Így ne használja az Airfryert – ezeket a hibákat gyakran elkövetik már a vásárláskor
Az Airfryer nem véletlenül vált annyira népszerűvé, a szakértők tanácsait azonban érdemes megfontolni.
Ma már a háztartások több mint negyedében világszerte megtalálható az Airfryer, ami az elmúlt évek egyik legfontosabb konyhai eszközévé vált. Hatására még az étkezési szokások is elkezdtek változni, ami örvendetes annak fényében, hogy egészségesebb fogások kerülnek az asztalra. Ám éppen azért, mert egyre többen használják, érdemes tisztában lenni a leggyakoribb hibákkal is a forrólevegős sütővel kapcsolatban – hívta fel a figyelmet a Better Homes&Gardens.
Az ételek elkészítéséhez valóban nem, vagy csak nagyon kis mennyiségben szükséges olaj, esetleg valamilyen zsiradék, ugyanakkor a megszokott formában készülnek el az Airfryerben is. Ennek köszönhetően egyre többen étkeznek egészségesebben, aminek hatalmas jelentősége van akkor, amikor a fejlett országok egyik legnagyobb egészségügyi problémája éppen az elhízás, amelyhez a helytelen táplálkozás is hozzájárul.
Az ízletes és ropogós falatok sokaknak örömet okoznak, ám egy ilyen készülék beszerzése előtt, majd a használata során is érdemes megfontolni néhány szempontot, hogy a lehető legtöbbet hozzuk ki belőle.
Az Airfryer használatának leggyakoribb hibái
Már a vásárláskor érdemes átgondolni, hogy milyen módon akarjuk majd használni a készüléket. Aki nagyon ritkán süt, és ezen a jövőben sem kíván változtatni, annál általában csak egy újabb porfogó lesz a készülék, bár előfordulhat, hogy néhány jól sikerült receptet követően az is kedvet kap a főzéshez az Airfryernek köszönhetően, aki korábban messzire elkerülte a konyhát. Aki rászánja magát a vásárlásra, sok esetben kisméretű készüléket választ, majd csalódik, mert a négyfős családnak csak több részletben tudja elkészíteni a vacsorát. Ez egy tipikus félreértés, amit meg lehet előzni azzal, ha vásárlás erről tájékozódunk a készülék űrtartalmáról. Az Airfryer nemcsak sütésre, hanem adott esetben melegítésre vagy akár grillezésre is alkalmas. Ezen funkciókra már a boltban rá kell kérdezni, amennyiben azok szükségesek.
A forrólevegős sütő bizonyos esetekben jóval gyorsabb egy hagyományos sütőnél, de az előmelegítésről így sem lehet megfeledkezni. Ha nem elég meleg az eszköz, egy-egy étel levet ereszthet, és teljesen máshogy sül meg, mint az elvárható lenne. A megfelelő hőfok megadása nem véletlen a receptekben. Emellett arra is érdemes külön figyelmet fordítani, hogy milyen mennyiségű étel kerül a sütőbe: ha túl sok, megvan rá az esély, hogy nem megfelelően sül át, míg a túl kevés étel esetleg megéghet. Bizonyos ételek pedig egyáltalán nem készíthetőek el az Airfyerben, ahogyan erre a 168.hu is felhívta a figyelmet.
Sokak számára azért annyira vonzó az Airfryer használata, mert úgy vélik, ritkábban szükséges megtisztítani, mint egy hagyományos sütőt. Ez azonban inkább úgy értelmezendő, hogy kevesebb időt kell a tisztításra szánni, ugyanis jóval egyszerűbb azt elvégezni. Arra viszont ennél a készüléknél is érdemes figyelni, hogy minden használat után eltávolítsuk belőle a szennyeződéseket.
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)