Különleges kapcsolatot fedeztek fel a kávé és az Alzheimer-kór között

A kávézás hozhat áttörést az Alzheimer-kór kezelésében. 

2024. május 24., 13:42

Szerző:

A kávé fogysztása kapcsán elég ellentmondásos elméletek láttak már napvilágot: míg egyes szakértők úgy vélik veszélyt jelent az egészségre, addig mások szuperitalként tartják számon. Valószínűleg az igazság valahol a kettő között lehet, ugyanis a mértékletes kávézás nagy eséllyel nincs egészségkárosító hatással a szervezetre, sőt, az is lehet, hogy egyes esetekben még segítség is lehet. Korábban például a rák és a májbetegségek kockázatának csökkentésével is összefüggésbe hozták, most pedig úgy néz ki, hogy akár még az Alzheimer-kór elkerülésében, kezelésében jó szolgálatot tehet. 

Az összetevők a kulcs

Egy kutatás ugyanis azt állítja, hogy a kávéban található összetevők, különösen a koffein védelmet nyújthat az Alzheimer-kórral is kapcsolatba hozható fehérjelerakódás ellen az agyban. Bár az eredmények arra még mindig nem adtak választ, hogy miként is alakul ki maga a betegség, ami miatt aztán az agyban nagyobb mennyiségben halmozódik fel a tau, valamint a béta-amiloid fehérje. Fontos tudni, hogy ezek a fehérjék normális mennyiségben teljesen ártalmatlanok, viszont a szakértők úgy vélik, hogy ezek felhalmozódása lehet az oka az Alzheimer-kór kialakulásának.

A koffein védelmező hatása 

Korábbi kutatások egyébként már rámutattak arra, hogy a koffein védelmet biztosíthat a kognitív hanyatlással szemben, ám az olasz Veronai Egyetem kutatói csapata most a kávévegyületeknek a tau-fehérje-csomókra gyakorolt ​​hatását vizsgálta. A vizsgálat során a szakértők megnézték az eszpresszó kulcsfontosságú kémiai összetevőit, mindezt egy olyan technikával, amivel az anyagok atomi szinten elemezhetők. A laboratóriumi kísérlethez aztán a legfontosabb összetevőket, egész pontosan a koffeint, trigonellint, geniszteint és teobromint választották ki. A kísérlet során kiderült, hogy ahogy nőtt a koffein, a genistein vagy a teljes eszpresszókivonat koncentrációja, a tau rostok (fehérjecsomók) úgy rövidültek le. Hovatovább a vizsgálat azt is kimuatta, hogy ezek a megrövidült rostok nem voltak a mérgező hatásúak a sejtekre, olvasható a ScienceAlert oldalán. Ezen túlmenően azt is kimuatták, hogy a koffein és az eszpresszókivonat is kötődik a kialakult tau-szálakhoz, ami arra enged következtetni, hogy kölcsönhatásba léphetnek a meglévő csomókkal és megakadályozhatják az újak kialakulását. 

Sok még a tennivaló 

Viszont rossz hír, hogy a kávékeverékek közvetlen alkalmazása valószínűleg nem fog ilyen hatást kifejteni. Az ital ugyanis először az emésztőrendszeren halad keresztül, itt kerül feldolgozásra, s ugyan néhány vegyület, úgy mint a koffein átjut a vér-agy gáton, a kimaradt vegyületek miatt a hatás nem lesz ugyanaz. A kutatók emiatt elismerik, hogy még rengeteg a tennivaló, de abban reménykednek, hogy az eremények elég meggyőzőek ahhoz, hogy megelőző vagy terápiás kezeléseket folytathassanak. Mindez azért rendkívül fontos, mert a jelenlegi kezelések még mindig nem képesek visszafordítani vagy megakadályozni az Alzheimer-kórt. 

(Fotó: Freepik)

 

08:07

Hazánkban rendkívül magas a vastagbélrák okozta halálozás, aminek hátterében gyakran egy elhanyagolt vastagbélpolip áll. A polip eredendően jóindulatú daganat. Sokfelé előfordulhat a szervezetünkben, mivel az összes mirigyhám részünkből kiindulhatnak ilyen jóindulatú sejtburjánzások.