Dúsítsa a kávé zamatát házilag és élvezze a fűszerek jótékony hatását!

A fűszeres kávék nem csak ősszel esnek jól a testnek és a léleknek. Egy nyugodt fél óra válik még emlékezetesebbé a fűszeres kávé zamatának köszönhetően. Az ízesített kávék elkészítése könnyebb, mint gondolná!

2024. február 27., 18:41

Szerző:

Azzal, hogy fűszerekkel dobjuk fel a kávénkat, nem csak különleges ízélményben lehet részünk – a fűszerek ugyanis nem csak illatosak és ízletesek, hanem különböző jótékony tulajdonságokkal is rendelkeznek, mind a testre, mind a lélekre hatva. Nagy előnye a házilag fűszerezett kávénak, hogy nem kerül bele semmilyen mesterséges aroma vagy színezőanyag, csakis a fűszer legjava.

Így kell a kávét fűszerekkel zamatosabbá tenni

Ami talán a legkézenfekvőbbnek tűnhet, az az, hogy a már megfőtt kávéba keverjük a nekünk leginkább tetsző fűszert, ebben az esetben azonban számolni kell azzal, hogy a végeredmény – bár ízletes lesz – szemcséssé válik, hiszen a fűszerek nem oldódnak fel teljesen a kávéban, ez pedig csökkentheti az élvezeti értékét.


Ennél jóval kifinomultabb megoldás az, ha közvetlenül a főzés előtt, a kávéőrleménnyel együtt tesszük a fűszert a kávéfilterbe, így a fűszerből kioldódnak a fenséges aromák, anélkül, hogy a szemcsék a kész kávéba kerülnének. Érdemes ezt választanunk akkor, ha még a kísérletezés fázisában járunk, és nem tapasztaltuk ki, melyik ízvilágot kedveljük leginkább a kávénkba keverve.


Valamivel időigényesebb, ám hosszú távon a legpraktikusabb módszer az, ha a fűszereket a kávéőrleménnyel együtt tároljuk, így az magába szívhatja a fűszer zamatát. Ezt akkor érdemes alkalmaznunk, ha már tudjuk, melyik fűszer vált be a legjobban, és azt szeretnénk, hogy annak íze minden csésze kávéból visszaköszönjön.

Ezeket a fűszereket használjuk a kávé ízesítéséhez

Csillagánizs
Az ánizs a népi gyógyászatban jól ismert emésztésserkentő és puffadásra javasolt fűszer, így a csillagánizzsal feldobott kávé különösen jó szolgálatot tehet egy kiadós étkezést követően. Őrölve és egészben is hozzáadhatjuk a kávéhoz, a legintenzívebb hatást a frissen őrölt változattal érhetjük el!

Fahéj
Az egyik legegészségesebb fűszernek tartják, ugyanis rendkívül sok kedvező tulajdonsággal rendelkezik. A plusz kilókkal küzdők nagy örömére hozzájárulhat a zsírégetéshez a kritikus testtájakról és kedvezően befolyásolhatja a vércukorszint alakulását is. Gátat szab a hirtelen fellépő édességvágynak és a kellemetlen lehelettel is szembeszáll. Még ízletesebbé tehetjük a fahéjas kávénkat, ha egy csipet szárított narancshéjat is keverünk hozzá!


Gyömbér
A különleges, erős-csípős ízű gyömbér frissen és szárítva is belekerülhet a kávénkba, áldásos hatásait mindkét változata kifejti. Remek antioxidáns, fogyasztásával felmelegíthetjük minden porcikánkat. Életerővel tölti fel a testet, a puffadás és a teltségérzet egyik legjobb ellenszere. Jó szolgálatot tesz fejfájás esetén, és mivel felpezsdíti a vérkeringést, nagyszerű afrodiziákum, azaz szerelmi vágyfokozó.


Kardamom
Erről a Keleten rendkívül kedvelt fűszerről kevesen tudják, hogy a fahéj mellett az egyik legjobb karcsúsító fűszer, mivel serkenti az emésztést. Amellett, hogy segíti a méreganyagok kiürülését a szervezetből, megelőzi és csökkenti a puffadás kialakulását. Egészben és porítva is belekerülhet a kávénkba, édeskés íze miatt van, aki tejbe is szívesen keveri.


Szegfűszeg
A mi kultúránkban leginkább a karácsonyhoz kapcsolódik, jótékony hatásai miatt azonban megérdemelné, hogy egész évben használjuk. Kiváló feszültségoldó és fertőtlenítő hatású, úgy tartják, hogy a fogfájás egyik legjobb természetes orvossága. Kardamommal és fahéjjal kombinálva képzeletben az arab országokba repíthet, kakaóval és fahéjjal kiegészítve Brazíliában érezhetjük magunkat, egy csipetnyi szárított narancshéjjal és fahéjjal pedig ünnepi hangulatot idézhet.


Vanília
Egy közelmúltban készült kutatás eredménye szerint a vanília íze és illata elnyújtja a boldogsághormonok lebomlási idejét a szervezetünkben, így igazi hangulatjavító kávét készíthetünk, ha vaníliával ízesítjük a feketét. Stresszoldó fűszernek sem utolsó, így mindenképp érdemes segítségül hívni, ha feszültebbnek érezzük magunkat. A kávéfilterbe legjobb a vaníliarúdban rejlő, apró fekete magokat tenni, a tartós kávéízesítéshez pedig 2-3 darab, késsel bevágott vaníliarudat érdemes beleállítani az őrölt kávéba.

Fűszerkeverékek az igazí ínyenceknek

Mézeskalács kávé 

A mézeskalács az egyik legkedveltebb dolog ősszel és a karácsony előtti időszakban. Az édes finomság csodálatos fűszereivel egyszerűen elvarázsoló. Ezek a fűszerek kiválóan illenek a kávéhoz is. Mi is lehet tehát jobb, mint a kávé és a mézeskalács fűszer kombinációja, amely egyedülálló őszi ízélményt alkot.

A mézeskalács kávéhoz öntsünk 150 ml kávét és 150 ml kakaót egy pohárba vagy csészébe, és az egészet gazdagon díszítsük tejhabbal. Finom mézeskalács fűszerrel szórjuk meg, és nagyon különleges kávéban lesz részünk.

Mogyorós kávé 

Ez a kávékreáció csodálatosan mogyorós, kellemes édességgel felmelegítő, különleges, kellemes pillanatokkal meglepő.

Ehhez az őszi meglepetéshez főzzünk eszpresszót, majd finomítsuk egy teáskanál mogyorósziruppal és egy csipet őrölt kardamommal. A megfelelő édesség eléréséhez adjunk hozzá még egy teáskanál mézet, ezután tejjel és tejhabbal szervírozzuk.

Pumpkin Spice Latte - Az ősz teljes íze

Ez a kávévariáció évek óta nagy népszerűségnek örvend. A sütőtök tipikus őszi zöldség, ebben az évszakban számos ételhez felhasználják, illetve különféle dekorációkat is készítenek belőle. Miért ne finomíthatná a kávét is?

Ezen kávéféle elkészítése több időt és türelmet igényel. Az alap egy krémes-aromás tökpüré. Ehhez szükség van:

1 nagy darab előre megfőzött hokkaido sütőtökre
50 ml vízre
150 ml cukorra
1 teáskanál frissen reszelt gyömbérre
1 teáskanál őrölt szegfűszegre
3 teáskanál fahéjra
1 vanília velejére


A cukrot és a vizet főzzük sziruppá. Ügyeljünk arra, hogy a szirup ne forrjon! Pürésítsük a tököt, és keverjük bele a szirupba. Adjuk hozzá a fűszereket és hagyjuk egy ideig állni. Később tegyünk 2 evőkanál pürét az eszpresszóba, és öntsük fel az egészet felhabosított tejjel. Végül tejszínhab és kész a tökéletes élvezet.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)