Ez véd meg az Alzheimer-kórtól a friss kutatások szerint

Van olyan befolyásolható tényező, ami segíthet elkerülni az Alzheimer-kórt.

2024. június 19., 11:18

Szerző:

Az emberek maguk is sokat tehetnek azért, hogy ne alakuljon ki náluk Alzheimer-kór, legalábbis ez derült ki a legfrissebb kutatásokból – hívta fel a figyelmet az Index egy új tanulmányra.

A szakemberek még mindig nem tudják pontosan, hogy mi az oka az Alzheimer-kór kialakulásának, de bizonyos tényezőket már sikerült beazonosítaniuk. Ezek egyike a genetikai háttérben keresendő, amely minden betegség esetében kockázatot jelent, hiszen az adott személy potenciálisan veszélyeztetett. Ugyanakkor a genetikai hatások többféle módon is ellensúlyozhatóak.

Mint kiderült, bizonyos gének jelenléte meggátolja, hogy az agyban felhalmozódjanak azok a fehérjék, amelyek memóriavesztéshez vezetnek, de azoknál is van esély a betegség megelőzésére, akik nem rendelkeznek ezekkel a génekkel.

Az Alzheimer-kór kialakulása ellen ez a leghatékonyabb módszer

A neurodegeneratív betegség világszerte 55 millió embert érint, ebből 7 millióan Európában élnek és számuk folyamatosan növekszik. Így nem kérdés, hogy egyre sürgetőbbé váltak az Alzheimer-kórral kapcsolatos kutatások, amelyek választ adhatnak arra, hogyan előzhető meg, illetve miként kezelhető a betegség.

Az Alzheimer-kór kutatását az is nehezíti, hogy a betegség nem mindenkinél azonos formában jelentkezik, az azonban mindenkinél jellemző, hogy a memóriavesztés bekövetkezik, a mértéke viszont különbözhet. Az egészen enyhe, kezdeti tüneteket a legtöbben szinte észre sem veszik, de a betegség későbbi fázisaiban olyan súlyos állapot is kialakulhat, amikor a beteg már a szeretteit sem ismeri fel.

Az Acta Neuropathologica Communications című folyóiratban jelent meg az a tanulmány, amely arra a következtetésre jutott, hogy elsősorban a genetikán múlik a betegség kialakulása, illetve az immunrendszer aktivitásán is sok múlik.

A kutatások során egészséges és Alzheimer-kórban szenvedő emberek agyát is megvizsgálták, és kiderült, hogy akiknél az immunrendszer működéséért felelős gének erősebbek, azok ellenállóbbak voltak az Alzheimer-kórral szemben is. A szakemberek szerint ennek az lehet a magyarázata, hogy az immunrendszer az agyban felhalmozódó felesleges anyagok ellen is védekezik, így megóvva azt a betegségektől.

A friss tanulmány rámutatott arra, hogy akik nem rendelkeznek az immunrendszert aktivizáló génekkel, aktív életmóddal pótolhatják azok hiányát. Mivel a testmozgás az immunrendszert is erősíti, és az egész szervezetre pozitív hatást gyakorol, mindenki ellenállóbbá válik a betegségekkel szemben. Az immunrendszer működését nemcsak a gének, hanem a sportos életmód is pozitívan befolyásolja, a mostani kutatás pedig azt bizonyította be, hogy ez ellenállóbbá teszi a szervezet az olyan betegségekkel szemben is, mint például az Alzheimer-kór.

(Képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)