Amit a pajzsmirigybetegségekről tudni kell

A pajzsmirigy ugyan apró, de óriási befolyása van a szervezetünkre, a testsúlyunktól a menstruációs ciklusokig egy sor biológiai funkciónkra van hatása – mondta a 168 Óra Praxis rovatának dr. Koppány Viktória endokrinológus. A Budai Magánorvosi Centrum szakorvosa szerint a pajzsmirigy alul- és túlműködése – habár más-más tüneteket okoz – egyaránt kiszűrhető egyszerű vérvizsgálattal, amelynek során célzottan egyes hormonok szintjét mérik.

2014. április 9., 11:22

A pajzsmirigy a gége előtt elhelyezkedő, pillangó alakú mirigy. Két lebenyből áll, melyet kis híd köt össze. Hormonokat termel, melyek az általános anyagcserére, a testsúlyra, az idegrendszerre, figyelemre, koncentrálási képességre, csontanyagcserére, emésztésre, bélműködésre, menstruációs ciklusra és fogamzásra egyaránt hatással vannak. Amilyen kicsi, olyan sokrétű a befolyása – mondta dr. Koppány Viktória.

Alulműködésnek azt nevezzük, ha a pajzsmirigy kevés hormont termel. Ennek oka leggyakrabban gyulladás (autoimmun gyulladás is lehet). Vérvizsgálattal mutatható ki, amely során TSH-, FT4-, FT3-hormonok szintjét mérik.

A TSH-t nem a pajzsmirigy, hanem biológiai „főnöke”, az agyalapi mirigy (hipofízis) termeli. Magas TSH-érték esetén felmerül a pajzsmirigy-alulműködés (szakszóval hypothyreosis) gyanúja, de a biztos diagnózis csak akkor mondható ki, ha az FT4 (szabad thyroxin) és az FT3 (szabad trijód-tironin) értéke alacsony.

A pajzsmirigy-alulműködést gyógyszeresen kezelik, a tabletta pajzsmirigyhormon-kivonatot tartalmaz. A betegség tökéletesen kezelhető, de egyes esetekben élethosszig tartó kezelés (hormonpótlás – substitutio) szükséges.


A pajzsmirigy-alulműködés tünetei: hízás, bőrszárazság, hajhullás, menstruációs zavar, nincs teherbeesés, székrekedés, fáradtság stb. Ha autoimmun gyulladás áll a háttérben, akkor az anti-TPO (anti thyreoidea peroxidáz – pajzsmirigysejt-alkotóelem elleni antitest) szintje magas – vérből ez is kimutatható.

Szűrésként háziorvos tud TSH-vizsgálatot végezni, de a többi hormon meghatározására (FT4, FT3, anti TPO) már endokrinológus szakorvos javasolt.

Pajzsmirigy-túlműködés (hyperthyreosis) esetén a kép ellentétes az alulműködésnél tapasztaltakkal. Gyors, szapora pulzus, fogyás, kézremegés, idegesség, hasmenés, finom bársonyos bőr, izzadás, szemkidülledés, fáradékonyság, menstruációs zavar a jellegzetes tünetek. A beteg olyan képet mutathat, mint aki „fel van pörögve”. A pajzsmirigy-túlműködés nehezíti a teherbeesést, vetélést okozhat.

Pajzsmirigy-túlműködés esetén a TSH-szint nagyon alacsony (0.00 alatti is lehet), a pajzsmirigy-szabadhormonok szintje pedig magas.

Kezelése történhet gyógyszeresen, radioizotóp besugárzással, ha jelentősen megnagyobbodott a pajzsmirigy, akkor műtéttel is. Pajzsmirigy-túlműködés esetében gyakran tapasztalhatunk megnagyobbodást, a mirigy fokozott véráramlása miatt „surranás” érezhető, ha ráhelyezzük tenyerünket.

Nagyon fontos, hogy a pajzsmirigy hormonműködése normális legyen teherbeeséskor, mert a túl- és az alulműködés egyaránt veszélyes a terhesség megmaradására és a baba normális fejlődésére – hangsúlyozta dr. Koppány Viktória. Arra hívta fel a figyelmet, hogy például a kreténizmus akkor alakul ki, ha a magzat fejlődése során az édesanya súlyos pajzsmirigy-alulműködésben szenved. Ilyen esetben a baba sem jut elég pajzsmirigyhormonhoz, és szellemi-idegrendszeri fejlődése súlyosan károsodhat.

A Budai Magánorvosi Centrum szakorvosa elmondta, hogy a pajzsmirigybetegség – az alul- és túlműködés egyaránt – döntően a nők betegsége, de természetesen férfiaknál is kialakulhat. Férfi beteg panaszai, tünetei esetén (főleg testsúlyváltozással, fáradtsággal, koncentrációzavarral vagy fokozott izzadással járó esetekben) is gondolni kell pajzsmirigybetegségekre, mert egyetlen vérvizsgálattal megállapítható és gyógyszeresen kezelhető.


Tényleg meghosszabbítható az élet a biohacking segítségével, vagy ez csak egy hangzatos áltudomány? Mikor özönlik el Magyarország utcáit a kiborgok és a transzhumánok? Már elérhetők az MVM Future Talks tudományos sorozat nagyköveteinek dokumentumfilmjei, amelyekben olyan neves tech innovátorok szólalnak meg  az „örök élet” lehetőségeiről, mint Giulia Enders, Teemu Arina, Ulbert István vagy  Joe Cohen.