Annyit fizetünk a boltban, mint bárhol máshol az EU-ban

EU-s átlagban elértük az élelmiszerárakat, de a bérekben még nem sikerült ezt a szintet hozni.

2024. január 25., 14:23

Szerző:

A G7 az Eurostat 2023-as adatai alapján kiszámolta, hogy a magyar élelmiszerárak gyakorlatilag azonosak az európai uniós átlaggal, pontosabban annak 98 százalékán vannak. Egy évvel korábban azonban csak az EU-s átlag 90 százalékát érték el, amely egyértelműen jelzi, hogy a rekordmagas magyar infláció jelentősen csökkentette a vásárlóerőt – írta meg a 444.hu. Vagyis ugyanannyit fizetünk a boltban, mint az unióban bárhol.

Tíz éve jóval nagyobb volt a különbség az egyes országok árszintjei között. Az Európai Uniós árak mostanra összetorlódtak. A magyarországi élelmiszerek lényegében annyiba kerülnek, mint a spanyol vagy a holland szupermarketekben vásárolt áruk, de a francia vagy a német árakhoz képest is csak 9-10 százalékponttal alacsonyabbak. 

Az összeállítás szerint az egész Európai Unió területén Luxemburgban a bolti élelmiszer a legdrágább (az uniós átlag 120 százaléka), míg Romániában és Lengyelországban a legalacsonyabb (72, illetve 74 százalék). Az utóbbi két országban a fogyasztóknak jelentős árelőnyük van Magyarországhoz képest, különösen figyelembe véve, hogy a bérszint is magasabb Romániában és Lengyelországban, mint Magyarországon – írja a lap. 

A bérek nem követik a költségeket, amit kifizetünk

Az általános trend, amely sokak személyes tapasztalatával is összecseng, az, hogy az európai átlaghoz képest az árak erősebben emelkedtek, mint a bérek. Bár Európában némi kiegyenlítődés megfigyelhető a fizetések tekintetében, ez jóval kevésbé észlelhető, mint az élelmiszerárak esetében. A bérek számos közép-kelet-európai országban dinamikusabban nőttek az EU-átlaghoz viszonyítva, mint Magyarországon, ennek következtében már csak Bulgária áll mögöttünk bérszint tekintetében – számolt be a 444.hu.

Mint arról korábban beszámoltunk az  MBH Bank agrár- és élelmiszeripari szakértői felhívták a figyelmet arra, hogy 2024 elején előfordulhat emelkedés a bolti élelmiszerárakban, mint ahogy ez az év eleji kezdésnél ez minden év jellemzője. A bolti élelmiszerárak növekedhetnek, de a mezőgazdasági és élelmiszeripari árak csökkenése ez ellen hat. 2023-ban a mezőgazdasági termelői árak 15 százalékkal, az élelmiszeripari termelői árak pedig 6 százalékkal csökkentek. 

2023 decemberében 15 fontos termékkategória árcsökkenést mutatott 2022 decemberéhez képest. Az étolaj és baromfihús például 3-5 százalékkal olcsóbb lett, míg a kenyér 6 százalékkal, a száraztészta pedig 11 százalékkal lett olcsóbb. A tejtermékek (vaj, sajt) esetében akár 12-15 százalékos árcsökkenésről is beszélhetünk, és a tojás is kiemelkedően olcsó lett, több mint 18 százalékos árcsökkenéssel. A bank elemzői rámutattak arra, hogy a felsorolt termékek többsége árstopot mutatott, tehát némelyikük ára 2021 októberi szinten rögzített árhoz képest is olcsóbb lett 2023 decemberére.

(Kiemelt képünk: Vásárlók vásárolnak a budapesti Bosnyák vásárcsarnokban 2023. június 1-jén. Az áprilisi 24,5 százalékos infláció Magyarországon háromszorosa volt a 8,1 százalékos uniós átlagnak, az energia- és az élelmiszerárak inflációja 42, illetve 38 százalékos volt. Fotó: ISZA Ferenc / AFP)

Állami támogatás, biztonságos befektetési lehetőség, gyermekünk anyagi boldogulását segíti – szülőként ennél több érvre általában nincs is szükségünk egy előtakarékosság elindításához. A Babakötvény pedig mindezeket maradéktalanul meg is adja számunkra, de ennek a terméknek is vannak hátulütői. Melyek ezek és milyen egyéb alternatívákat érdemes még megnéznünk a Babakötvény mellett?