Az energiaitalokból kivonták, pedig lassíthatja az öregedést

A magyarországi népegészségügyi termékadó miatt szinte az összes energiaitalból kivonták, állatkísérletek azonban azt feltételezik, hogy hatással lehet az öregedés sebességére a taurin.

2023. június 9., 19:25

Szerző:

A taurin mikrotápanyag szintje folyamatosan csökken az életkor előrehaladtával, viszont a pótlólagos adagolás javíthatja az életkilátásokat és az egészséget is. Egerek esetén még az élettartam is meghosszabbodott a kísérletek során – véli a qubit.hu cikke.

Mivel a taurin természetesen is előfordul a szervezetben, ezért a kutatók nagyszabású kísérleteket sürgetnek, hogy kiderüljön, hasonlóan kedvező élettani hatásai vannak-e az összetevőnek az emberekben is, idézik a Guardian-t. A lapnak nyilatkozó kutatók, a Science-ben frissen megjelent tanulmány szerzői elmondták, hogy a taurinszint folyamatosan csökken az emberekben és az állatokban egyaránt, egy 60 éves személy taurinszintje például mindössze harmada egy 5 éves óvodásénak.

Az állatkísérletek eredménye szerint a középkorú egerek körében minden vizsgált életfunkció és élettani jellemző kedvezőbb értékeket mutatott a taurint kapó állatokban. A hímek 10, a nőstények pedig 12 százalékkal tovább éltek (ez az egerek esetén pár hónapot jelent, az embereknél viszont éveket jelenthetne). A szer hatását makákókon is vizsgálták. A hathónapos kísérlet során kiderült, hogy a taurinpótlás csökkenti a vércukorszintet, javítja az immunrendszeri funkciókat és megelőzi a csontritkulást is.

A kutatók 12 000, 60 évesnél idősebb európai személy adatait is áttekintették, amiből megállapították, hogy azok, akiknek magasabb a taurinszintje, ritkábban szenvednek 2-es típusú cukorbetegségben, kevésbé elhízottak és a vérnyomásuk is alacsonyabb.

Ennek ellenére óva intenek az aminósav felelőtlen használatától, ugyanis a taurin hosszú távú élettani hatásairól ugyanis eddig nagyon kevés információ áll rendelkezésre.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

A jövő évi párizsi olimpián a tervek szerint a városon belül légi taxival is lehet majd utazni, a projekt azonban még jóváhagyásra vár. Arról még nincs döntés, hogy az innovációt véglegesítik-e a francia fővárosban.