A fenséges Gundel-palacsinta, íme az egyszerű recept

A Gundel-palacsinta a magyar desszertek ékköve, elkészítése nem túl bonyolult és bőven megéri a befektetett energia.

2024. március 21., 16:32

Szerző:

Az első Gundel-palacsinta Gundel Károly keze alatt készült, eredetileg Mária palacsinta néven volt megtalálható az alkotó étlapján. Darált dióval, rummal és mazsolával készült, aki csak kóstolta, a rajongója lett. A fenséges desszertet tojássárgájából, tejszínből és kakaóporból készült étcsokoládé öntettel tálalta. Az eredeti recept titkos, csak a Gundel étterem ismeri, amely évente 25 000 adagot szolgál fel vendégeinek, amihez 1000 kg diót és 500 kg csokoládét használnak fel.

A Gundel-palacsinta jól ismert édesség az osztrák konyhában is. Néha "Schoko-Nuss-Palatschinke" vagy "Nuss-Palatschinke" néven kínálják, többnyire tejszínhabbal tálalják, és általában nem tartalmaz mazsolát. A Hotel Sacher menüjén is megtalálható, az eredeti recept alapján, karamellizált dióval.

A Gundel-palacsinta minden esetben vékony palacsinta tésztával készül, ugyanis az ízbombát a töltelék dobja le, ami túl vastag tésztánál nem üt olyan nagyot. Ahogy említettük, az eredeti recept titkos, tehát nem ismerjük az összetevők a tökéletes arányait, viszont több ételszakértő próbálta már a megtévesztésig hasonló módon elkészíteni a Gundel-palacsintát. Egy ilyen receptet mutatunk most.

Gundel-palacsinta

Hozzávalók: 

A palacsintatésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 3 tojás
  • 2 evőkanál étolaj
  • 1 evőkanál cukor
  • csipet só
  • 4 dl tej
  • 1 dl szódavíz

A diótöltelékhez:

  • 2 dl tej
  • 10 dkg cukor
  • fél  citrom
  • 25 dkg darált dió
  • 2 evőkanál mazsola
  • egy evőkanál rum

A csokoládéöntethez:

  • 3 tojás sárgája
  • 2 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 1 evőkanál kakaópor
  • 15 dkg étcsokoládé
  • egy evőkanál rum

+ a tálaláshoz tejszínhab.

 

Elkészítés:

A szokásos módon, az összetevőkből elkészítjük a palacsinta tésztát, majd 30 percig pihentetjük. Étolajjal vékonyan kikent palacsintasütőben kisütjük a vékony palacsintákat.

A töltelékhez felforraljuk a tejet a cukorral és a reszelt citromhéjjal, majd levesszük a tűzről. Belekeverjük a diót, a mazsolát és a rumot.

Az öntet elkészítése sem túl bonyolult, simára keverjük a tojássárgáját és a lisztet 1 dl tejjel. Felforrósítjuk a maradék tejet, a kakaóport és a darabokra tört csokoládét. Vékony sugárban hozzáöntjük a tojást, és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve besűrítjük, de nem forraljuk fel, mert akkor kicsapódik a tojás Végül rummal ízesítjük.

A diós töltelékkel megtöltjük a palacsintákat, feltekerjük vagy félbe, majd negyedbe hajtjuk, és tálra helyezzük őket, úgy, hogy félig fedjék egymást. Forró csokoládészósszal leöntve, tejszínhabbal tálaljuk.

(Kép forrása: Wikipedia)

09:47

A galuska a magyar konyha egyik legfontosabb körete, amit levesbetétként és önálló ételként is fogyasztanak. Sokan mégis keverik a nokedlivel és csipetkével. Lássuk a különbséget, és a tökéletes galuska receptjét!