5 cserépben termeszthető zöldség, melyek a teraszon is jól érzik magukat

Ma már szinte minden közkedvelt zöldség rendelkezik olyan fajtával, amit kifejezetten cserepes vagy dézsás termesztésre alkalmas, így akár egy napos ablakban vagy kis teraszon is szépen nevelhető.

2024. március 15., 14:43

Szerző:

Sokan szeretnének kerti zöldségeket gondozni, ápolni, nézni, ahogy a magból vagy palántából életerős növény fejlődik, amelynek termését el is fogyaszthatjuk. Ma már egyáltalán nem kötelező nagy kerttel rendelkezni, elég egy terasz vagy egy napos ablak, ha saját retket, répát, paradicsomot szeretnénk. Magaságyásban, dézsában  vagy egy mély cserépben is jól érzik magukat ezek a növények. Utóbbiakat ráadásul szabadon áthelyezhetjük olykor naposabb vagy kevésbé napsütéses helyre, a növény aktuális igényeinek megfelelően. 

Cserépben a teraszon számos zöldséget lehet termeszteni. Ezek között vannak olyanok, amelyek kifejezetten jól alkalmazkodnak a konténerélet körülményeihez. Itt van néhány példa:

Paradicsom: kompakt fajták, például cherry vagy roma paradicsom jól érzik magukat cserépben. Legalább 14-15 centiméter mély cserepeket érdemes választani az ültetéséhez. A termesztéséhez sok fényre van szüksége, de ez akár mesterséges fénnyel is pótolható. Nappal 23-26 fokot, az éjjel pedig legalább 16 fokot kell biztosítani az egészséges fejlődéséhez. A paradicsomnak elég magas a tápanyagigénye, ezért tápoldatokkal vagy trágyával ajánlott segíteni a növekedését, illetve támogatásként érdemes a növény mellé karókat rakni.

Paprika: mind a hagyományos, mind a csípős paprikafajták szépen nőnek cserépben, akár a lakásban is. A jalapeno, habanero és a cayenne paprika különösen kedveli a lakásbeli körülményeket. Ültetéskor a paradicsomhoz képest kicsit nagyobb, legalább 40 centiméter mély cserépre van szüksége, mert szeret mély gyökeret ereszteni. A paprika megfelelő fejlődéséhez is elegendő fényre, 22-25 fokra, rendszeres locsolásra és tápanyagban gazdag talajra van szükség. 

Fresh lettuce in a clay bowl in spring garden. Healthy food lifestyle

 

Saláta: különböző salátaváltozatokat lehet cserépben termeszteni. Ez a zöldség is gyorsan nő és kisebb helyet igényel. A fejes saláta termesztése során a tápanyagdús talajon van a hangsúly: minőségi, tápanyagokban gazdag palántaföldet használjunk, amelyet mindig tartsunk nyirkosan. A cserép, konténer méretének választásakor arra figyeljünk, hogy a saláta fejek akár 20-30 centiméterre is megnőhetnek. A növények között az ültetéskor legalább 5-6 centiméter helyet kell hagyni.

Újhagyma: ezt a zöldséget gyorsan és könnyen termeszthetjük cserépben. A könnyű kezelhetőség és az, hogy kis helyen is megél, igen népszerűvé teszi azok körében, akik mini kertet gondoznak. A dughagymákat hosszúkás, 15-20 centiméter mélységű ládákba kell öltetni. Egymástól 3-4 centiméter távolságban és 1-1,5 centi mélységben érdemes a földbe helyezni őket. A megfelelő növekedéshez a talajnak mindig kicsit nedvesnek kell lennie, ezért ügyelni kell arra, hogy soha ne száradjon ki a föld. Körülbelül 4-6 hét után már szüretelhető a kész termés. A gyökerét semmiképp ne húzzuk ki a földből, mert a hagyma így újra teremni fog.

Répa: egyes sárgarépa-fajták kifejezetten cserepekben, ládákban érzik jobban magukat, és ha elég nagy növénytartóba ültetjük őket, akkor a nagyobb fajtákat is sikeresen termeszthetjük a teraszon. A fő ok, amiért inkább így érdemes termeszteni a répát, hogy egy cserépben vagy ládában bármilyen összetételű talajt biztosíthatunk számukra, hogy kedvükre növeszthessék gyökereiket. Répát akár egy nagyobb műanyag vödörben is termesztethetünk. 

 (Kép forrása: Freepik)