A skandináv diéta még a koleszterinszintet is csökkenti

Egyre népszerűbb a skandináv diéta, ami nem csak a testsúly csökkentésében játszik szerepet.

2024. szeptember 23., 16:25

Szerző:

Bár a legtöbb diéta elsősorban a fogyni vágyók körében népszerű, a skandináv diéta másoknak is hasznos lehet – hívta fel a figyelmet a Cleveland Clinic a saját weboldalán.

Az egészséges életmód kialakítása ma már egyre többek számára fontos, így megnőtt az érdeklődés a különböző étrendek, illetve a speciális fogyókúrák iránt is. Akadnak köztük furcsa nevekkel rendelkező típusok is, mint például a flexitariánus diéta, ám a régi klasszikusokkal is sokan próbálkoznak.

Újra és újra felmerül a kérdés, hogy melyek a leghatékonyabb módszerek a fogyáshoz, de azzal már kevesebben foglalkoznak, hogy az elért testsúlyt meg is kell tartani. Ebben nyújthat segítséget egy különleges módszer.

A skandináv diéta akkor is jó, ha csak egészséges szeretne maradni

Bár kétségtelen, hogy a súlycsökkentésben is fontos szerepet játszik, de a skandináv diétának számos egyéb előnye is van, amelyek miatt bárki számára ideális választás lehet, ha eszerint táplálkozik.

Bár a diéta módszerei gyakorlatilag évszázadok óta ismertek, mégis csak az utóbbi időben vált rendkívül népszerűvé. Lényege, hogy a mediterrán diétához hasonlóan olyan élelmiszerek fogyasztását javasolja, amelyek tápanyagokban, fehérjében és egészséges zsírokban gazdagok.

A diéta követőinek elsősorban arra kell koncentrálniuk, hogy kevesebb cukrot fogyasszanak, ugyanakkor az étrendjük tartalmazzon rostokat, zöldségeket, gyümölcsöket, halféléket, alacsony zsírtartalmú tejtermékeket. Kisebb mennyiségben hús is fogyasztható, de feldolgozott formában kerülendő, akárcsak a cukros üdítők, a tészták, a gyorsételek, valamint a magas sótartalmú élelmiszerek.

A skandináv diéta nagyon hatékony a súlycsökkentésben, így a fogyókúrázók között gyorsan népszerűvé vált. Azoknak is érdemes kipróbálniuk, akik nagyobb súlyfelesleget adtak le, ám az elért testsúlyukat szeretnék is fenntartani. A gyulladáscsökkentő hatása is említésre méltó, és a magas vérnyomásban szenvedők számára is előnyös.

Ami azonban igazán fontossá teszi, az az, hogy a krónikus betegséggel élők is bátran kipróbálhatják: a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a rák kockázatát csökkenti is ez a diéta, miközben a már kialakult betegséggel élő páciensek életét is könnyebbé varázsolhatja. Ezen kívül a magas koleszterinszintet is csökkenti, ami évről évre egyre több embert érint. A skandináv diéta természetes és hatékony módszer a fentiek kiegészítő kezelésére, és az sem elhanyagolható tény, hogy eközben még a testsúlyt is normalizálja.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)