Jelentős fogyást ígér a volumetrikus diéta – ezért annyira népszerű

A fogyókúrázók körében az utóbbi időben a volumetrikus diéta aratja a legnagyobb sikert.

2024. szeptember 20., 17:04

Szerző:

Még ősszel is fontos kérdés, hogy mik a legnépszerűbb tippek azoknak, akik fogyni vágynak. Úgy tűnik, a volumetrikus diéta az egyik legnépszerűbb módszer, ugyanis a súlycsökkentésben nagy segítség, és nem jár önsanyargatással – hívta fel a figyelmet a US News.

A diéta lényege, hogy nem szükséges nélkülözni az ételeket, sőt a laktató fogásokból nincs hiány. A mennyiségi korlátozás sem olyan szigorú, mint más diéták esetében, így aki attól szenved leginkább, ha csak kis adagokat és ritkán ehet, kedvelni fogja ezt a fogyókúrás módszert.

Míg a megvonásos diéták mindig csak időszakosak lehetnek, hogy a szervezetből ne ürüljenek ki a legfontosabb tápanyagok, ez egy hosszú időn át fenntartható diéta, így akár nagyobb súlyfelesleg leadásában is segíthet a szakemberek szerint.

Mielőtt azonban valaki belevág, érdemes átgondolni, hogy hogyan tudja majd betartani a szabályait a mindennapokban, ugyanis az étkezésre nagy figyelmet kell fordítani.

A volumetrikus diétát könnyű betartani, de hozzá kell szokni

Aki egészségtelenül táplálkozott, annak éles váltás lehet ez a diéta, amelynek az alapját elsősorban a zöldségek, a gyümölcsök, az alacsony zsírtartalmú tejtermékek, a teljes kiőrlésű gabonából készült pékáruk, valamint a zsírszegény húsok adják.

Az őszi-téli időszakban könnyebb lehet elkezdeni, ugyanis a volumetrikus diéta receptjei között rengeteg leves van, ezeket a hűvösebb évszakokban mindenki szívesen fogyasztja. Gyakorlatilag a fent felsorolt élelmiszerek akár nagyobb mennyiségben is fogyaszthatóak, ám a vaj, az olaj, a cukros ételek és a diófélék tiltólistán vannak, ugyanis ezek mind-mind hizlalnak.

A volumetrikus étrendet Barbara Rolls dolgozta ki, aki arra jutott, hogy a fogyókúra akkor lehet a legsikeresebb, ha eközben a jóllakottság érzését is sikerül fenntartani. Rájött, hogy ez nagyrészt az elfogyasztott étel mennyiségétől függ, ám hogy a fogyás szempontjai is érvényesüljenek, a bevitt élelmiszerek kalóriatartalmát értelemszerűen csökkenteni kellett. Ezeket a szempontokat tartotta szem előtt, amikor meghatározta azokat az élelmiszereket, amiket érdemes fogyasztani. A tápanyagokban gazdag, alacsony kalóriatartalmú alapanyagokat részesítette előnyben, illetve azokat, amelyek sok vizet tartalmaznak, ugyanis ez a térfogatukat ugyan növeli, ám nem visz be felesleges kalóriákat a szervezetbe.

A visszajelzések alapján két évvel ezelőtt beválogatták a legnépszerűbb diéták közé ezt a módszert, és a mai napig töretlen a sikere, sőt az utóbbi hónapokban ismét megnőtt az érdeklődés iránta. Akik kipróbálták, azt vallják, hogy kényelmes diéta, ugyanakkor rendkívül hatékony, különösen akkor, ha aktív testmozgás is társul mellé.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

 

Nem minden sajtnak ehető a külső rétege, mert műanyag, viasz vagy más, nem ehető bevonat védi a környezeti hatásoktól. Ám az ehető rétegekkel is csínján kell bánni, mert azok a környezeti mikroszennyeződések miatt rejthetnek veszélyt magukban. A sajtevés veszélyei néhány egyszerű szabály betartásával azonban sikerrel mérsékelhetők.