Csalán: a természetes antihisztamin, amely csökkenti a gyulladást és a szénanátha tüneteit is

A csalán az embernek, kertnek doktora, az egyik legsokoldalúbb gyógynövény. Természetes antihisztamin, amely sikerrel csökkenti a szervezetben a gyulladást, az allergiás reakciókat, a magas vérnyomást, és még a vércukorszintet is stabilizálja.

2024. április 9., 15:56

Szerző:

A csalánteát nagyon sokan kedvelik, azonban tavasszal a csalán zsenge hajtásaiból leves, saláta és még főzelék is készíthető. A csalánnak nemcsak a levelei, hanem a gyökere is rendkívül sok tápanyagot tartalmaz. A csalán előnyei közé tartozik többek között, hogy csökkenti a magas vérnyomást, nagyon hatékonyan stabilizálja a vércukorszintet. Ezen kívül számíthatunk rá a szezonális allergia tüneteinek csökkentésében is, és még a gyulladás csillapításában is számíthatunk ennek a gyógynövénynek a segítségére – írja a gyogyszernelkul.com.

Az ezerarcú csalán

A csalánból készíthetünk teát is, amely nagyon hatékonyan enyhíti a gyulladási szintet a szervezetben, ezzel pedig a krónikus betegségek kockázatai csökkennek le jelentősen.

A csalántea a vesék egészségét is biztosítja, hiszen fokozza a szervezetben a vizelettermelést, és csökkenti a húgysavszintet, ami azért is nagyon előnyös, mert a magas húgysavszint oka lehet a köszvény kialakulásának.

A vesekövek kialakulása ellen is védelmet jelenthet a csalán, ugyanis a megfelelő folyadékáramlást segíti elő a vesékben, illetve a húgyhólyagban, ezzel pedig megakadályozza a kisebb és nagyobb vesekövek lerakódását.

A csalántea télen is nagyon hasznos lehet, hiszen segít feloldani a tüdőben és a légutakban lerakódott váladékot, illetve nagyon hatékony lehet még az asztma tüneteinek a csökkentésében is.

A csalántea nemcsak a magas vérnyomást kezeli nagyon eredményesen, hanem a magas koleszterinszintet is csökkenti, ezzel pedig a szívbetegségek előzhetők meg.

Az ekcéma nagyon kellemetlen, hiszen ilyenkor a bőr kiszárad és még viszket is. Az ekcéma természetes kezelésére is használhatjuk a csalánt. Tea formájában fogyasszuk, vagy pedig borogatásként alkalmazzuk.

A csalánt akkor is bevethetjük, ha ízületi gyulladásban szenvedünk, ugyanis jelentősen csökkenti a kellemetlen tüneteket. A csalán gyulladáscsökkentő hatása más autoimmun betegségek ellen is védelmet nyújthat.

Mire lehet még jó a csalán?

Cukorbeteg személyeknél alkalmas lehet a vércukorszint szabályozására. Nagyon hatékonyan kezeli a vesék és a húgyutak rendellenességeit, illetve használhatjuk még az ínhüvelygyulladás kezelésére és az asztma tüneteinek enyhítésére. Ha fogínygyulladásunk van, és ez gyakran párosul vérzéssel, akkor csak öblögessünk csalánteával.

A csalán voltaképpen antihisztaminként működik. A kutatások azt mutatják, hogy számos gyulladásos eseményt gátolhat a szervezetben, amelyek az allergia tüneteit okozzák. Allergénnel való érintkezéskor hisztamin szabadul fel a szervezetben. Ezután aktiválódnak a hisztaminreceptorok, amelyek megtalálhatók az erek falában, a légzőrendszerben, a szív- és érrendszerben. Amikor a hisztamin aktiválódik, akkor különféle reakciók indulnak el a szervezetben. Ez elősegíti az immunsejtek mozgását, és növeli az érzékszervi idegek érzékenységét a légutakban. A csalán antagonista és agonista aktivitással rendelkezik, ami azt jelenti, hogy blokkolhatja azokat a receptorhelyeket, amelyekhez általában a hisztamin kapcsolódik. A csalánt fogyaszthatjuk tea és tinktúra formájában is.

A csalán kertdoktor is

A csalán igazi katicamágnes

A katicabogár nagyon hasznos a kertünkben, hiszen kedvenc csemegéi közé tartoznak a levéltetvek. Egy felnőtt katicabogár a levéltetű lárvájából naponta akár hatvanat is képes elfogyasztani, a csalán pedig igazi mágnesként vonzza a katicákat. Úgyhogy ne irtsd ki a csalánt, hogy a katica ki tudja irtani a levéltetveket – hívja fel a figyelmet az Agroinform.

Felerősíti az illatokat


A csalán közelségének hatására a gyógynövények több illóolajat termelnek, így jóval erősebb lesz az aromájuk. Emellett a csalán hatására az egészségünket javító tulajdonságaik is képesek felerősödni. Azonban arra ügyeljünk, hogy a túl sok csalán el tudja nyomni a körülötte lévő növényeket, így mindig ügyeljünk rá, hogy ne tudjon túlságosan elszaporodni.

Kiváló talajszakértő


A csalán nitrofrekvens növény, vagyis kedveli a nitrogénben gazdag talajt. Így lessük meg, hol nő a legtöbb csalán a kertben, mert ott a talaj dúskál nitrogénben, így telepítsük oda a veteményest.

Dúskálhatunk a komposztban


A csalán levelei és szárai igazán értékes anyagokat tartalmaznak a kerti növényeink számára. Rengeteg káliumot, magnéziumot, nitrogént, foszfort, vasat tartalmaznak, emellett dúskálnak A-, B-, C- és K- vitaminokban és szerves savakban, így kiváló részét képezik a komposztnak.

Remek permetezőszer


A belőle készült csalánlé kiváló permetezőszer. Ráadásul igazi biofegyver a kertészek kezében. Nem lesz olyan bombabiztos, mint egy hagyományos vegyszer, de ha rendszeresen alkalmazzuk és időben csípjük el a betegségeket és kártevőket, amelyek ellen fel akarjuk venni a harcot, igazán hasznos tud lenni.

Az elkészítése nagyon egyszerű, azonban a sok előny mellett tudnunk kell, hogy van egy hátránya is, mert mérhetetlenül büdös. De mint tudjuk, nincsen rózsa tövis nélkül, úgyhogy ez ne tántorítson el bennünket. Bánjunk kesztyűs kézzel a csalánnal, vagyis vegyünk fel egy vastag kesztyűt, mielőtt nekilátunk a folyamatnak. Nem árt, ha hosszúujjú felsőben közelítjük meg, és hosszú nadrágban, mert különben csípős élményben lehet részünk.

A csalánról még a virágzás előtt szedjük le a leveleket és a szárral együtt aprítsuk fel. Egy kilogramm csalánhoz adjunk 10 liter vizet. Tegyük egy hordóba, vagy egyéb edénybe, azonban ez ne fém legyen, mert az erjedés során az oldat reakcióba léphet vele. Mivel nem kellemes az illata, a háztól távolra tegyük az edényt.

Ha nem akarunk túl sok időt szánni a folyamatra, és ráérünk kivárni, akkor egyben is beletehetjük a csalánt egy hordóba, majd öntsünk rá annyi vizet, amennyi ellepi. Az erjedés során hab fog képződni, így fontos, hogy az edényt ne engedjük tele vízzel. A legjobb, ha esővizet használunk, de ha nem áll rendelkezésünkre, akkor hagyjuk 2 napig állni a csapvizet, hogy a klór teljesen eltűnhessen belőle, és utána öntsük rá a csalánra. Ne takarjuk le, még ha ez a szagok miatt vonzó megoldásnak is tűnhet, hiszen az oxigén szükséges az erjedési folyamatokhoz. Azonban fedjük le egy ráccsal, hogy nehogy egy állat beleessen.

Az oldatot naponta egyszer keverjük át alaposan. Ha nagyon nem bírjuk a szagot, tegyünk a tetejére 1-2 marék kőzetőrleményt. Körülbelül két hét múlva az oldat sötétebbé válik, és nem fog habzani. Ekkor készült el a csalánlé. Fedjük le, hogy jó sokáig rendelkezésünkre tudjon állni.

Ha tápanyagként akarjuk a növényeknek adni, 1 adag csalánlét öntsünk fel 10 adag vízzel, és már használható is. Azonban, ha kártevők vagy betegségek ellen kívánjuk használni, szintén ezt az adagolást alkalmazzuk, de használat előtt szűrjük le, nehogy a permetező elduguljon.

A növények azért is hálásak lesznek a csalánlével történő kezelésnek, mert hatására jóval életerősebbé fognak válni, így ellenálóbbak lesznek a különféle kártevőkkel és megbetegedésekkel szemben. A rendszeres kezelés hatására ráadásul a bőrszövetük megvastagszik, így a gombabetegségek is sokkal nehezebben tudják megtámadni őket, és a kártevőknek is izmosodni kell, ha át akarnak jutni a leveleken.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Hans via Pixabay)