Ízletes fűszer segíthet az Alzheimer-kór ellen

A kurkuma nemcsak az ételeket teszi ízletesebbé, de az Alzheimer-kór megelőzésében is fontos szerepe lehet.

2024. június 29., 15:18

Szerző:

A Délkelet-Ázsiából származó fűszer, a kurkuma segíti az ideális agyműködést, javítja a memóriát, csökkenti az agyködöt és javítja a kognitív képességeket, így segít az Alzheimer-kór elleni védekezésben is – írja a Dívány. A kurkuma egyik fő vegyülete a kurkumin, amelynek neuroprotektív, vagyis idegvédő tulajdonsága van. Emellett gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik, amely képessé teszi arra, hogy megelőzze a demenciát. 

A kurkumint idős embereken tesztelve a kutatók azt találták, hogy a fűszer javítja a koncentrációt és a munkamemóriát a középkorúak és a még nem demens felnőttek esetében. A vizsgálatok azt is bizonyították, hogy a fűszer jelentős szerepet játszik az Alzheimer-kór megelőzésében, és abban, hogy a már kialakult állapot romlását lassítsa. Arra viszont nincs bizonyíték, hogy a kurkumin képes lenne visszafordítani az Alzheimer-kórt.

A kurkuma az Alzheimer-kór kezelésében is segít

Az Alzheimer-kór egy progresszív és pusztító neurodegeneratív betegség, amely memóriavesztéshez és zavartsághoz vezet. Noha pontos okait még kutatják, az orvosok úgy gondolják, hogy az állapot fehérjék összetapadásával kezdődik, ami plakkokat képez az agyban, így megzavarva a sejtműködést. Jelenleg nincs olyan hatékony gyógykezelés az Alzheimer-kórra, amelyek megállítaná vagy lassítaná a folyamatot. 

A kurkumin azonban azon kevés természetes hatóanyagok egyike, amelyről számos tanulmány bebizonyította: jelentős szerepet játszik az Alzheimer-kór megelőzésében és kezelésében. Köszönhetően annak, hogy a kurkumin hatékonyan fenntartja az agyi erek, a mitokondriumok és a szinapszisok normál szerkezetét és működését, csökkentve az Alzheimer-kór kockázatát.

Emellett a kurkumin védő és megelőző hatást fejt ki számos krónikus agyi érrendszeri betegség ellen, mint például a magas vérnyomás és hiperlipidémia (magas vérzsírszint) ellen. Ezek az agyi erek károsodásával járó folyamatok szintén hozzájárulnak a demencia kialakulásához, megelőzésükkel csökkenthető a szellemi leépülés – foglalta össze a Webbeteg

(Kép forrása: Pixabay)