Megérkezett a babmentes kávé
Az erdőirtás ellen küzd egy seattle-i startup.
A héten piacra kerül a világ első nem kávébabból készült kávéja.
A klímaváltozás a kávét is utolérte, ahogy a világ éghajlata felmelegszik, a kávéfarmok egyre feljebb húzódnak hűvösebb éghajlatot keresve. A Reuters szerint 2050-re a jelenleg kávétermesztésre használt földterületek nagyjából fele termésképtelenné válhat, ezért egyre még több erdőt pusztítanak el, amelyek helyén kávét termesztenek majd.
Az Atomo Coffee ezzel szemben a kávé molekuláris szerkezetét próbálja lemásolni szuperélelmiszerekből és újrahasznosított összetevőkből.
Egy kávécserje egy font – valamivel kevesebb mint fél kiló – kávébabot hoz évente. Ennek fényében fejenként húsz fára van szüksége az átlagos kávéfogyasztónak
– közölte Andy Kleitsch, az Atomo vezérigazgatója és társalapítója a cég pénteki, a New York-i Kávéfesztiválon tartott babmentes kávé bemutatója előtt a portállal.
A vállalat állítása szerint az Atomo hideg főzésű, bab nélküli kávéjának 93 százalékkal alacsonyabb a szén-dioxid-kibocsátása, és 94 százalékkal kevesebb vizet használt, mint a hagyományos kávé. Mostanra azonban sikerült kifejleszteniük a forró ital változatát is. Ezzel kezdetben a kávézókat keresik meg, ugyanis a jelenlegi nagykereskedelmi ára valamivel több mint húsz dollár fontonként, míg a hagyományos kávé 10-14 dollárba kerül.
A Reuters videót is készített az innováciról:
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay.)