Az almaecet diéta a cukorbetegek fogyását is támogatja

Egyre kedveltebb az almaecet diéta, amit még az olyan súlyos krónikus betegségben szenvedők is kipróbálhatnak, mint például a diabétesszel élők.

2024. szeptember 25., 13:19

Szerző:

Hatékony, egyszerű a szabályok betartása, és egészséges: az almaecet diéta nem véletlenül vált annyira népszerűvé még a krónikus betegek körében is – hívta fel a figyelmet a BBC Good Food oldala.

Az almaecet készítése során az almát összetört formában élesztővel vegyítik, hogy a cukortartalma alkohollá alakuljon át, majd egy második erjesztési folyamattal, az acetobacter nevű baktérium segítségével ecetsavvá alakítják. A kutatások szerint számos jótékony hatása közül az egyik, hogy rendkívül hatékony súlycsökkentő, így akár a fogyókúrázók számára is segítséget jelenthet a fogyasztása.

Erre alapozva született meg az almaecet diéta ötlete, hiszen az almaecet csak nagyon kevés szénhidrátot, néhány nyomelemet, például káliumot, és minimális kalóriát tartalmaz. A diéta mellett szól az is, hogy rendkívül könnyű betartani, hiszen az egészséges táplálkozás mellett gyakorlatilag csak arra kell figyelni, hogy a fogyni vágyó minden nap fogyasszon vízzel hígított formában almaecetet. Akit éppen az tántorít el a fogyókúrától, hogy túl sok mindenre kell figyelnie ezzel kapcsolatban, kedvelni fogja ez a diétát az egyszerűsége miatt is.

Az almaecet diéta bárkinek jót tesz

Minimális mellékhatása van, arra azonban fontos figyelni, hogy a fogyókúrázó hogyan kezdi el a diétát. A szakemberek azt javasolják, hogy kezdetben csak kisebb adagok kerüljenek be a napi étkezésbe. Ez nagyságrendileg 5 millilitert jelent egy pohár vízben elkeverve. Ilyen módon felmérhető, hogy mennyire tolerálja a szervezet, elsősorban a gyomor. Ecetsavról van szó, ezt nem mindenki tűri jól, és az íze sem a legkellemesebb, de akik régóta használják, azt állítják, valójában szokás dolga, és idővel meg lehet vele barátkozni.

A kutatások szerint az ideális mennyiség napi 15 ml almaecet 250 ml vízzel hígítva, a gyakorlott fogyókúrázók azonban akár meg is duplázzák ezt a mennyiséget. Fontos tudni, hogy nem kötelező egyben elfogyasztani ezt az 1-2 evőkanálnak megfelelő mennyiséget, akár el is osztható a nap folyamán, több részletben.

Sokan arra esküsznek, hogy étkezés előtt érdemes meginni, mert így fejti ki leginkább a hatását. Akár salátaöntetként is fogyasztható, sőt még a savanyúságokba is belekeverhető. Az egészséges táplálkozás természetesen kiemelt jelentőséggel bír, így a zsíros, szénhidrátban gazdag ételek az almaecet diéta alatt is kerülendőek.

Arra is nagy figyelmet kell fordítani, hogy a cukorbetegeknek inkább étkezést követően érdemes elfogyasztaniuk, hogy csökkentsék a glükóz mennyiségét a vérben. Az inzulinszintet befolyásolja az almaecet fogyasztása, ezt szem előtt kell tartani, ugyanis nagyon alacsony vércukorszint esetén rosszullét is kialakulhat.

Ismert, hogy az almaecet segíti a zsírégetést, csökkenti az étvágyat, nagy mennyiségben fogyasztva azonban károsíthatja a fogzománcot, így alkalmazása során a fogak védelmére is fokozottan figyelni kell.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)