Kiderült, hogy a reggeli kávé többet árthat, mint használ

A kávé sokak számára az első táplálék, amit a szervezetükbe juttatnak reggelente, holott ez egyáltalán nincs jó hatással a hormonegyensúlyra.

2024. március 1., 16:09

Szerző:

Sokan vannak, akik reggel nehezen másznak ki az ágyból és akkor is az első mozdulatuk, hogy feltesznek egy jó kávét. Olyan is van, aki kifejezetten a reggeli kávé miatt vesz programozható kávéfőzőt vagy időzíthető konnektort, hogy mire megszólal az ébresztőóra, kellemes kávéillat lengje be a konyhát és jól induljon a nap. A kutatók azonban kiderítették: nem biztos, hogy ez a legjobb stratégia. Az alvásszakértők szerint nem szabad azonnal ébredés után kávézni és meg is indokolták, hogy miért.

Meglepő lehet, de ha ragaszkodunk ahhoz, hogy amint kipattan a szemünk, máris ott legyen előttünk a gőzölgő kávé, annak reményében, hogy kiverje az álmot a szemünkből, akár immunissá is válhatunk a koffeinre. Szakértők szerint legalább háromnegyed órát várni kell az első feketével. Ha nem így teszünk, nagy esély van arra, hogy felborul az egészséges hormonszintünk. A mellékvese által termelt kortizol ugyanis követi a saját alvási ciklusunkra jellemző ritmust. Ha ennek a hormonnak a szintje megemelkedik, az hatással lehet az immunrendszerünkre is.

A kortizol hormon, mely többek között az energiaegyensúly szabályozásában is részt vesz, az ébredést követő 30-45 percben a legmagasabb. Ha ekkor még egy koffeinben gazdag kávét is iszunk, még több terhet pakolunk a mellékvesénkre. Ugyanez igaz arra, ha stresszes helyzetben kávét iszunk, ezzel kétszeresen ártunk magunknak.

Az első kávé ideális ideje

Ha tehát 7 órakor ébredünk, akkor a legmegfelelőbb idő a kávéfogyasztásra délelőtt 9-11 óra között van, amikor a kortizolszint csökken és kissé elálmosodunk. Szakértők szerint ugyanis ha az emberek magas hormonszint mellett kávéznak, idővel koffein-tolerancia alakulhat ki náluk, aminek köszönhetően reggelente egy plusz kávéra lesz szükségük ahhoz, hogy elérjék a korábbi hatást. Így alakul ki a függőség.

Adódik a kérdés, hogy mi van, ha reggel koffeinmentes kávét iszunk. A koffeinmentesítési folyamat összetettsége miatt csak a koffein 97%-át tudják eltávolítani a kávébabból a maradék 3%-ot nem. Ez azt jelenti, hogy 1,5 dl koffeinmentes kávéban nagyjából 3 mg koffein marad. Ha emellett a kávéfajta mellett döntünk, akkor mindenképpen a svájci vizes eljárási móddal készültet válasszuk, mert a kivonási folyamat oldószer mentes és még környezetbarát is.

Sokan azt mondják, hogy nem is a koffein, hanem a kávé egyéb előnyei miatt isznak meg napi több csészével. A kedvező hatású polifenolok és antioxidánsok, amelyekre a kávé kapcsán hivatkoznak, semmilyen pluszt nem adnak: sok más zöldségben és gyümölcsben is megtalálhatók, mégpedig a kávé koffeintartalmához való hozzászokás kockázata nélkül.

(Kép forrása: Pexels)