11 rovarriasztó növény, amit érdemes elültetni

Vegyszer nélkül is van megoldás a rovarok ellen. Mutatjuk milyen rovarriasztó növényeket érdemes elültetni. 

2024. március 16., 15:13

Szerző:

A rovarriasztó növények természetes módon védik meg kertünket és minket is a bogaraktól. A kora tavaszi időjárás kedvezett a szúnyogok megjelenések és terjedésének, ezért nem árt időben felkészülni.

A Chemotox kézenfekvő megoldásnak tűnhet a betolakodók elűzésére, ugyanakkor az egészség szempontjából a vegyszeres rovarirtás nem éppen a legjobb. A rovarirtók többsége ugyanis legalább olyan veszélyes lehet a bőrre - nem beszélve a belégzésükkel okozott károkról -, mint a rovarokra. Ennek kapcsán összegyűjtöttük a legjobb természetes rovarriasztókat, melyek nemcsak hasznosak, de mutatósak is – írja a Femina

Ezek a rovarriasztó növények biztosan beválnak 

Számos kerti növényből válogathatunk, ha természetes módon védenénk meg kertünket a rovaroktól és más kártevőktől. Ráadásul ezek a növények látványukkal és aromás, kellemes illatukkal is hozzájárulnak a kertünk hangulatához. Sőt, némelyik még gyógyhatással is bír vagy éppen a kedvenc ételeinket fűszerezhetjük vele – írja az Énkertem. A szúnyogháló is jó megoldás lehet, de ezek a rovarriasztó növények könnyen beszerezhetők és többségük akár az ablakban és a balkonon is kibírják az első fagyokig. 

A citromfű az egyik legnépszerűbb természetes alternatíva szúnyogok, hangyák, legyek elleni harcban. Csepegtessen pár cseppet a belőle készült illóolajból egy aromalámpába, és gyújts alá gyertyát, hogy az illatos láng elűzze a nemkívánatos vendégeket. Így éri el a legintenzívebb hatást, de néhány csepp az ablakpárkányon is nagy segítség lehet – javasolja az Otthonok és megoldások.

A levendula molyok elleni csodatévő hatása közismert, azt azonban kevesen tudják, hogy a szúnyogok ellen is bevethető. Alkalmazása a citromfűhöz hasonlóan történik, a belőle készült illóolajos gyertyával, de pár cseppel a testápolódban is csodákat érhetsz el.

A rozmaring nem pusztán remek társ a főzésnél-sütésnél, de kiváló szúnyogriasztó is. Egy apró ág elégetésével a legmakacsabb vérszívók is elűzhetők.

 A körömvirágok nemcsak szépek, hanem hatékonyan elűzik a levéltetveket és a káposztalégyet is. A virágokból pedig gyógyhatású körömvirágkrémet, körömvirágtinktúrát és teákat készíthetünk.

A bársonyvirág (más néven büdöske) kertünk egyik leglátványosabb növénye, de pietrin tartalmának köszönhetően – amit egyébként rovarirtó szerek összeállításánál előszeretettel alkalmaznak – távol tartja a bogarakat.

 

A menta főleg koktélok és izgalmas ételek kedvelt alapanyaga, de általános rovarriasztó bónusztulajdonsággal is bír. A levél olajának bőrbe dörzsölésével igazi pajzsot képzünk magunkon, melytől minden szúnyog ódzkodik majd.

Kutatók bebizonyították, hogy a szúnyoglárvákra nézve a bazsalikom erősen mérgező hatású, de a kifejlett példányok sem szívlelik a fűszernövény illatát. A bazsalikom illatát nem kedvelik a legyek és más repülő rovarok sem, így például a magaságyásunk széleibe ültetve meg is oldhatjuk a repülő kártevőkkel kapcsolatos problémáinkat.

A macskamenta rovarűző tulajdonságát egy bizonyos a nepetalakton nevű vegyület okozza, mely a macskáknak áldás, de a rovaroknak méreg.

A kakukkfű is ismert rovarriasztó tulajdonságairól. Elűzi a kártevőket, például a levéltetveket és a káposztalégyet, emellett a konyhában is felhasználhatjuk, jól kiegészíti ízével a húsokat. 

A fokhagyma termesztése a kertben elűzi a levéltetveket, a káposztalégyet és más kártevőket. Természetesen a konyhában is hasznunkra lesz, hiszen alapvető hozzávaló a magyaros ételeinkhez.

A cickafark virágzata és illata hatékonyan elűzi a szúnyogokat és más repülő rovarokat. Ismert gyógynövény, így teát is főzhetünk belőle, ami gyulladáscsökkentő hatással bír.

Ezek a növények természetes módon óvják meg kertünket a kártevőktől, de emellett szükség lehet extra védelemre is, a cél azonban minden kertész számára legyen az, hogy minél kevesebb vegyszer felhasználásával óvja saját magát és növényeit a kertben.

(Kiemelt képünkön: bazsalikom. Fotó: Pixabay)

Tegnap 10:40

Tudta, hogy már Szulejmán is a tejbegríz ősének nagy rajongója volt? Olyannyira, hogy diplomáciai fogadásokat tartott, ahol ezt a végtelenül egyszerű, ám sokféleképpen variálható finomságokat szolgálták fel. A tejbegríz birodalmak sorsát kísérte végig.

Nincs is annál bosszantóbb, mint amikor a kedvenc rózsánkat vagy gyümölcsfánkat ellepik a levéltetvek. Mutatunk néhány házi praktikát, amellyel vegyszermentesen mondhatunk búcsút a hívatlan vendégeknek, és megfejtjük az örök kérdést is, hogy vajon a hangyák ludasak-e abban, ha tetves egy növény.