Most kell metszeni a levendulát, íme a tökéletes módszer

A levendula esetében is érdemes gondosan megválasztani a metszés időpontját és módját. 

2024. március 7., 19:55

Szerző:

A levendula az egyik legnépszerűbb mediterrán cserje hazánkban. Egyedülálló aromás illatának nem lehet ellenállni. Különleges liláskék virágzata gyönyörködtető, olaja csodaszer. Magyarországon egyre több kert dísze a levendula, amely intenzív illatával, igénytelenségével, hosszú virágzásával sokak kedvence. Kedvelik a beporzók, méhek, lepkék is, így az összetettebb flórájú kertre törekvők is előszeretettel ültetik. De nem elég csak elültetni, időnként vissza is kell metszeni – írja az Agrofórum.

A levendula ültetése egyszerű feladat, a déli fekvést, sok napsütést, a jó vízelvezető képességű, tápanyagban szegényebb, meszes talajt kedveli, ezért ültetéskor kivételesen nincs szüksége pótlólagos tápanyagra. Ha pedig cserépbe tennénk, a virágföldhöz keverjünk homokot, és legyen a cserép alján megfelelően nagy nyílás a vízelvezetéshez, mert a növény a pangó vizet nem bírja.

A levendulát kora tavasszal és nyáron kell megmetszeni 

A tökéletes forma és a gazdag virágzás érdekében a levendulát évente két alkalommal meg kell metszeni Különösen a soron következő, tavaszi metszésre kényes a növény: ha túl korán vágjuk vissza, elfagyhat, de az sem jó, ha már elkezdett erőteljesen hajtani. Az optimális időpont valahol február vége és március közepe között van. 

A növény maximum kétharmad része távolítható el, de fontos arra figyelni, hogy az előző évi hajtásokból valamennyit meghagyjunk, ne vágjunk túl mélyen a fás részekbe. Az elhalt, elöregedett ágakat szintén vágjuk le, mert betegségek forrásai lehetnek.

A második metszést nyáron végezzük, éppen mielőtt a levendula elvirágozna, ezzel ugyanis másodvirágzásra serkentjük. Ekkor csak a virágos hajtások körülbelül egyharmadát vágjuk le, a friss, zöld leveles részeket és hajtásokat azonban hagyjuk a növényen. Ha a nyári metszés időpontját elmulasztottuk, inkább ne nyúljunk már a növényhez kora tavaszig. Ezzel megvédhetjük a fagy hatásaitól.

A levendula természetes gyógyszer!

Számos gyógytea elengedhetetlen alkotórésze a levendula. Enyhe idegnyugtató hatású, fejfájást és fájdalmat csillapító, görcsoldó, segíti az emésztést, csökkenti az ideg alapú gyomor- és bélbántalmakat, a stressz okozta magas vérnyomást, az alvászavarokat. Javítja az életfolyamatokat, fokozza a testi és lelki frissességet. A levendulának antibakteriális, fertőtlenítő, gyulladást csökkentő hatása van. 

Aromaterápiában használva feszültségoldó, idegerősítő, nyugtató hatású. Enyhíti a fejfájást, a depresszív kedélyállapotot, segíti az elalvást, az alvászavarokat is megszünteti. 

A pattanásos, gyulladásos bőrt bekenve nyugtatja. Érvényes pikkelysömörre és ekcémára is. A rovarcsípéseket csillapítja, segíti a horzsolások és kisebb sebek gyógyulását. Segít pszichés és idegi panaszok (alvászavar, idegesség, fejfájás, migrén) és a szív érrendszerhez kapcsolódó panaszok (alacsony vérnyomás) enyhítésében.

(Kiemelt képünkön: levendulamező Fotó: Muhammed Abdullah Kurtar / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP)