Rozmaring – a memóriaserkentő növény

Végre itt a nyár, és kertészkedni mindenütt lehet, akár az ablakba helyezett néhány virágcserép is elég hozzá. A virágokon kívül ne feledkezzünk meg a fűszernövényekről sem, amelyek csodákra képesek. Most a memória legjobb barátját, a rozmaringot vesszük górcső alá, de említést teszünk az éppen virágzó, és szintén hasznos tulajdonságokkal rendelkező levenduláról is.

2015. július 31., 13:40

Szerző:


A népi gyógyászatban évszázadok óta ismeretes, hogy a rozmaring segíti a jó emlékezőtehetség fenntartását. Dr. Chris Van Tulleken meséli: tudományos szempontból háromféle memória létezik.

Van, a múlt memóriája, amely a tapasztalatokra, az iskolában tanultakra vonatkozik. Létezik a jelen memória, amely nem más, mint a pillanatnyi, percről-percre használt emlékezet, és a harmadik, a jövő memóriája, más szóval „az emlékezés arra, hogy emlékeznünk kell”.

Ez utóbbi a legkényesebb, hiszen ha itt hiátus van, esetleg elfelejtjük bevenni a fontos gyógyszerünket, vagy például kimegy a fejünkből megvásárolni kedvesünk születésnapi ajándékát. A memória első két típusát viszonylag könnyen trenírozhatjuk, ám az „emlékezés az emlékezésre” sokkal nehezebb. Gyógyszerekkel alig megyünk valamire, bár a dementia kezelésére léteznek – kevésbé hatékony – medicinák.

Newcastle-ban Mark Moss professzor a Northumbria Egyetemen komoly kutatásokat végez a rozmaring jövő memóriára kifejtett hatékonyságáról. Évszázadok óta összekötjük az emlékezést a rozmaringgal. Ophélia a Hamletben így szól fivéréhez, Laerteshez: „Itt egy rozmaringszál az emlékezetre”. De Shakespeare mondata természetesen nem képezheti egy kutatás alapját, s tény, hogy apja halála után Ophélia megőrült és öngyilkos lett.

A teszten önkénteseket vizsgáltak. Rozmaring ill. levendula illóolajat fecskendeztek a vizsgálati helyiségekbe, majd azok hatását figyelték. A kontrollcsoport szobájában semmilyen illóolaj nem volt. Ezek után a kísérleti alanyok különböző feladatokat kaptak, amelyek a memóriájukat tették próbára, párhuzamosan kellett többfelé figyelniük, majd – lehetőség szerint – mindenre emlékezniük és az utasításokat a megadott időpontban végrehajtaniuk.

Az eredmény döbbenetes volt. A rozmaringos szobában tesztelt egyének sokkal jobb eredményt produkáltak, mint a kontrollcsoport, míg a levendulás helyiség jelentősen csökkentette a résztvevők teljesítményét. (A levendulának ismeretes az altató, nyugtató hatása.)

A laborvizsgálatok szintén igazolták a tapasztaltakat, a teszten részt vett személyek véréből is kimutatható volt a memóriát javító, latin nevén rozmarinus officinalis – a tenger harmata.
Így nincs más dolgunk, mint a hazai klímát is jól bíró, mediterrán származású rozmaringot termeszteni és sokat fogyasztani belőle, vagy illóolaj formájában belélegezni, ha memóriánkat frissen szeretnénk tartani. Nyugtatónak pedig a levendulát ajánljuk.

„Ophélia: Itt egy rozmarinszál az emlékezetre: kérlek, édes rózsám, hogy jussak eszedbe; itt meg háromszín ibolya, ez való a gondolatra.”
/ Shakespeare, Hamlet, IV. felv. 5. szín – Arany János fordítása/

Keressen minket a

Facebookon is!

További érdekes olvasnivalók az

angolosan.huweboldalon.