Az Airfryert így nem érdemes használni – meglepő, mire figyelmeztették a briteket
A használata pofonegyszerűnek tűnhet, az Airfryer kezelését mégis érdemes alaposan megtanulni.
Az elmúlt évek egyik legkedveltebb konyhai eszközévé vált az Airfryer, vagyis a forrólevegős sütő. Világszerte rengetegen kezdték el használni, ám néhány szempontot mindenképpen figyelembe kell venni a használata során. Ezekre a Nagy-Britanniában élő polgárok figyelmét fel is hívták nemrégiben – írta meg a Nottingham Post.
A sütő növekvő népszerűsége nem is meglepő annak fényében, hogy számos étel elkészíthető benne, és ehhez még olajat vagy más zsiradékot sem feltétlenül kell használni. Ezáltal sokkal egészségesebb formában készíthető el egy-egy jól ismert fogás úgy, hogy eközben még attól sem kell tartani, hogy az étel más állagú lesz az olaj hiánya miatt, mint amit megszoktunk.
A fogyókúrázók is kedvelik az eszközt, hiszen így sokkal egészségesebb ételeket készíthetnek el, amelyek nem hizlalnak. Ennek ellenére néhány óvintézkedést mégis be kell tartani a használata során.
Az Airfryer erre biztosan nem alkalmas
A legtöbb étel, amely sütőben vagy olajban sülne ki, az Airfryerben is elkészíthető. Meglepő lehet, de akár még sütemények megsütéséhez is alkalmas. Széleskörű felhasználhatóságának köszönhetően még többen kedvelik, ám azt azért fontos tudni, hogy ennek ellenére nem mindegy, mi és hogyan kerül a forrólevegős sütőbe.
Matt Ayres, az RDO Kitchens and Appliances szakértője figyelmeztette a brit lakosokat néhány alapszabályra, amelyeket mindenképpen be kell tartani annak érdekében, hogy biztonságosan működjön a készülék. A figyelmeztetés indokoltnak is tűnik, hiszen csak az Egyesült Királyságban 9,8 millió háztartásban található ilyen sütő, de egész Európában kedvelt eszközről van szó.
Az élelmiszerek többsége, amelyek hőkezelést igényelnek, elkészíthetőek az Airfryerben is, de akad néhány kivétel, ezek közé tartoznak például a nyers zöldségek és a pattogatott kukorica is. Ez utóbbi akár veszélyes is lehet, hiszen az apró darabok be is szorulhatnak a sütő nyílásaiba, és így tűzveszélyessé válhat az eszköz. A nyers leveles zöldségek esetében az okoz problémát, hogy a forró levegő hatására a levelek szélei túl hamar megpirulhatnak, majd meg is éghetnek, így az elkészült étel ehetetlenné válik.
A túl lágy levestészták esetén sem ajánlott a készülék használata, ezek ugyanis lejuthatnak a sütő aljára, majd odaéghetnek a sütés során. Például egy milánói makaróni elkészítéséhez biztos nem alkalmas az Airfryer, bár itt nem csak a tészta, hanem a szósz is nagy gondot okozhat: ezeket szintén mellőzni kell, ugyanis fröcsöghetnek, és akár égési sérülést is okozhatnak, valamint a sütőt is tönkre tehetik. Ezen kívül a rizs sem való az Airfryerbe, és kenyérsütésre is érdemes más eszközt használni. Az apró morzsák észrevétlenül odasülhetnek a sütő rácsához, és minden használattal egyre füstösebb ízt adnak majd ételeknek.
A szakemberek kiemelték: a fentiek betartásával az Airfryer élettartama is megnövelhető, és a kellemetlen percektől is megkímélhetjük magunkat.
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)