Zsálya: íme, a „halhatatlanság füve”

A zsálya egy hosszú és izgalmas történettel bíró ősi gyógynövény. Idehaza a legtöbben fűszerként ismerik, de a Földközi-tenger térségében őshonos, strapabíró növény sokkal több egy kedvelt ételízesítőnél. Gyakran a „halhatatlanság füveként” is emlegetik.

2024. április 24., 14:44

Szerző:

Vadon általában a mezei és a ligeti zsályával találkozhatunk. Főleg napos réteken, mezőkön, erdőszélen, utak és kerítések mentén, kaszálókon, illetve száraz, szikes vidéktől egészen a nedvesebb árokpartokig is előfordulnak. Gyönyörű lila virágaikkal igen könnyen felhívják magukra az emberek figyelmét. Sokan próbálják már a kertjeikbe is betelepíteni, mint dísznövényt. Az orvosi és a muskotály zsályát szokták gyógyhatásuk miatt termeszteni. Természetesen dísznövényként is jól mutatnak a kertekben a zsálya - mondta Lencsés Rita gyógynövényszakértő a Bien.hu-nak.

Az orvosi zsályát az ókori görögök és rómaiak a húsok tartósítására és sebek gyógyítására alkalmazták. A középkori kolostori kertek kedvelt termesztett gyógynövénye volt. Nemzetségébe több száz faj tartozik.

Minden földrészen nagyra becsülték, mert úgy hitték, meghosszabbíthatja az életet. Még mindig él az a közmondás, hogy „miért kell meghalnia az olyan embernek is, akinek zsálya nő a kertjében?”

A zsályát igen kedvelt fűszernövényként is számon tartották, a mai napig használják a különböző nemzeti konyhákban. A peruiak a zsályát szent növényként tisztelték, ezzel csillapították az istenek haragját. Sok helyen még a mai napig is a zsálya levélből készült füstölőket tértisztításra, látomásszerzésre alkalmazzák. A skarlátzsálya/muskotályzsálya pedig erős illatával, feltűnő színpompájával középkori várkertek dísznövényévé vált. A magjában található zsírolajat a kerámia- és porcelángyártásban is felhasználták.

Az orvosi zsályának inkább a leveleit, míg a vadon termő ligeti és mezei zsályának szinte az egész föld feletti hajtásait használhatjuk fel. Leszáríthatjuk teának, vagy frissen készíthetünk belőlük szörpöt, szirupot, cukorkát is. Ételeinket is fűszerezhetjük a levelekkel. Nagyon ízletes a zsálya chips is. A zsálya leveleiből készíthetünk tinktúrát is, amit később hígítva szájvízként is alkalmazhatunk – mondta a szakértő.

A zsályák hatóanyagai: illóolajok (kámfor, tujon, borneol, eukaliptol, linalool), rozmaringsav, cseranyag, keserűanyag, fitoösztrogének (női ösztrogénszerű hatóanyag), glikozidok, gyanta, szerves savak (fumársav, urzolsav, rozmaringsav, oleandolsav, oxitriterpénsav, klorogénsav, kévésav, nikotinsav), flavonoidok.

A belsőleg történő felhasználása nagyon sokrétű. Fertőtlenítő, antibakteriális, összehúzó, hámosító és kiváló gyulladáscsökkentő hatása miatt teaként alkalmazhatjuk megfázás ellen, torokgyulladásra, lázcsillapításra, bél-gyomorhurut, húgyúti fertőzésekre, illetve a hasmenés megszüntetésére. Illóolajtartalma révén hurutoldó, de egyben enyhíti a köhögést is. Csillapítja a változókor kellemetlen tüneteit, mint például: az izzadás, a hőhullám, és a vérzésproblémák. Általánosan csökkenti az izzadást.

Vértisztító hatása következtében ajánlható ekcéma, köszvény és egyéb nehezen gyógyuló sebek esetén, illetve reumatikus, ízületi panaszok enyhítésére.

Fűszerként javasolt zsíros, nehezen emészthető ételekhez adni, mivel nagyon jó emésztésserkentő, epehajtó. Ezenkívül felhasználhatjuk a húsok pácolásához, sütéséhez, de tehetjük salátákba, sajtokba, vajba, mártásokba is.

Külsőleg forrázata torokgyulladás esetén kiváló öblögető, gargalizáló. Lemosóként vagy borogatásként a fekélyes, gyulladt, nehezen gyógyuló sebeket kezelhetjük. Fürdővízbe téve enyhíti a reumatikus, ízületi fájdalmakat, panaszokat, csillapítja az izzadást és enyhíti az aranyér bántalmakat. Ugyanezt érhetjük el a belőle készített bedörzsölővel, krémmel, masszázsolajjal is. Alkoholos szájvizet is készíthetünk belőle a szájüregi-, fogínygyulladás, fogágybetegségek, fogkő, afta, szájpenész megszüntetésére.

Gyomnövény? Dehogy! Gyógynövény!

Sok-sok gyomnövény egyben gyógynövény is. Ezek a növények a régi asszonyok körében közismertek voltak jótékony hatásaikról, éppen ezért gyűjtötték sok helyen őket. Mára ez a tudás javarészt kiveszett sajnos, pedig igen hasznosak lehetnek a mindennapi gyógyulás során.

Pongyola pitypang 

gyermekláncfű levele vitaminokban és ásványi anyagokban igen gazdag. Megtalálható benne az A-, B-, D- és C-vitamin, valamint vas, szilícium, magnézium, cink és mangán. Levelével és gyökerével több száz éve kezelik a máj, epehólyag, és a vese megbetegedéseit, valamint az ízületi problémákat.

Bojtorján

A bojtorjánnak jelentős a réz, vas, mangán, magnézium, cink és kalcium-tartalma, de mindenféle B-vitamin, valamint C- és E-vitamint is jelentős mennyiségben van benne. Jelentősen csökkenti a bőrbetegségek tüneteit, de a belső fertőzéses panaszokat is megszünteti. Rendszeres fogyasztásával megelőzhető az érelmeszesedés, csökkenti az infarktus és a stroke kockázatát, de a magas vérnyomást is. Friss hajtásából főzeléket is készíthetünk.

Csalán

csalán szára, levele és gyökere is felhasználható gyógyászati célokra. A csalán talán a legerősebb vértisztító növény, ezért kiemelkedő méregtelenítő hatása miatt tisztítókúrák, böjtök hatékony és kedvelt gyógynövénye. A csalánban megtalálható az A-, B-, C-, K- és az U-vitamin. Az U-vitamin ritkán fordul elő a természetben, neve az ulcus (fekély) szóból ered, mivel alkalmas a fekély gyógyítására. K-vitamint tartalma belső vérzések esetén használ.

A csalánból készült tea eltávolítja a szervezetben felhalmozódott mérgeket, feloldja az anyagcseréből származó salakanyagokat, fokozottabb vízkiválasztásra serkenti a vesét. Fokozza a szervezet védekezőképességét, tisztítja a teljes emésztőcsatornát és a vizeletkiválasztó rendszert, fáradékonyság esetén érdemes csalánkúrát végezni.

Fehér here vagy lóhere

A fehér here ízletes, bármilyen salátát feldob. ráadásul egyedülálló vértisztító hatása van. Köhögéscsillapító, javítja az emésztést, segít az ízöletek regenerálódásában, a testet és a lelket egyaránt felfrissíti.

De arra figyeljünk, hogy ne vigyük túlzásba a fogyasztását, mert vérrögképződést okozhat a túladagolása. Ráadásul a fű közé vetve a gyepre is jó hatással van, mert megköti a talajban a nitrogént, ami a fű egyik legfontosabb tápanyaga - írja alap.

Madársóska

A madársóska megszünteti a gyomorégést, de kizárólag frissen használjuk fel. Hatékony enyhébb emésztési zavarok esetén, sárgaság és vesegyulladás, sőt bőrkiütések ellen is hatékony. Savanykás levelei rengeteg C-vitamint tartalmaznak, még a bélférgeket is kihajtja a szervezetből. Virágzáskor azonban ne együk, mert a benne lévő kalcium-oxalát olyankor felhalmozódik benne, ami miatt mérgező lehet. 

Pénzlevelű lizinka

A népi gyógyászat szerint a külsőleg és belsőleg is alkalmazható pénzlevelű lizinka alkalmas a hasmenés megszüntetésére, de főzete a köhögést is csillapítani tudja. A pénzlevelű lizinkáról itt írtunk bővebben.

Cickafark

A cickafark a különösen sokat kutatott növények közé tartozik. Illatát és kesernyés ízét az illóolajok és laktonok okozzák. A cickafark illóolajában azulén, kámfor és b-pinén főbb illóolaj alkotórészek találhatók. A cickafark virágos hajtásaiban az illóolaj mellett szeszkviterpén laktonok, flavonoidok, alkaloidok, poliacetilének, triterpének, szterolok, fenolsavak, kumarinok és tanninok is találhatók.

Teája gyulladáscsökkentő, görcsoldó, szélhajtó, étvágy- és emésztésjavító, epehajtó, összehúzó, vérzéscsillapító, sebgyógyító és menstruációt elősegítő. A gyulladáscsökkentő hatásért elsősorban az azulén és a proazulének, a görcsoldó hatásért pedig a flavonoidvegyületek a felelősek.

További részletek az Egészségkalauz cikkében.

(Fotó: Pixabay)

 

Tegnap 14:59

Az anyajegy vérzése nem feltétlen a bőrrák jele, de nem lehetünk nyugodtak, amíg orvos meg nem vizsgálta. Egy felnőttnek átlagosan 10-50 anyajegye van, amelyek többségükben teljesen ártalmatlanok. De mit kell tenni, ha az egyik vérezni kezd – akár csak egy banális sérülés miatt? Mikor utalhat a vérzés bőrrákra?