Aranytej: a kávé, ami fogyaszt, gátolja az öregedést és segít a depresszió leküzdésében

Az Indiából származó aranytej egyre népszerűbb hazánkban is. Modern nevén a kurkuma latte nem csak isteni finom, hanem még fogyaszt is. Emellett a depresszió leküzdésében és az agyműködés serkentésében is segítségünkre van.

2024. február 28., 20:09

Szerző:

Az aranytej néven elhíresült kurkumás ital hagyományos finomság Indiában. Modern nevén kurkuma latte. Jótékony hatásait gyakorlatilag nem is tudjuk felsorolni, de annyira pozitívan befolyásolja a védekező rendszerünk működését, hogy érdemes lenne minden nap fogyasztani.

Minden bajra orvosság

Az aranytej már régóta népszerű a világ másik felén, most pedig a nyugati wellness-közösség is rákapott, és nem tud betelni a szemet gyönyörködtető sárga itallal.

Az aranytej egy élénk színű és nagyon krémes ital, Indiában az ayurvédikus gyógyászati tulajdonságai miatt hirdetik. Az ital, amelyet hidegen vagy melegen is fogyaszthatunk, hagyományos fűszerek keverékéből készül, amelyek közül többnek tudományosan alátámasztott egészségügyi előnyei vannak, és mindez tejes alapba (tehéntejbe vagy növényi alapú alternatívába) keveredik.

Az ismert antioxidáns tulajdonságokkal rendelkező fűszerek erős triója – a gyömbér, a fahéj és a kurkuma – az aranytej kulcsfontosságú összetevői közé tartozik. Sőt, egy 2017-ben a Foods című szaklapban közzétett tanulmány kimutatta, hogy a kurkuma aktív összetevője, a kurkumin különösen hatékony az oxidatív és gyulladásos állapotok széles skálájának megelőzésében és kezelésében. Még lenyűgözőbb a Phytotherapy Research 1999-es tanulmánya, amely szerint a kurkumin gyulladáscsökkentő hatása vetekszik az ugyanerre a célra ajánlott gyógyszerekkel.

Bár a gyömbér és a fahéj nem vált ki ugyanolyan mértékű izgalmat a tudományos és orvosi közösségből, tanulmányok  kimutatták, hogy ezek is erős antioxidáns tulajdonságokkal és terápiás potenciállal rendelkeznek.

Az öregedést is gátolja

A Journal of Functional Foods című szaklapban 2015-ben megjelent tanulmány szerint a kurkumában található, széles körben vizsgált polifenolos vegyület segíthet a sejtkárosodások helyreállításában. Leegyszerűsítve: kordában tartja az öregedést.

Segít leküzdeni a szorongást 

Azok az emberek, akik szorongásban szenvednek és/vagy rossz alvással küzdenek, érdemes megfontolniuk, hogy az aranytejet beépítsék az esti rutinjukba. A Frontiers in Psychiatry című szaklapban közzétett kutatás megállapította, hogy a kurkuma már sokat emlegetett aktív vegyülete, a kurkumin hat az agy szerotoninszintjére, javítja az alvást és csökkenti a szorongást.

Az aranytej, vagyis a kurkuma latte receptje

Hozzávalók

2 csésze tej (tehéntej vagy növényi tej)
1 ½ teáskanál őrölt kurkuma
¼ teáskanál fahéj
¼ teáskanál őrölt gyömbér (vagy használhatunk reszelt friss gyömbért)
Csipetnyi fekete bors
Csipetnyi kardamom
¼ teáskanál vaníliakivonat
Édesítőszer ízlés szerint

Az összes hozzávalót keverjük össze egy kis lábasban. Pároljuk a keveréket alacsony hőfokon 2-3 percig, vagy amíg a fűszerek illatosak lesznek. Vegyük le a tűzhelyről, és tálaljuk forrón vagy hidegen, évszaktól vagy kedvtől függően.

(Fotó: Freepik)