Meg fog döbbenni a húsvéti sonka árán

A húsvéti sonka ára sokaknak fog fejfájást okozni. 

2024. február 22., 13:04

Szerző:

A sonka is tovább drágulhat a következő hetekben, így az előrejelzések szerint a húsvéti ünnepeket sem tudjuk majd olcsón megúszni. Talán nem túlzás azt állítani, hogy nincs Magyarországon olyan család, ahol ne kerülne sonka az asztalra húsvétkor, de már a húsipari szakemberek is aggódnak az ára miatt. 

Brutális mértékben emelkedik a húsvéti sonka ára

„Nem csak a háború okozta durva infláció, hanem a sertéságázat súlyos gondjai kellettek ahhoz, hogy a húsvéti sonkához kellő sertéscomb ekkora mértékben dráguljon” – ezt mondta a Pénzcentrum kérdésére Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke. Azt is hozzátette, hogy hústévig bizony még további drágulásra is kell számítanunk.

„A piaci logika alapján azt kell mondanom, hogy bizony a következő hetekben és hónapokban emelkedésre kell számítani a sertéshús esetében. Ennek az a legfőbb oka, hogy a magyarországi sertéshús-piacra nagy kihatással lévő úgynevezett "német jegyzés" 7,5%-ot százalékot emelkedett az elmúlt két héten, ez pedig ha nem is azonnal, de be szokott gyűrűzni a fogyasztói árakba. A sertéscomb természetesen nem kivétel, így számítok arra, hogy húsvétig ez a termék is drágulni fog” – mondta Éder Tamás. A szakértő azt is elmondta, hogy nem csak a tavalyi év volt nehéz a sertéstenyésztőknek és magának a húsiparnak: nagyjából erre számít ebben az esztendőben is.  A sertéscomb termékeknek az átlagára 2020 eleje óta jó harminc százalékot drágult.

„Kimondottan rossz éve volt a sertéshúságazatnak 2023, amikor majd megjönnek az eredménykimutatások a cégeknek, akkor abból biztosan látni is fogjuk, hogy szinte az összes húsipari vállalkozás gyengébb évet zárt, mint 2022-ben. Valószínűleg sok húsipari cég jelentős veszteséget lesz kénytelen elkönyvelni a tavalyi évre vonatkozóan. 2007 óta nem fordult elő, hogy a sertéshús-ipar teljesítménye 15% körüli visszaesést mutasson éves szinten. A jelenlegi 2,15 eurós német jegyzés mellett a magyar húsipar csak akkor tud eredményt termelni, ha a jelenlegi ipari átadási és így a fogyasztói árak egyaránt emelkednek” – mondta még Éder Tamás.

Braunmüller Lajost, az Agrárszektor főszerkesztője pedig arról beszélt, hogy az igazi húsvéti sonka még a tavalyi húsból, hosszú érlelési eljárással készül, és igazi szezonális termék, így az árban mindenképp látható lesz, hogy az egy évvel korábbihoz képes komoly változás történt. Ennek pedig az az oka, hogy évközben számtalan olyan hatás érte a húsipari ágazatot, amit a többi termék esetén a folyamatos jelenlét miatt csak apránként érzékeltek a vásárlók –írja az ATV.

Tavaly is jelentősen drágult a sonka húsvét előtt. Akkor arról beszéltek a húsipari szakemberek, hogy inkább kisebb darabokat vittek a vásárlók. Feltehetőleg ez idén is így lesz. 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)