Drágán mérik: aranyárban a magyarok kedvenc gyümölcse

25-35 százalékkal is drágább lehet az egyik kedvenc gyümölcsünk. 

2024. augusztus 28., 11:37

Szerző:

A korán érkezett tavasz miatt idén minden eddiginél hamarabb kezdődhet a hazai almaültetvényeken a szüret. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) becslése szerint viszont az átlagosnál gyengébb termés várható, mivel az aszály az almaültetvényeknek sem tett jót. A józan számítások szerint mintegy 150 ezer tonnával kevesebb almát takarítanak be a hazai ültetvényeken, ez miatt pedig a gyümölcs drágulása is borítékolható. 

Szélsőséges időjárás 

A szakemberek úgy vélik idén mindössze 330 ezer tonnányi termés várható, a ténylegesen betakarítható mennyiséget azonban még a szüreti időszak időjárása is befolyásolhatja. Természetesen létezik jó és rossz forgatókönyv is, előbbi esetében a 350 ezer tonnát is meghaladhatja a termés, a rosszabb verzió szerint viszont a 300 ezret sem éri majd el. A gyengébb termést egyébként több tényező is befolyásolta, egyebek között az időjárás sem volt túlságosan kedvező. A szélsőséges csapadékelosztás, a korán jött tavasz, a hirtelen lehűlés majd a nyári, hosszantartó kánikula mind-mind negatívan befolyásolták az idei termést – írja a FruitVeB.

Drágul a gyümölcs

A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet tájékoztatása szerint a léalma nettó felvásárlási ára 75-80 forint/kg, ami a tavaly ár közel dubplája. Ezenkívül kiemelik, hogy az étkezési alma esetéen akár 25-35 százalékos drágulás is várható. 

Nagy a baj

A közlemény kitér arra is, hogy a termés az egész EU-ban jóval gyengébb az átlagosnál, 11,5 millió tonna helyett 10,2 millió tonna várható. Mint írják az EU termelésnek közel harmadát a lengyel alma adja, idén viszont akár millió tonna termés is hiányozhat (3,2 millió tonnát várnak a 4,5 millió tonna helyett), ami minden bizonnyal a felvásárlási árakban is megmutatkozik majd. Ha pedig mindez nem volna elegendő, akkor meg kell említeni, hogy a világ ivólé szükségletét nagyobb részben biztosító narancs ültetvények is gondokkal küzdenek, vagyis narancsból is jelentős kiesés várható. Emiatt azonban növekedni látszik a léalma iránti kereslet. 

(Kiemelt képünk illusztráció, Fotó: Freepik)