Újra drágulhat az élelmiszer a boltokban

Egy nagy hazai bank szerint a logisztikai költségek növekedése ellensúlyozza az általános árcsökkenést.

2024. január 12., 16:05

Szerző:

Az MBH Bank agrár- és élelmiszeripari szakértői felhívták a figyelmet arra, hogy 2024 elején előfordulhat emelkedés a bolti élelmiszerárakban, mint ahogy ez az év eleji kezdésnél ez minden év jellemzője. A bolti élelmiszerárak növekedhetnek, de a mezőgazdasági és élelmiszeripari árak csökkenése ez ellen hat. 2023-ban a mezőgazdasági termelői árak 15 százalékkal, az élelmiszeripari termelői árak pedig 6 százalékkal csökkentek – írta meg privatbankar.hu.

Héjja Csaba rámutatott, hogy mindezek ellenére az élelmiszer árának csökkenése valószínű, azonban hangsúlyozta, hogy az élelmiszer a hűtőbe kerüléséhez nemcsak a mezőgazdaság és az élelmiszeripar által biztosított alapanyagok és feldolgozás szükséges, hanem a szállítás, hűtés, tárolás és értékesítés is. Az említett költségek, valamint az adóterhek növekedése viszont ellensúlyozza az alapanyagok árcsökkenését.

Két év után először a fogyasztók helyzete lesz kedvezőbb, a termelőké és a kereskedőké pedig némileg kedvezőtlenebb. Amennyiben az energiapiacon és a munkaerőpiacon nem következik be negatív fordulat, úgy 2024-ben várhatóan nem lesz magasabb az élelmiszer-infláció 5-6 százaléknál

– írja a lap.

Magyarországon 2023 decemberében az élelmiszerek áremelkedésének üteme az évek óta tapasztalt alacsony szintre lassult. Átlagosan csak 4,8 százalékkal kellett többet fizetni az élelmiszerekért, mint az előző év azonos időszakában. Ráadásul néhány fontos élelmiszer, beleértve a kenyeret, a tésztát, a tejtermékeket és a tojást, számottevően olcsóbb lett egy év alatt.

2023 decemberében 15 fontos termékkategória árcsökkenést mutatott 2022 decemberéhez képest. Az étolaj és baromfihús például 3-5 százalékkal olcsóbb lett, míg a kenyér 6 százalékkal, a száraztészta pedig 11 százalékkal lett olcsóbb. A tejtermékek (vaj, sajt) esetében akár 12-15 százalékos árcsökkenésről is beszélhetünk, és a tojás is kiemelkedően olcsó lett, több mint 18 százalékos árcsökkenéssel. A bank elemzői rámutattak arra, hogy a felsorolt termékek többsége árstopot mutatott, tehát némelyikük ára 2021 októberi szinten rögzített árhoz képest is olcsóbb lett 2023 decemberére.

Héjja Csaba szerint a főbb élelmiszerek közül – az előző hónapok tendenciáihoz hasonlóan – csak a magas feldolgozottságú élelmiszerek és a szezonális zöldség-gyümölcs termékek ára emelkedett az utóbbi időben. Azonban 2023 végére nemcsak hazai, hanem nemzetközi szinten is csökkentek az árak, az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet (FAO) árindexe pedig 2021 év eleji mértékhez csökkent.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Demjén Natália)

11:54

Állami támogatás, biztonságos befektetési lehetőség, gyermekünk anyagi boldogulását segíti – szülőként ennél több érvre általában nincs is szükségünk egy előtakarékosság elindításához. A Babakötvény pedig mindezeket maradéktalanul meg is adja számunkra, de ennek a terméknek is vannak hátulütői. Melyek ezek és milyen egyéb alternatívákat érdemes még megnéznünk a Babakötvény mellett? 

A NAV a tőkepiaci ügyletekből és kriptovalutákból származó jövedelmeket is ellenőrzi. Amennyiben a magánszemély külföldi banknál vagy befektetési szolgáltatónál rendelkezik számlával és ennek következtében külföldről származó bevétele keletkezik, akkor a külföldi kifizetésre vonatkozó adatokkal a magánszemélynek saját magának kell kiegészítenie a bevallástervezetét.

2024. május 15., 10:15

2024 márciusában az ipari termelés volumene 10,4, munkanaphatástól megtisztítva 2,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól - erősítette meg szerdán kiadott második becslésében a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A jelentős eltérést a nyers és munkanaphatástól megtisztított adat között az okozza, hogy ebben a hónapban hárommal kevesebb munkanap volt, mint 2023 márciusában.