Ezek a rovarriasztó fűszernövények szabályosan taszítják a legyeket

Ne a légyre csapjon le, hanem a rovarriasztó fűszernövényekre! Dupla haszna lesz: a konyhában is jó szolgálatot tesznek és a bosszantó legyeket is távol tartják.

2024. augusztus 14., 14:02

Szerző:

A legyek nemcsak bosszantók, hanem veszélyesek is az egészségünkre, hiszen betegségeket terjeszthetnek és ételeinket szennyezhetik. A légycsapó, légycsapda és szúnyogháló is jó szolgálatot tehet, de a Chemotox hatásosságát is felülmúlja az a környezetbarát megoldás, ha rovarriasztó fűszernövények végzik el a feladatot. A Femcafe összegyűjtötte a leghatásosabb légyűző zöldeket.

Ezek a rovarriasztó növények nem csak elűzik a legyet, de konyhai fűszerként is szolgálnak

Bazsalikom

A bazsalikom illóolajai, köztük az eugenol és a linalool, természetes rovarriasztóként működnek, különösen a legyek ellen. A világos, meleg helyeket kedvelő növény jellegzetes illata taszítja az apró lényeket, így kellemesebb környezetet teremthetünk otthonunkban.

Rozmaring

A rozmaring illóolajai, mint a cineol és a kámfor, kellemetlen érzést váltanak ki a legyek szaglórendszerében, így elűzik ezeket a rovarokat. A növény a természetben világos, meleg helyeken, jól vízelvezető, homokos talajban érzi jól magát. Mivel a rozmaring szárazságtűrő növény, a túlöntözés károsíthatja.

Levendula

A levendula kellemes, virágos illata nemcsak nyugtató hatású, hanem a benne található linalool és linalil-acetát nevű illóolajoknak köszönhetően a legyeket is távol tartja. A napos, meleg helyet és jól vízelvezető, homokos vagy kavicsos talajt igényel, s mivel szárazságtűrő, mérsékelt öntözéssel is beéri.

Babérlevél

A babérlevél jellegzetes aromáját adó illóolajok, mint az eukaliptol, a cineol és a linalool, hatékonyan taszítják a legyeket, így a növény nemcsak a konyhában hasznos fűszer, hanem természetes rovarriasztóként is funkcionál. A babérlevél lassan növő, de hosszú életű növény, amely napos vagy félárnyékos helyen érzi jól magát.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)