Zacher Gábor védelmébe vette az energiaitalokat

Valóban károsabb az energiaital, mint a kávé, milyen mennyiségtől számít károsnak a koffein-fogyasztása és hogyan hathat a fiatalokra? Szakértőket kérdezett a Pénzcentrum az energiaitalok káros hatásáról.

2023. szeptember 26., 09:01

Szerző:

A Pénzcentrum Cashtag videójában többek között dr.Zacher Gábor toxikológus azt mondta, egy doboz energiaital és egy jó minőségű kávé koffein tartalom szempontjából egyenlő. Szerinte ezzel szemben a megítélése sokkal rosszabb. 

Dr. Csibi Sándor, a Magyar Energiaital Szövetség főtitkára szerint a fogyasztók nem jutnak hiteles információkhoz, és félreértések övezik az energitalt a köztudatban. Meglátásában az a probléma, hogy sokszor összekeverik a vízzel, sportitalokkal vagy üdítővel, pedig ez egy funkcionális ital, amelynek rendeltetése, hogy gyorsan adjon energiát és éberséget sok vitamin kíséretében – közölte.

Azért azt hozzátette, hogy a fiatalok koffein fogyasztását nem támogatja a Magyar Energiaital Szövetség, beleértve ebbe a kávét és kólát is.

Sokakban felmerülő kérdés, hogy hány éves kortól fogyasztható az energiaital. Dr. Havasi Katalin PhD, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke úgy gondolja, alapvetően a fiatalkori energiaital-fogyasztás problémájának hátterében leginkább maga a koffein-fogyasztás áll. Ennek tünetei a gyerek szorongása, magasabb pulzusszáma, fáradékonysága az, aminek nem találjuk az okát és ennek a hátterében derülhet ki egy rendszeresebb energiaital-fogyasztás vagy az életkorához képest magasabb koffeintartalmú energiafogyasztás.

Hozzátette, hogy a tartós energiaital fogyasztás valóban káros lehet. Hosszútávon anyagcserezavarok, cukorbetegség, elhízás, sőt a nemzőképesség romlását is okozhatja. Illetve Zacher Gábor is az energiaitalok magas cukortartalmában lát veszélyt. 

Dr. Havasi Katalin szerint a káros hatások függenek az életkortól és az elfogyasztott mennyiségtől, felnőtt számára a szakirodalom szerinti 400 milligrammos maximális koffeinhatár, ez pedig körülbelül 4-5 fekete kávét, presszó kávét jelent egy nap, az még nem káros. Kisgyerek számára azonban ez jóval alacsonyabb, 40-50 milligramm is sok lehet. Nyolc-tíz éves gyerek esetében pedig a 80 milligrammos felső határt és 12-18 év között a 100 milligramm fölé sem emelkedést nem javasolják.

Zacher Gábor szerint a tiltás, mint minden helyzetben most is kontraproduktív, inkább a kommunikáció felől érdemes megközelíteni a gyerekek koffeinfogyasztásának kérdését.

Mindhárom szakértő kitért arra, hogy a gyermekek számára biztosítani kell a megfelelő minőségű és hosszúságú alvást, mert ha kipihentek, kevésbé lesz szükésgük a hiányzó energiák külső pótlására. 

(Kiemelt képünk forrása: Dr. Zacher Gábor Facebook-oldala)

 

16:04

Az Európai Bizottság új javaslata a szabadban lévő közösségi terekből is kitiltaná a cigarettákat és az elektromos dohánytermékeket függetlenül a nikotintartalomtól. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a vendéglátóhelyek teraszán sem füstölhetnek ezután a dohányosok.