Az alvásmegvonás súlyos következményekkel járhat

Akivel valaha előfordult, hogy nem aludta ki magát, tudja, hogy olyankor az ember érzelmei irracionálissá válnak. Bár korábbi kutatások felfedték, hogy az alváshiány károsíthatja az immunrendszert és az olyan agyi folyamatokat, mint a tanulás és a memória, meglepően kevés vizsgálat folyt az alváshiánynak az érzelmekre gyakorolt hatásáról.

2011. február 11., 05:22

„Alváshiányban az agy olyan, mintha egy primitívebb viselkedésre térne át, visszafejlesztve azt a kontrollt, amellyel az ember normális körülmények között kordában tartja érzelmeit.” – állítja dr. Matthew Walker neurológus (University of California, Berkeley) a Current Biology cikkében.

A kutatás során 26 egészséges önkéntest kértek meg, hogy vagy aludjanak normálisan, vagy maradjanak ébren 35 órán át. A következő napon a kutatók funkcionális mágneses rezonancia képalkotó (fMRI) segítségével megvizsgálták a résztvevők agyi aktivitását, miközben azok 100 képet néztek. Ezek kezdetben érzelmileg semlegesek voltak, például kanalat vagy kosarat ábrázoltak, ám idővel egyre negatívabbá váltak – például cápa- vagy viperatámadásról szóltak. Bár a kutatók számítottak arra, hogy az agy érzelmi központjai túlreagálnak alvásmegvonáskor, annak mértéke mégis meglepő volt: a résztvevők több mint 60 százalékkal erősebben „válaszolt” a negatív ingerekre. „Úgy tűnik, ilyenkor az érzelmek ámokfutása folyik az agyban.”

A kutatók kimutatták, hogy a hiperaktív válasznak a prefrontális lebeny leállása az oka – normál esetben ez az agyterület szabályozza az érzelmeket. Ez a szerkezet az emberi evolúcióban viszonylag újnak számít, „és emiatt lehet, hogy nem alkalmazkodott még az egyes biológiailag szélsőséges helyzetekhez. Az ember az egyetlen élőlény, amely önmagától képes elvonni az alvást. Ez nagy furcsaságnak számít a természetben.” – magyarázta a kutatás vezetője. A modern élet során az emberek gyakran nem alszanak eleget, és ez napi rutinná válik.

Számos pszichiátriai betegség, főként az érzelmeket érintőek, összefüggést mutatnak az alvászavarokkal. "Hagyományosan azt gondoltuk, hogy a pszichiátriai betegségek hozzájárulnak az alvási rendellenességek kialakulásához, de lehet, hogy ez fordítva igaz. Ha rájövünk, az alvás melyik része felelős az érzelmi stabilitásért, számos, már most meglévő gyógyszerrel kezelhetővé válna az alváshiány, illetve bizonyos pszichiátriailag kóros állapotok.”– foglalta össze Dr. Walker.

Tudja mi a tripofóbia? A lyukaktól, lyukacsos felületektől való félelem. Egyes megállapítások szerint ez a fóbia az interneten terjed, más álláspont szerint az internet csak felszínre hozta ezt az ősi, mélyen gyökerező félelmet.