Így lehet megóvni az almát a barnulástól

Néha egy-egy házi praktika is elegendő ahhoz, hogy a sokak által kedvelt alma hosszú ideig megőrizze a frissességét.

2024. szeptember 24., 14:52

Szerző:

Az őszi szezonban az alma az egyik legkedveltebb gyümölcs, ám pillanatok alatt megbarnulhat, ami esztétikailag is problémás. Létezik azonban egy ügyes trükk ennek megakadályozására – hívta fel a figyelmet a FoodHacks.

Az almát számtalan formában fogyaszthatjuk még nyersen is, hiszen gyakorlatilag a feldarabolás módja mintha még az ízét is megváltoztatná. A legáltalánosabb megoldás, ha a fénylő héjú almába egyszerűen beleharapunk, de félbe is lehet vágni, fel is lehet szeletelni, sőt akár le is lehet reszelni.

A legtöbb vitamin és ásványi anyag akkor marad meg benne, ha nyers formában fogyasztjuk el, de természetesen számos étel és sütemény alapanyaga is lehet. A sültek mellé isteni köret, hiszen számos szósszal harmonizál a kissé fanyar íze, a süteményekben pedig jellemzően fahéjjal keverik össze, ugyanis egymás hatását erősítve egészen különleges aromájú desszertek készíthetőek ilyen módon.

Az almában rengeteg magnézium, kalcium, A-, illetve B-vitamin, valamint folsav is kálium is található, így ideális vitaminforrás. Magas a rosttartalma, így az őszi időszakban ajánlott is fogyasztása, csakhogy a feldolgozása során akad egy kis probléma: a sárga vagy fehér húsú gyümölcs a felszeletelést követően nagyon gyorsan megbarnul, ami nem a legszebb látvány. Mindez azonban megakadályozható egy-egy trükk bevetésével.

Az alma így nem fog gyorsan megbarnulni

Sokan nem is gondolnák, de már a kés minősége is befolyásoló tényező az alma felvágásánál. A barnulás tempója az alma fajtájától függően változhat, sőt még az is számít, hogy mennyire régi az alma. Az azonban tény, hogy előbb vagy utóbb be fog következni, hiszen a gyümölcs húsa így reagál az oxigénnel való érintkezésre.

A rozsdamentes acél kések felgyorsíthatják ezt a folyamatot (egyébként más növények és zöldségek esetében is, például az avokádó barnulása is gyorsabbá válhat), ezért a szakemberek azt javasolják, hogy ezeket a gyümölcsök esetében mindenki tegye félre. Bizonyos esetekben szükség lehet ezekre az eszközökre, és természetesen ha valamely gyümölcs héja megkívánja a használatukat, akkor az az elsődleges szempont. Ám ha van mód rá, inkább kerámia késsel célszerű felvágni az almát.

Bizonyos almafajták a felvágást követően néhány perccel máris barnulásnak indulnak, és bár ettől még biztonságosan elfogyaszthatóak, sok esetben nem túl étvágygerjesztő a látványuk, különösen a gyermekek számára. Egy gyors konyhai trükkel azonban ez a folyamat kitolható, sőt akár meg is akadályozható.

Mindehhez csak egy evőkanál citromlére és egy csésze vízre van szükség. Ezeket össze kell keverni, majd az almát hagyni ázni ebben a keverékben néhány másodpercig. Nagyobb mennyiségű alma felvágása esetén a víz és a citromlé mennyisége is növelhető.

Ennek a módszernek sok esetben hasznát lehet venni, ha az alma nem azonnali fogyasztásra készül. Így bekerülhet a gyerekeknek szánt uzsonnás dobozba, de akár a hűtőbe is, ha például egy sütemény összeállításához több időre van szükség. Bevált módszer, érdemes kipróbálni!

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Pixabay)

14:40

A kávé tele van antioxidánsokkal, amelyek segítenek semlegesíteni a szabad gyököket a szervezetben, ám egyáltalán nem mindegy, mennyi kávét fogyasztunk egy nap, és az sem, mely kávétípust részesítjük előnyben. Vannak olyan kávék, amelyek károsak az egészségre.