A vérszegénység ilyen bizarr tüneteket is okozhat

Számos kellemetlen tünetet okozhat a vérszegénység, amelyet sokan nem ismernek fel idejében.

2024. május 31., 14:31

Szerző:

Rendkívül gyakori a vérszegénység, amely az egész szervezetet legyengítheti anélkül, hogy az érintettekben felmerülne, mi állhat a probléma hátterében – hívta fel a figyelmet az ER of Texas.

A vérszegénységet a vas hiánya okozza, amely létfontosságú szerepet játszik a szervezet működésében, illetve a test általános állapotában. Amennyiben ennek szintje csökken, elégtelenné válik a szervezet oxigénellátottsága, ami minden szervre és a test működésére is károsan hat.

Éppen ezért rendkívül fontos, hogy a vashiányt időben felismerjék és kezeljék, ehhez azonban nélkülözhetetlen, hogy az érintettek tisztában legyenek azzal, milyen tünetek jelezhetik a vashiányos állapot kialakulását.

Annál is inkább szükséges ez, mivel bizonyos esetekben a vashiány egészen szokatlan tüneteket is előidézhet.

A vérszegénységet furcsa tünetek kísérik

Az extrém fáradtság a vashiány egyik leggyakoribb tünete, de mivel ennek érzékelése szubjektív, sokan nem tulajdonítanak ennek nagy jelentőséget. Aki észreveszi, hogy nehezebben tud koncentrálni, és folyamatosan rendkívül gyengének érzi magát, annak mindenképpen indokolt felkeresnie a háziorvost.

A vashiány az immunrendszer működésére is hatással van, amely így nem tud védekezni a kórokozókkal szemben, ezért a gyakori fertőzések mindenképpen gyanúra adnak okot. Mindezt a fehérvérsejtek nem elegendő mennyiségben való termelődése okozza, hiszen így a vér oxigénszintje is lecsökken, és a szervezet nem képes hatékonyan felvenni a harcot a bacilusokkal és vírusokkal szemben.

A sápadt bőr is általános tünetnek tekinthető, amelyet a legtöbb ember nem komoly intő jelnek. A hemoglobinnak köszönhető az arc rózsás pírja, amely az egészséges szervezet sajátossága. Akinél ez eltűnik, annál vérszegénység állhat fenn.

Szokatlan tünet lehet a nyelv megduzzadása, berepedezése, amelyet esetenként szájüregi fertőzésnek gondolnak, pedig a vashiány tünete is lehet. Gyakran társul mellé a száj kisebesedése, és mivel a nyálkahártya nem képes regenerálódni, akár hosszú ideig is fennállhatnak a kellemetlen és rendkívül fájdalmas tünetek.

A nyugtalan láb szindróma sokakat érint, de kevesen járnak utána a valódi kiváltó okainak. A rendellenesség okozója gyakran a vérszegénység: az érintettek erős késztetést éreznek lábuk folyamatos mozgatására, amelyet gyakran kísér bizsergő érzés a lábakban, és akár az éjszakákat is megnehezítheti, hiszen az alvást is nyugtalanná teheti.

A szakemberek azt javasolják, hogy aki a fenti tünetek bármelyikét tapasztalja, kérjen orvosi segítséget, hiszen egy kivizsgálást követően a vashiány eredményesen kezelhető.

(Fotó: Pixabay)