Orgona, az illatos immunerősítő gyógynövény
A csodás lila virágaival pompázó orgona elbűvöl a látványával és az illatával, ám azt kevesen tudják, hogy az ehető növények közé tartozik. Mi több, kiváló immunerősítő, erős gyógyhatású növény.
Az orgona leveléből immunerősítő gyógyírt, virágjának szirmaiból pedig ízletes lekvárt is készíthetünk – írja a nepgyogyaszat.com. Az orgona szinte minden része gyógyír, mutatjuk, mi mindenre használhatja.
Orgonalevél tea
A megfázásos tünetek kezelésére, lázcsillapításra és izzasztószerként használt tinktúra 2 evőkanál levél felhasználásával 250 ml vízben leforrázva készíthető el. A „teát” 2-3 órán át hűlni hagyjuk, majd leszűrjük és kifacsarjuk. Naponta 4×1 teáskanálnyi fogyasztható, evés előtt, 3-5 napon át.
Orgonavirág tinktúra, ízületi fájdalmakra, sebek kezelésére
A virágokat fél literes üvegbe szórjuk, és vodkát öntünk rá, majd 3 hétig sötétben, szobahőmérsékleten állni hagyjuk, ezt követően leszűrjük. Naponta 3×30 csepp fogyasztható, szintén étkezés előtt, 3 hónapon keresztül.
Külső pakolásként: 1/3 pohárnyi tinktúrát 1:2 arányban hígítva, fáslival átkötve a fájó területen használhatjuk – ajánlja Birtalan Katalin természetgyógyász.
Orgonarügy diabétesz ellen
Fél liter vízhez 2-3 evőkanál (rügyfakadáskor gyűjtött) rügyet hat órán keresztül állni hagyjuk, és leszűrjük. A folyadékot 24 órára beosztva kortyonként fogyasztjuk.
Orgonalekvár
Az orgonalekvár gyógyító hatásai ugyan kérdésesek, mégis az orgonareceptek közül a lekvár a legfínomabb és a legaromásabb. Elkészítése igen egyszerű, a végeredmény pedig fenséges.
Hozzávalók
– 2 liter térfogatnyi pucolt orgonavirág szirom (jól megpakolva)
– 1,5kg cukor
– 2 l víz
– 1 narancs leve
– 2 citrom frissen préselt leve és magjai
Elkészítés:
Első lépésben összekeverjük a vizet a cukorral és lassú tűzön kevergetjük, míg a cukor elolvad, ezt követően felforraljuk. Forrás után hozzáadjuk a szirmokat és kis láng felett felére forraljuk, majd elzárjuk és estére állni hagyjuk. Másnap belecsavarjuk a narancs és citrom levét, majd újra felforraljuk. A kihűlt lekvárt üvegekbe töltjük és dunsztoljuk.
Almás orgonalekvár
Hozzávalók
2 liternyi orgona szirmozva
0,5 kg cukor
1 liter víz
2 kisebb citrom leve
fél alma
1-2 dzsem fix (textúrától függően, 1-el lazább, 2-vel sűrűbb lesz az állaga)
Az orgonát leszirmozzuk, a zöld részeket eltávolítjuk, majd átmossuk és lecsepegtetjük. Következő lépésként a vizet a cukorral feltesszük a forrni, amikor forr, beletesszük a szirmokat és a felére forraljuk a folyadékot. Egy éjszakán keresztül kell pihentetni a kapott masszát. Másnap kell hozzáadni a citrom levét, valamint az almát (ízlés szerint lehet több almát, és egy kis narancsot is hozzáadni), majd az egészet egy botmixer segítségével pépes állagra keverni. Újból felforraljuk, majd hozzáadjuk a dzsemfixet az utolsó 5-10 percben. Még forrón steril üvegekbe töltjük és pár percre felfordítjuk az üveget. Aki ragaszkodik a dunsztoláshoz, az meleg takarók között hagyja kihűlni egy napig.
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Nowaja via Pixabay)