A súlyfigyelő diéta hosszú távon is segít a fogyásban

Életmódváltással jár, de a súlyfigyelő diéta igazán hatékony módszer a fogyókúrázók számára.

2024. szeptember 24., 16:22

Szerző:

A fogyókúrához sok akaraterő és kitartás kell, de a súlyfigyelő diéta segít megadni azokat a kereteket, amelyek ahhoz szükségesek, hogy hosszú távon is sikeres legyen a súlycsökkentés – hívta fel a figyelmet a VerWellFit.

Ma már számos különböző módszer létezik, ha valaki úgy dönt, hogy szeretne megszabadulni a felesleges kilóktól, de kétségtelen, hogy mindegyikhez szükséges az elszántság, hiszen nem léteznek csodamódszerek, amelyekkel két nap alatt meg lehet szabadulni a súlyfeleslegtől.

Az, hogy kinek melyik módszer válik be, egyénfüggő is, de mindenki megtalálhatja azokat a diétákat, amelyeket könnyebben megvalósít vagy beépít az életébe. Az azonban tény, hogy nagyobb súlyfelesleg esetén életmódváltásra is szükség van, és talán ez az, ami a legtöbb nehézséget okozza. Az első sikertelen próbálkozások után sokan feladják, pedig a legtöbb esetben csak arról van szó, hogy nem volt ideális a kiválasztott módszer.

A súlyfigyelő diéta nem tartozik a legkönnyebben kivitelezhető fogyókúrás módszerek közé, ám ennek nem az az oka, amire a legtöbben gondolnának: szó sincs éhezésről, azonban a fogyókúrázó részéről extra figyelmet igényel, és ez nem mindenkinek kényelmes. Aki azonban nagyobb súlyfeleslegtől szeretne megszabadulni, illetve az elért testsúlyát meg is szeretné tartani, annak érdemes tennie egy próbát ezzel a módszerrel.

Így lesz hatékony a súlyfigyelő diéta

A súlyfigyelő, vagy közismert nevén weight watcher diéta lényege, hogy segítse az egyenletes, ám nem drasztikus súlycsökkentést. Folyamatosan pozitív eredményeket garantál, és azt támogatja, hogy a fogyókúrázó heti szinten fél-egy kilót veszítsen a súlyából. Ez egyeseknek kevésnek tűnhet, ám a szakmai szervezetek és az orvosok is megerősítették, hogy a szervezet működésének szempontjából ez az ideális: az ennél nagyobb mértékű súlycsökkenés már károkat okozhat, és hosszú távon nem is fenntartható.

A módszer lényege, hogy a magasság, a súly, az életkor és a napi aktivitás alapján egyénenként kiszámítható, kinek milyen táplálkozási forma lenne az ideális ahhoz, hogy egészséges és fitt maradjon, ugyanakkor a súlyából is veszítsen. Pontrendszer adja a diéta alapját, ahol minden egyes ételnek van egy meghatározott pontértéke, illetve az is egyértelmű, hogy naponta hány pont az, amit elfogyaszthat a fogyni vágyó.

Ez elsőre bonyolultnak tűnik, de aki elkezdi figyelni a táplálkozását, gyorsan elsajátítja egy-egy étel értékét, és ez alapján már könnyedén kiszámolhatja, hogy belefér-e a napi keretébe vagy sem. Akik már kipróbálták, rendkívül hatékonynak találják ezt a módszert, már csak azért is, mert éhezés nélkül sikerült megszabadulniuk a pluszkilóktól.

A súlyfigyelő diéta egy teljes életmódváltást is támogat, hiszen az étkezések is sokkal tudatosabbak lesznek, illetve serkenti az egészségesebb élelmiszerek fogyasztását. Emellett azonban a rendszeres testmozgásról sem szabad elfeledkezni, nemcsak a fogyás, hanem a szervezet egészségének fenntartása szempontjából is.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Jane Trang Doan / Pexels)

14:40

A kávé tele van antioxidánsokkal, amelyek segítenek semlegesíteni a szabad gyököket a szervezetben, ám egyáltalán nem mindegy, mennyi kávét fogyasztunk egy nap, és az sem, mely kávétípust részesítjük előnyben. Vannak olyan kávék, amelyek károsak az egészségre.