Így lesz isteni a kotyogós kávé – Tippek lépésről lépésre

Kávé nélkül nehezen indul a reggel, sokan a klasszikus kotyogós kávéfőző hangjára ébrednek fel igazán, mások más kávéfőzési módszerekre esküsznek. Hogyan lesz igazán finom a kávé, mire figyeljünk, milyen hibákat kerüljünk el? 

2024. február 28., 08:55

Szerző:

Kávé nélkül nehezen indul a reggel – mondják sokan. Ugyanígy a vasárnapi, nagy családi ebédek után, vagy a barátokkal, kollégákkal beszélgetve is szívesen kevergetnek egy jó feketét kedvenc kávézójukban. Tény, hogy mindenki másként issza, másként főzi, másként ízesíti a kávéját. Egyesek kitartanak egyetlen típus mellett, mások szívesen kísérleteznek különböző ízekkel, aromákkal. Mit tehetünk és mire figyeljünk, ha igazán jó kávéra vágyunk?

A jó kávé csomagolása

A kávénak több ellensége is van, ilyen például a napsütés és a nedvesség. Ám a legelső és legnagyobb ellensége az oxigén. A prémiumkávé-gyártók egy speciális módszert alkalmaznak a kávé frissen tartására. Olyan légmentesen záró csomagolást készítenek, amelyen egy egyirányú szelep található.

Ez lehetővé teszi a belül keletkező szén-dioxid távozását, de befelé nem engedi a külső gázok, így akár az oxigén bejutását. A legjobb minőségű kávékat mind ilyen módszerrel csomagolják, vásárláskor a zacskót megnyomva érezhetjük is a kiáramló kávéillatot. Az alacsonyabb árkategóriában sajnos ritka ez a megoldás. 

A kávé otthoni tárolása

Óhatatlanul eljön azonban az a pillanat, amikor a megvásárolt kávénkat fel kell bontanunk. Ha nem csak az első főzéskor, hanem még néhány hétig szeretnénk valóban finom kávét főzni reggelente, akkor érdemes odafigyelni a kávé otthoni tárolására. A nyers kávé három évig, a pörkölt három hétig, a darált pedig három percig él – tartja a mondás.

Az egyik legismertebb módszer a légmentesen záródó, csatos üveg vagy fém doboz, de ezek nem védik tökéletesen a már felbontott kávénkat. Kaphatóak olyan tartódobozok is, amelyekből egy szelepen keresztül, a készlethez tartozó kézi pumpával lehet kiszivattyúzni a levegőt. Ez nem ideális megoldás, mert a vákuum a kávészemek által létrehozott szén-dioxidot is kiszippantja, márpedig annak fontos szerepe van az aroma kialakításában. Szerencsés, ha a megvásárolt kávé csomagolása visszazárható, baristák szerint ilyenkor érdemes kihasználni ezt a funkciót. A lényeg, hogy minél kevesebb oxigén maradjon a zacskókban a kávé mellett. Sokan lefagyasztják a kávét, bízva abban, hogy így az nem veszít az eredeti aromájából, szakértők egy része azonban nem támogatja ezt a módszert.

A vízminőség hatása a kávé ízére

Nem sokan tudják, milyen fontos tényező a kávé aromájának szempontjából a főzéshez használt víz minősége. Ugyanazt a kávét különböző csapvizekkel, ásványvizekkel lefőzve egészen más aromák érvényesülnek a csészében. A lényeg a szárazanyag tartalom. A legjobb, ha 90 és 170 mg˛/liter között van a vízben a szárazanyag tartalom, ez az információ a palackokon található. Ehhez képest Budapesten a csapvízben ez körülbelül 270 mg/liter. Ha magas magnézium tartalmú a víz, akkor az egy édesebb aromát ad a kávénak. Egyes gyártók már piacra dobtak speciálisan kávéfőzéshez ajánlott vizet is.

És a kapszulás kávé?

Elengedhetetlen hozzávaló vagy felesleges pénzkidobás? Mindenki döntse el maga. Egy biztos, a lágyabb víz a kávéfőzőnknek is jót tesz. Ám ha a masinánk már jellegzetesen szörcsög vagy krákog, akkor vélhetően elvízkövesedett. Ilyenkor eszünkbe ne jusson ecetet önteni bele! A legjobb, ha szakértőre bízzuk a kávégép tisztítását vagy ha tehetjük, inkább vásároljunk újat.

Manapság egyre népszerűbbek a kapszulás kávéfőzők. Praktikusak, hiszen széles ízválasztékból főzhetünk. Maga a kávéfőző gép sem túl drága, a gyártók haszna nem is ebben rejlik.

A valódi haszon az 5 grammos kapszulákon van. Ha összeszámoljuk, gyorsan kiderül, hogy már napi 2 kapszulás kavé árából félév alatt vásárolhatunk egy jó minőségű kávégépet, hozzá elsőrangú prémium kávéval. Előnye, hogy kényelmes és divatos, ám a legkevésbé sem környezetbarát megoldás.

Szerencsére hazánkban is kapható olyan kapszulás kávé, mely a legszigorúbb minőségi követelményeknek is eleget tesz, ezért bátran ajánljuk azt a márkát, amit a hirdetésekben a világhírű amerikai színész, George Clooney is kortyolgat.

Kotyógós kávé és eszpresszógép

A hagyományos „kotyogós” kávéfőző évtizedek óta nagy népszerűségnek örvend. Ám ellene szól, hogy a kávét olyan magas hőmérsékleten készíti, amelyet egyetlen kávéfajta sem viseli el. Mivel a technológia népszerűsége töretlen, a szakemberek elkezdték kikísérletezni azt a módszert, melynek segítségével a nagymamánktól örökölt kotyogóssal is különlegesen finom kávét főzhetünk. Ehhez csupán annyit kell tennünk, hogy főzéskor forró vizet töltünk a kotyogós tartályába, majd amikor elkezdenek megjelenni az első kávécseppek, levesszük a főzőt a tűzről. A kávéfőzés folyamata így is végbemegy, de a darált kávét nem éri annyi hőhatás, hogy „megkeseredjen”.

Szintén jó döntés a hagyományos, szűrőtartós eszpresszógép, hozzá saját magunk által, frissen darált prémiumkávéval. A darált kávét pedig érdemes kissé összetömöríteni a szűrőben, hogy jobban kijöjjön az aroma.

A kávé hatása az egészségre

Sokan támadják a kávéfogyasztást, mondván, hogy megemeli a szívritmust, befolyásolja az emésztést, nem tesz jót a fogaknak, a vérkeringésnek, alvászavart okoz vagy mert koffeintartalma miatt függőség kialakuláshoz vezethet.

Mások azt mondják, hogy a kávé mértékletes fogyasztása nem csak, hogy nem árt, hanem kifejezetten ajánlott az egészséges életmód szempontjából. A kávé ugyanis serkentő hatású, stimulálja a központi idegrendszert, fokozza a szív és veseműködést. Testmozgás előtt fogyasztva segít felszabadítani a szervezetben elraktározott zsírt, a tüdő hörgőizmait elernyeszti, könnyíti a légzést, csökkenti az asztmás rohamok veszélyét.

Kutatások szerint csökkenti a depressziót is. Napi 2-3 csésze kávé, ha azt megfelelő körülmények között fogyasztjuk, nincs diagnosztizált szív- és érrendszeri betegségünk, akkor egészséges, frissítő ital.

A kávé fajtái

Végül egy kis útmutató a kávéfajták világában. Itthon első sorban az Arabica vagy Robusta ismertek. A drágább Arabica savasabb, míg a Robusta némileg keserűbb ízvilágú. Általánosságban elmondható, hogy minél finomabb a darálás, annál magasabb a minőség.

Elkészítése szempontjából – a teljesség igénye nélkül – megkülönböztetünk: olasz, török, bécsi, francia jellegű kávékat. És persze ott az újhullámos kávé, amely egyre több kávérajongó szívét hódítja meg.

Az újhullámos kávékra jellemző a magas minőség és a rendkívül precíz elkészítési mód. Ezek a kávék filteresek és az eddigieknél jóval gazdagabb ízvilággal rendelkeznek. Felfedezhetők benne a hagyományos kávé ízen túl gyümölcsös aromák is. A kávézók tulajdonosai szerint a kávéfogyasztás forradalmát éljük. Már nem csupán frissítőként tekintünk a koffeines, keserű italra, hanem a nap bármely szakában élvezhetjük, változatos ízeit, illatát és aromáját.

Kávé, mint művészeti eszköz

Aki nem csak az ízeket szereti élvezni, hanem a látványt is, azok számára sok más lehetőség is adódik. Egy kevés gyakorlással magunknak is készíthetünk különleges díszítést a csészénkbe kávé és tejhab segítségével.

Ha igazán szépre vagyunk, akkor azonban bízzuk ezt a profi kávédíszítő mesterekre. A jellegzetes színű ital a festőket is megihlette. A kávé inspirálta művészeti alkotások nem csak azokban az országokban a népszerűek, ahol maga a kávébab terem.

A leghíresebb kávéfestő a ciprusi Maria A. Aristidou, de bárki elsajátíthatja a technikát egy csésze forró kávé mellett.

 (Kép forrása: Pexels)