Veszélyben a magyar körte: luxuscikké válhat a magyarok kedvenc gyümölcse
Az elmúlt tíz évben nem termett olyan kevés körte, mint idén. A változás a gyümölcs árán is meglátszódhat majd.
Az elmúlt tíz év legkisebb termését produkálhatja a körte idén – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) csütörtökön kiadott körképéből.
Már tavaly sem volt sok körte
Eszerint az országban összesen 1886 hektáron termelnek körtét, köztük számos tájfajtát. Tavaly is gyenge termést takarítottak be, a NAK és a FruitVeB körképe szerint a kedvezőtlen időjárás miatt idén még a tavalyinál is kevesebb termés várható. Kiemelték azonban, hogy a legfeltűnőbb jelenség hosszú távon – az ültetvények öregedésével és kondíciójuk folyamatos romlásával – a terméspotenciál csökkenése.
Az aszály romba döntötte a körtetermést
A tavaszi fagykárokat a körteültetvények döntő része szinte sértetlenül megúszta, de a későbbi forróság, aszály nagy gondot jelentett. Csak bőséges öntözés mellett lehet elfogadható a termés, másrészt a korai kitavaszodás és a forró, aszályos időszak a betakarítást is három héttel előre hozta. Szabolcs-Szatmár-Beregben (514 hektár) és Borsod-Abaúj-Zemplénben (410 hektár) található a hazai körteültetvények fele. Jelentős területek vannak még Heves és Zala (200-200 hektár körül), valamint Pest és Bács-Kiskun vármegyében (100-100 hektár). A fajták közül meghatározó a teljes termelés felét adó Vilmos, de a Fétel Apát (Abate Fétel) és az Alexander (Bosc kobak) is 1000 tonna körül terem.
A termésmennyiség 15-30 ezer tonna közt mozog, melynek 20-40 százalékát a feldolgozóipar vásárolja fel (főleg a Vilmost), a frisspiacra jutó körte mennyisége rendkívül hektikus.
Bajban a magyar körte, keveset fogyasztunk belőle
Hazánk körtéből egyébként régóta nettó importőr, a termés nem fedezi a fogyasztást: az export ingadozó, 100 és 850 tonna közötti, az import 6-8 ezer tonna. A hazai körte fogyasztása ráadásul csökkenő tendenciát mutat és a hazai feldolgozóiparnak sincs növekvő igénye a körtére, az exportlehetőségek pedig szűkösek.
A vásárlói szokások átalakultak: míg tíz éve – az almához hasonlóan – nagyobb mennyiséget tároltak be a fogyasztók, addig most – a viszonylag magas fogyasztói árak miatt – heti néhány darabot vásárolnak csak. Ezzel pedig szinte luxuscikké vált a körte.
(Kiemelt képünk illusztráció. Forrás: Couleur / Pixabay)