Így használja az Air fryert? Éhes marad a család, ha elköveti ezeket a hibákat
Az Air fryer használata használata egyszerű, de néhány alapszabályt érdemes betartani az optimális működés érdekében.
Az elmúlt évek egyik közkedvelt konyhai eszköze az Air fryer, amely forradalmasította a sütést, hiszen a használatát pillanatok alatt el lehet sajátítani, így azok számára is sikerélményt okoz, akik korábban nem túl gyakran tevékenykedtek a konyhában. Ám bizonyos hibákat az egyszerű használat ellenére is el lehet követni, ha nem vagyunk tisztában, hogya érdemes élni az eszköz nyújtotta lehetőségekkel – mutatott rá az All Recipes.
Az Air fryer nem véletlenül vált gyorsan nagy kedvenccé, ugyanis számos fogás sokkal egészségesebben elkészíthető benne, hiszen jóval kevesebb olaj és zsiradék szükséges a sütéshez, és egyes ételeknél akár teljesen el is hagyható ezek használata. A diétázók körében is nagy sikert aratott, de amiatt is sokan megkedvelték a használatát, mert sokkal gyorsabban és egyszerűbb lehet benne elkészíteni még a bonyolult fogásokat is, mint egy hagyományos sütőben. Néhány tényezőre azonban így is érdemes figyelni.
Az Air fryer így működik megfelelően
A leggyakoribb hibák közé tartozik, hogy sokan úgy vélik, egyáltalán nem kell olajat használni a forrólevegős sütő használatakor. Csakhogy ez nem minden élelmiszerre igaz, sőt egyesek szerint minimális zsiradékra minden esetben szükség van. Enélkül az étel odaéghet, és rá is tapadhat a sütő falára. A szórófejes adagoló a leghatékonyabb módszer, ha nem szeretnénk sok olajat adni egy ételhez, de szeretnénk megelőzni a kellemetlenségeket is.
Az Air fryer egyik legnagyobb előnye, hogy lerövidíti a főzési időt, ez azonban nem azt jelenti, hogy az előmelegítést igénylő ételek azonnal belekerülhetnek. Bár valóban gyorsan felmelegszik, de bizonyos ételtípusoknál érdemes hamarabb bekapcsolni a készüléket, és valóban a forró sütőbe behelyezni azokat.
Sokan panaszkodnak arra is, hogy nem sül át megfelelően az étel a forrólevegős sütőben. ennek hátterében az áll, hogy túl nagy mennyiségű étel kerül a kosárba, amely kívülről ugyan megsül, ám a kosár belseje nem képes megfelelően átmelegedni. Mindig érdemes ellenőrizni, hogy mekkora mennyiségű étel helyezhető el maximális az adott készülékben. Az ételek akkor sem fognak megfelelően megsülni, ha nem forgatjuk meg azokat sütés közben. Az Air fryer esetében erről sokan megfeledkeznek, ám ennél a sütőnél sem lehet kihagyni ezt a lépést.
Az is sok problémát okozhat, ha a korábbi sütések maradéka, a kifröccsenő zsiradékok benne maradnak a készülékben. Ezek egy következő sütés alkalmával odaéghetnek, ezzel pedig akár az egész adag ételt tönkre tehetik. Éppen ezért megfelelő tisztításra mindig érdemes figyelni, amely alkalmanként csupán néhány perc, de rengeteg bosszúságtól kímélhetjük meg magunkat, ha ezt nem mulasztjuk el.
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)