Így hat a kávé a pajzsmirigyre

Szabad-e kávéznia a pajzsmirigybetegeknek? A kutatók válaszolnak.

2024. február 11., 12:15

Szerző:

A világ felnőtt lakosságának napi szinten kávézik. Legyen ez egy sima kávé feketén vagy egy csésze habos kapucsínó égtájtól függetlenül fogyasztjuk akár naponta többször is – írja az EgészségKalauz. A pajzsmirigybetegeket ugyanakkor egyöntetűen megosztja a téma, szabad-e kávét fogyasztani reggel? Sokak szerint csak tej nélkül, mások szerint viszont egyáltalán nem. 

A szintetikusan előállított pajzsmirigy hormonok hatóanyaga az úgy nevezett levotiroxin, amelyet másképpen szintetikus tiroxinnak is nevezünk. Ez található meg a hazánkban forgalmazott összes készítményben, amelyet hipotireózis esetén alkalmaznak, így elégtelen pajzsmirigyműködés esetén maga a mesterséges hormon és a gyógyszer helyes szedése egyaránt fontos szerephez jut.

Ezen gyógyszerek mindegyike a reggeli első étkezéshez, vagyis az azt megelőző (legalább) fél órához kapcsolódik. A probléma azonban több tanulmány szerint is az, hogy

az egyidejűleg, vagy egymást követően rövid időn belül bevett levotiroxint tartalmazó tabletta felszívódásának hatékonyságát csökkenti akár 25-57 százalékkal a kávé.

Ez az érték igen magasnak számít, főként abban az esetben, ha nagy dózisú hormonpótlásra van szükség például Hashimoto-kór esetén, amelynél előfordul az is, hogy már nincs élő pajzsmirigyszövet.

Mégsem kell azonban elkeseredni, hiszen a kutatók azt javasolják,

várjunk 60 percet gyógyszerünk bevételét követően, hogy biztosan felszívódhasson a megfelelő mennyiségű hormon szervezetünkbe.

Fontos megjegyezni azonban, hogy ezek a tanulmányok nem tértek ki néhány esetre, hiszen nem különböztették meg az átlagos és a koffeinmentes kávét, és azt sem, hogy szintetikus vagy természetesen készítményt használtak-e a kutatásban résztvevők. Ugyanígy azt sem tudjuk, hogy a gyógynövényes teák és a hormon milyen kapcsolatban áll egymással, ott is érvényes-e az egy órás szabály.

Ha az egy órával késleltetett kávézást nem tudjuk beiktatni napirendünkbe, érdemes orvosunkkal konzultálni arról, hogy gyógyszerünket inkább lefekvés előtt vennénk be, így reggel már gondtalanul fogyaszthatjuk kedvenc eszpresszónkat.

Pajzsmirigy-túlműködés esetén nem a kávé a legfőbb a gond, hanem a gyógyszerhiány

Ahogy arról nemrég beszámoltunk: hiánycikké vált az 50 milligramos Propycil, pedig helyettesítő készítménye sincs, így most a betegeknek külföldről kell beszerezniük. A Propycil egy propiltiouracil nevű hatóanyagot tartalmaz. A szert széles körben használják a pajzsmirigy túlműködésének kezelésére, illetve a pajzsmirigy túlműködése miatt szükségessé váló pajzsmirigyműtét, továbbá radiojód-terápia előkészítésére. Mivel a Propycil 50 mg tablettának nincs helyettesítő készítménye, ugyanilyen hatóanyagú készítmény behozatala márciusig egyedi gyógyszerigénylés alapján oldható meg Hollandiából és Németországból. De mivel más európai országokban is akadozik az ellátás, a betegek nagyjából 4 hét alatt juthatnak hozzá a gyógyszerhez.

(Kiemelt képünk illusztráció. Annette Riedl / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)