Egekben az olívaolaj ára, de nem csak a globális felmelegedés miatt

Az éghajlatváltozás is hatással van az árakra, de az agrármaffia is felfigyelt az egyik legjobban pancsolható élelmiszerre, a legelvetemültebbek láncfűrésszel, a fával együtt lopják el a bogyókat.

2024. február 5., 07:47

Szerző:

Hazánkban az egyik legnépszerűbb olívaolaj két éve még 2900 forintba került literenként, mára 6900 forintért árulja az egyik kereskedő úgy, hogy a haszonkulcsa közben alacsonyabb lett. Az áremelkedés folyamatos, de vajon ki vesz majd meg 8-10 ezer forintért fél liter olajat? – teszi fel a kérdést a témában írt részletes cikkében a hvg360. A lap szerint nem csak az éghajlatváltozás okolható a drasztikus áremelkedéssel.

Az olívaolaj drágulása különösen tavaly volt feltűnő: a Nemzetközi Valutaalap adatai szerint 2023-ban több piacon is a duplájára nőtt az ára. Nem egyforma az emelkedés az EU tagállamaiban, de sok helyen már a diszkontláncokban is 9 euró (3500 forint) körüli összegbe kerül egy liter extraszűz olívaolaj, a spanyol boltokban pedig 15 eurót is kérhetnek érte. A szinte teljes mértékben európai importra szoruló Egyesült Államokban 30 dollárig is felment egy liter ára.

A portál azt írja, több oka is van annak, hogy gyakorlatilag luxuscikké vált az olívaolaj. Miközben a mediterrán étrend növekvő népszerűsége miatt töretlenül bővül a globális kereslet, az utóbbi években csökkent a termelés Dél-Európában.

Spanyolországban az átlagnál 5 Celsius-fokkal melegebb tavaly tavaszi időjárás miatt rengeteg olajfa ki sem virágzott, és amelyek mégis, azok közül sokat a júniusi szárazság tett tönkre. Olaszországban pedig a – feltehetően Közép-Amerikából, egy dísznövénnyel behurcolt – rovarok által terjesztett Xylella fastidiosa baktérium okoz egyre nagyobb károkat, több millió olajfát pusztítva el. A termelőket sújtja a magas kamatkörnyezet, továbbá a műtrágyák és az energia drágulása is. Törökország – ahol ritka kivételként jónak ígérkezik a tavalyi termés – exportkorlátozásokat vezetett be, hogy a hazai árak ne szabaduljanak el.

A fogyasztók alkalmazkodni kényszerülnek a magas árakhoz: helyettesítőkkel vagy más főzési technikákkal.

Rengeteg a hamis olívaolaj

Az olívaolaj az EU-ban az egyik leggyakrabban pancsolt és legkevésbé megbízhatóan címkézett áru az élelmiszerek között. A teszteken rendre több márka is elbukik. Gyakran részben vagy egészben napraforgóolajjal helyettesítik az olívaolajat, de akadt olyan termék is, amelyben lámpaolajat találtak. 

A maffia és észrevette a lehetőséget. Az agrármaffiaként emlegetett bandák éjszaka betörnek a raktárakba, és tonnaszámra lopják az értékes terméket, de olyan is előfordult, hogy leszedték a termést a fáról, a legelvetemültebbek pedig láncfűrészt ragadtak, és bogyókkal teli ágakat metszettek le vagy egész fákat vágtak ki.

Magyarországon a száguldó infláció tovább erősítette az olívaolaj drágulását. „Hazánk e szempontból egyfajta állatorvosi ló: a legmagasabb áfakulccsal és Európa legmagasabb inflációjával kellene életben tartani egy olyan élelmiszer kereskedelmét, amely amúgy sem a parizer kategóriájába tartozik” – jellemzi a helyzetet Tóth Gusztáv, a 18 éve működő igazioliva szaküzlet tulajdonos-ügyvezetője. Tóth már tavaly elmondta egy podcastban, hogy nincs messze a literenkénti 8 ezer forintos ár és úgy tűnik, igaza lesz.

(Kép forrása: Pexels)