Napi öt csésze kávé segíthet a gyilkos kór elleni védekezésben

Egy friss kutatás szerint a kávé segíthet egy bizonyos betegségtípus legyőzésében. 

2024. március 4., 16:14

Szerző:

Számos jótékony hatását ismerjük a kávénak, arról azonban megoszlanak a vélemények, hogy napi hány csésze jelenti az egészséges határt. Egy új kutatásban tudósok megállapították, hányszor kell egy nap a koffeines italhoz nyúlnunk ahhoz, hogy ne csak mértékletesek legyünk, de egy gyilkos kór kialakulását is megakadályozzuk. A kávé jótékony hatásairól már többször írtunk, ám jó ha tudjuk, hogy vannak kockázatai is. 

Aki nagyobb mennyiségben fogyaszt kávét, tehát egy nap mértékkel ugyan, de többet is megiszik, az egy új kutatás szerint jelentős mértékben csökkentheti egy gyilkos kór kialakulásának kockázatát – írja a Velvet.

Számokban napi 5 csésze fekete 30 százalékkal csökkentheti a vastagbélrák kialakulásának esélyét, valamint a betegség halálos kimenetelének kockázatát azokhoz képest, akik csak egyszer kávéznak.

Fontos kiemelni, hogy az adatok a napi 4-5 csésze kávéra vonatkoznak, a további adagok nem változtatnak lényegesen a vastag- és végbélrák kialakulásának esélyén, sőt ennél több csésze kávé elfogyasztása már bizonyítottan káros lehet az egészségre, többek között a vérnyomásra.

„A kávé csökkentheti a vércukorszintet, így a cukorbetegség megjelenésének esélyét is, amely mint tudjuk, a vastag- és végbélrák kialakulásának kockázati tényezői közé tartoznak" – árulta el Carlo La Vecchia professzor, az új tanulmány egyik szerzője. Kiemelte: a kávé kedvező anyagcsere-hatásainak tudható be az, hogy a kávéfogyasztás hatására 30 százalékkal kevesebb az esélye az imént említett rákfajta kialakulásának.

Luxustermékké válthat a tea és a kávé!

Jelentős mértékben drágulhatnak meg mindennapos italaink, mint a kávé, a tea vagy a kakaó. A tengeri szállítási nehézségek, valamint a klímaváltozás okozta extrém időjárási jelenségek luxustermékekké tehetik ezeket a népszerű termékeket – írja az Index. A klímaváltozás és a geopolitikai feszültségek következményeként a kávé, a tea és a kakaó ára is jelentősen megemelkedhet – írta a Világgazdaság. A portál szerint nem az infláció jelenti a legnagyobb problémát, hanem az ellátási láncok törékenysége.

Ázsiából és Afrikából származó forró italokat évszázadok óta fogyasztják Európában, megszerzésükre pedig teljes gyarmatbirodalmak épültek fel. Az ellátási láncok azonban egyre törékenyebbek, és félő, hogy a globális kereskedelem összeomlásával a naponta fogyasztott italaink hamarosan luxustermékekké fognak válni.

A tea, a kávé és a kakaó is hajókon érkezik hozzánk

A tea, a kávé és a kakaó is konténerszállító hajókon érkezik Európába, amelyek útvonalai az izraeli–palesztin háború kirobbanása, valamint a palesztinokat támogató jemeni húszik támadásai következtében felborultak. A Szuezi-csatorna bejáratában, a Vörös-tengeren mindennaposak a támadások, Szomáliában pedig újra megjelentek a kalózok, így a fuvarozók kénytelenek biztonságosabb, de sokkal hosszabb és drágább utakra térni, például megkerülve Afrikát– írja a Világgazdaság

(Fotó: Pixabay)