Íme, erdeink gyógynövény csodája: a szagos müge

A szagos müge hazánk gyógynövény repertoárjának egyik legsokoldalúbb tagja.

2024. április 29., 16:35

Szerző:

 Nem csak egészségünk megőrzéséért felelős, de egyben erdeink egyik legszebb apró dísze is, mely áprilistól egészen az első fagyok megjelenéséig jelen van. A szagos müge, avagy a galium odoratum a buzérfélék családjába tartozó, kis termetű, évelő, lágy szárú növény. Európa és Ázsia bükkös és gyertyános, valamint e kettő egyvelegéből álló erdeiben fordul elő. Hazánkban megtalálható elsősorban a Mátra és a Bükk vidékén, a Zemplénben, a Börzsönyben, a Pilisben, a Budai-hegységben, valamint a Bakonyban és a Mecsekben is. Az említett bükkös-gyertyános erdőkben tömeges előfordulás jellemzi – írja a kékesonline.hu.

Jellegzetes illata miatt borvirágnak, erdőmesterfűnek is nevezik. Hatóanyagai melitozoid, aszperulozid és egyéb iridoid-glikozidok, kumarin. A növény érdekessége, hogy természetes közegében, valamint frissen szedett állapotában szinte íztelen, szagtalan, névadó illatanyagai szárításkor, későbbi felhasználáskor jelentkeznek. A népi gyógyászatban, orvoslásban föld feletti, virágos részét használják gyógykészítmények előállításához.

Hatóanyagainak köszönhetően számos probléma esetén alkalmazzák, főleg a népi-és természetgyógyászatban. Hatóanyagait a föld feletti, virágos részéből illóolajok formájában vagy szárítás után készített forrázattal nyerik ki. Sokoldalú gyógynövény, melyet elsősorban keringési problémák, idegrendszeri zavarok, emésztési rendellenességek esetén alkalmaznak, de izzasztó, vízhajtó hatása, valamint a máj-, a vese- és az epefunkciók helyreállító hatása is ismert, továbbá kiváló baktérium- és vírusölőnek minősül – eme tulajdonságai igazoltan már a középkor óta ismertek. Az orvostudomány vénás megbetegedéseknél használja kivonatait, a kumarin gyulladáscsökkentő, keringésjavító hatásai miatt. Az idegrendszeri zavarok tekintetében feszültség, alvászavar, idegesség-és ingerlékenység ellen alkalmazzák főzetét, kiváló nyugtató hatással bír, görcsoldásra is alkalmas. Fontos megemlíteni, hogy fogyasztása kizárólag orvosi felügyelet mellett javallott, hiszen túladagolása rosszulléthez, mérgezéshez, illetve egyéb funkciók károsodásához vezethet. Itt is érdemes megjegyezni az ismert közmondást: „kis mértékben orvosság, nagy mértékben méreg.”

Gyógyhatásán kívül illatanyagai miatt is kedvelt növény a szagos müge. Illata egyéntől függően változhat, feljegyzésekből ismert, hogy egyesek számára édeskés, vaníliás-ánizsos, másoknak dohány, megint másoknak szénre emlékeztető illatot produkálnak a szárított virágos hajtások, mely nagy mennyiségben bódító hatású lehet. Rovarirtásra vagy helyiségek szagosítására tökéletesen alkalmas.

A gasztronómiában történő felhasználása is ismert: ízfokozóként terjedt el, például keserű teakeverékekben, javítva azok ízösszetételét. Alkotója gyógynövényes, alkoholos italoknak, valamint édesség, szörp, frissítő és fagylalt is készíthető belőle, akár íz-akár illatjavítóként alkalmazva – írja a lap.

Gyomnövény? Dehogy! Gyógynövény!

Sok-sok gyomnövény egyben gyógynövény is. Ezek a növények a régi asszonyok körében közismertek voltak jótékony hatásaikról, éppen ezért gyűjtötték sok helyen őket. Mára ez a tudás javarészt kiveszett sajnos, pedig igen hasznosak lehetnek a mindennapi gyógyulás során.

Az Egészségkalauz összegyűjtötte milyen csodákat, vagyis gyomnövényeket, vagyis gyógynövényeket rejt hazánkban a kert, vagy éppen az útszéli csalintos. 

Pongyola pitypang 

gyermekláncfű levele vitaminokban és ásványi anyagokban igen gazdag. Megtalálható benne az A-, B-, D- és C-vitamin, valamint vas, szilícium, magnézium, cink és mangán. Levelével és gyökerével több száz éve kezelik a máj, epehólyag, és a vese megbetegedéseit, valamint az ízületi problémákat.

Bojtorján

A bojtorjánnak jelentős a réz, vas, mangán, magnézium, cink és kalcium-tartalma, de mindenféle B-vitamin, valamint C- és E-vitamint is jelentős mennyiségben van benne. Jelentősen csökkenti a bőrbetegségek tüneteit, de a belső fertőzéses panaszokat is megszünteti. Rendszeres fogyasztásával megelőzhető az érelmeszesedés, csökkenti az infarktus és a stroke kockázatát, de a magas vérnyomást is. Friss hajtásából főzeléket is készíthetünk.

Csalán

csalán szára, levele és gyökere is felhasználható gyógyászati célokra. A csalán talán a legerősebb vértisztító növény, ezért kiemelkedő méregtelenítő hatása miatt tisztítókúrák, böjtök hatékony és kedvelt gyógynövénye. A csalánban megtalálható az A-, B-, C-, K- és az U-vitamin. Az U-vitamin ritkán fordul elő a természetben, neve az ulcus (fekély) szóból ered, mivel alkalmas a fekély gyógyítására. K-vitamint tartalma belső vérzések esetén használ.

A csalánból készült tea eltávolítja a szervezetben felhalmozódott mérgeket, feloldja az anyagcseréből származó salakanyagokat, fokozottabb vízkiválasztásra serkenti a vesét. Fokozza a szervezet védekezőképességét, tisztítja a teljes emésztőcsatornát és a vizeletkiválasztó rendszert, fáradékonyság esetén érdemes csalánkúrát végezni.

Fehér here vagy lóhere

A fehér here ízletes, bármilyen salátát feldob. ráadásul egyedülálló vértisztító hatása van. Köhögéscsillapító, javítja az emésztést, segít az ízöletek regenerálódásában, a testet és a lelket egyaránt felfrissíti.

De arra figyeljünk, hogy ne vigyük túlzásba a fogyasztását, mert vérrögképződést okozhat a túladagolása. Ráadásul a fű közé vetve a gyepre is jó hatással van, mert megköti a talajban a nitrogént, ami a fű egyik legfontosabb tápanyaga - írja alap.

Madársóska

A madársóska megszünteti a gyomorégést, de kizárólag frissen használjuk fel. Hatékony enyhébb emésztési zavarok esetén, sárgaság és vesegyulladás, sőt bőrkiütések ellen is hatékony. Savanykás levelei rengeteg C-vitamint tartalmaznak, még a bélférgeket is kihajtja a szervezetből. Virágzáskor azonban ne együk, mert a benne lévő kalcium-oxalát olyankor felhalmozódik benne, ami miatt mérgező lehet. 

Pénzlevelű lizinka

A népi gyógyászat szerint a külsőleg és belsőleg is alkalmazható pénzlevelű lizinka alkalmas a hasmenés megszüntetésére, de főzete a köhögést is csillapítani tudja. A pénzlevelű lizinkáról itt írtunk bővebben.

Cickafark

A cickafark a különösen sokat kutatott növények közé tartozik. Illatát és kesernyés ízét az illóolajok és laktonok okozzák. A cickafark illóolajában azulén, kámfor és b-pinén főbb illóolaj alkotórészek találhatók. A cickafark virágos hajtásaiban az illóolaj mellett szeszkviterpén laktonok, flavonoidok, alkaloidok, poliacetilének, triterpének, szterolok, fenolsavak, kumarinok és tanninok is találhatók.

Teája gyulladáscsökkentő, görcsoldó, szélhajtó, étvágy- és emésztésjavító, epehajtó, összehúzó, vérzéscsillapító, sebgyógyító és menstruációt elősegítő. A gyulladáscsökkentő hatásért elsősorban az azulén és a proazulének, a görcsoldó hatásért pedig a flavonoidvegyületek a felelősek.

További részletek az Egészségkalauz cikkében.

(Kiemelt kép: Stephane Vitzthum / Biosphoto / Biosphoto via AFP)

Amikor a fájdalom megjelenik, többnyire már olyan előrehaladott állapotban van a rák, hogy sokkal nagyobb erőfeszítést igényel a gyógyulás mind az orvosok, mind a betegséggel küzdő részéről. De mik azok a néma, árulkodó jelek, amikre érdemes odafigyelni?

A rákos betegségek jelentős része olyan kockázatokhoz köthető, mely tudatossággal megelőzhető, ilyen az elhízás, a fizikai aktivitás hiánya vagy a helytelen táplálkozás. Szerencsére nem túl bonyolult: ezeket a rákkeltő ételeket érdemes kerülni.