Luxustermékké válthat a tea és a kávé!

Rossz hírünk van: a kávé, a tea és a kakaó ára is jelentősen megemelkedhet.

2024. február 24., 16:29

Szerző:

Jelentős mértékben drágulhatnak meg mindennapos italaink, mint a kávé, a tea vagy a kakaó. A tengeri szállítási nehézségek, valamint a klímaváltozás okozta extrém időjárási jelenségek luxustermékekké tehetik ezeket a népszerű termékeket – írja az Index. A klímaváltozás és a geopolitikai feszültségek következményeként a kávé, a tea és a kakaó ára is jelentősen megemelkedhet – írta a Világgazdaság. A portál szerint nem az infláció jelenti a legnagyobb problémát, hanem az ellátási láncok törékenysége.

Ázsiából és Afrikából származó forró italokat évszázadok óta fogyasztják Európában, megszerzésükre pedig teljes gyarmatbirodalmak épültek fel. Az ellátási láncok azonban egyre törékenyebbek, és félő, hogy a globális kereskedelem összeomlásával a naponta fogyasztott italaink hamarosan luxustermékekké fognak válni.

A tea, a kávé és a kakaó is hajókon érkezik hozzánk

A tea, a kávé és a kakaó is konténerszállító hajókon érkezik Európába, amelyek útvonalai az izraeli–palesztin háború kirobbanása, valamint a palesztinokat támogató jemeni húszik támadásai következtében felborultak. A Szuezi-csatorna bejáratában, a Vörös-tengeren mindennaposak a támadások, Szomáliában pedig újra megjelentek a kalózok, így a fuvarozók kénytelenek biztonságosabb, de sokkal hosszabb és drágább utakra térni, például megkerülve Afrikát– írja a Világgazdaság

Az Atlanti-óceán másik oldalán a Panama-csatorna járhatósága is veszélybe került – itt nem iszlamista fegyveresek, hanem az aszály nehezíti meg a közlekedést, tovább bonyolítva a globális ellátási láncok működését.  Terrorszervezetekkel és kalózokkal azonban a Nyugat könnyen le tud számolni – a klímaváltozás sokkal veszélyesebb ellenség, a termelőknek pedig a közelmúltban egyre többször kellett szárazsággal, áradással vagy más természeti katasztrófákkal szembenézniük.

Luxus lesz a reggeli tea 

A mezőgazdasági termények mindig is veszélyeztetett áruk voltak, hiszen a szeszélyes időjárás, a betegségek vagy a túlságosan hosszú szállítási útvonalak könnyen tönkretehetik a gazdák többhavi munkáját. Az éghajlatváltozás ezt tovább fokozza, a kávé, a tea és a kakaó termelése pedig elsősorban szegény országokban zajlik, ahol a földtulajdonosok nem kapnak megfelelő támogatást a kormányoktól a védekezéshez.

A külső beavatkozás pedig gyakran előre nem látott következményekkel járhat: az erdőirtás visszaszorítását célzó új uniós törvény például az európai raktárakban tárolt kávé és kakaó megsemmisüléséhez vezethet, mivel azok nem felelnek meg az EU etikai és környezetvédelmi szabályainak – írja a lap. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Jakub Porzycki / NurPhoto / NurPhoto via AFP)