Galagonya: a vérnyomásra orvosa

A galagonya virágos hajtásvége a rendetlen vérnyomásra is jótékony hatással van.

2024. május 20., 12:13

Szerző:

A galagonya a Kárpát-medencében őshonos faj, saját kertünkben is nevelhetjük. Manapság nagy hasznát vesszük, hiszen túlterheltség és stressz esetén igen hatékony szívnyugtató szer – írja az Egészségkalauz.

A galagonya hatóanyagai

A kis, mutatós, piros cserjés növénynek - melyet ünnepekkor dekorációnak is használhatunk - virágos, leveles ágvégét és hajtásvégét valamint bogyóját alkalmazzák gyógyászati célokra. A galagonya virágos ágvég gazdag vitaminokban és ásványianyagokban, a termés proantocianidokat és triterpéneket, valamint aminszármazékokat tartalmaz.

Galagonya: vegye a szívére!

A galagonya teakeveréke és egyéb, a növényből előállított készítmények a stresszes, túlhajtott szervezet jó barátai. A galagonya bizonyítottan jó szíverősítő és szívnyugtató hatással bír. Serkenti a szívizom vérellátását és javítja a szívizomsejtek aktivitását. A galagonyából készített tea csökkenti a vérnyomást, értágító hatású. Enyhíti a vérkeringési problémákat, koszorúér-betegségek esetén is javasolják. Visszaszorítja az érelmeszesedés kialakulását.

Ajánlott idősebbeknek, akik már koruk miatt is küzdenek szívpanaszokkal. A szívizmok degenerációs megbetegedéseinek gyógyításában is segítséget jelent.

Mi készíthető galagonyából?

Elsősorban teát készítenek a galagonyából. A növény szárított levelét kettő deci felforralt vízzel kell leönteni, negyed óra elteltével pedig leszűrni a keveréket. Napi két-három csészével is fogyaszthatunk a teából. Készíthető tinktúra is belőle: ezt bogyóból, virágból, levélből csinálják. Ugyancsak a levelet, virágot és a bogyót tartalmazza a galagonyatabletta. Fűszerként is alkalmazzák, leginkább mártásokat és gyümölcs-zseléket készíthetünk belőle – írja a lap.

Gyomnövény? Dehogy! Gyógynövény!

Sok-sok gyomnövény egyben gyógynövény is. Ezek a növények a régi asszonyok körében közismertek voltak jótékony hatásaikról, éppen ezért gyűjtötték sok helyen őket. Mára ez a tudás javarészt kiveszett sajnos, pedig igen hasznosak lehetnek a mindennapi gyógyulás során.

Pongyola pitypang

A gyermekláncfű levele vitaminokban és ásványi anyagokban igen gazdag. Megtalálható benne az A-, B-, D- és C-vitamin, valamint vas, szilícium, magnézium, cink és mangán. Levelével és gyökerével több száz éve kezelik a máj, epehólyag, és a vese megbetegedéseit, valamint az ízületi problémákat.

Bojtorján

A bojtorjánnak jelentős a réz, vas, mangán, magnézium, cink és kalcium-tartalma, de mindenféle B-vitamin, valamint C- és E-vitamint is jelentős mennyiségben van benne. Jelentősen csökkenti a bőrbetegségek tüneteit, de a belső fertőzéses panaszokat is megszünteti.

Rendszeres fogyasztásával megelőzhető az érelmeszesedés, csökkenti az infarktus és a stroke kockázatát, de a magas vérnyomást is. Friss hajtásából főzeléket is készíthetünk.

Csalán

A csalán szára, levele és gyökere is felhasználható gyógyászati célokra. A csalán talán a legerősebb vértisztító növény, ezért kiemelkedő méregtelenítő hatása miatt tisztítókúrák, böjtök hatékony és kedvelt gyógynövénye. A csalánban megtalálható az A-, B-, C-, K- és az U-vitamin. Az U-vitamin ritkán fordul elő a természetben, neve az ulcus (fekély) szóból ered, mivel alkalmas a fekély gyógyítására. K-vitamint tartalma belső vérzések esetén használ.

A csalánból készült tea eltávolítja a szervezetben felhalmozódott mérgeket, feloldja az anyagcseréből származó salakanyagokat, fokozottabb vízkiválasztásra serkenti a vesét. Fokozza a szervezet védekezőképességét, tisztítja a teljes emésztőcsatornát és a vizeletkiválasztó rendszert, fáradékonyság esetén érdemes csalánkúrát végezni.

További részleteket itt olvashat.

(Kiemelt kép: Unsplash.com)

Szúr, ég viszket, könnyezik, fényérzékeny a szem. Mindenki számára ismerős tünetek, a kötőhártya-gyulladás nyáron különösen sok áldozatot szed, mert elég a huzat, a klíma, vagy a nem megfelelő higiéniájú medence a nyaralás során. Mutatjuk, hogyan lehet kezelni ezt a kellemetlen betegséget.