Oregánó: az olasz konyha és a népi gyógyászat ősi füve, ami segíti a kollagén termelődést és gátolja az öregedést

Az oregánó hallatán a legtöbb embernek az olasz konyha jut eszébe, pedig ezt a növényt a népi gyógyászat is számon tartja évezredek óta. Számos jótékony egészségügyi hatása közül a legfontosabb, hogy természetes antibiotikum, de serkenti a kollagén termelést is, és erős természetes antioxidánsként lassítja az öregedést is.

2024. augusztus 30., 15:13

Szerző:

Az oregánó, más néven szurokfű vagy vadmajoránna az olasz konyha egyik alapfűszere, ám emellett még számos jótékony hatása miatt is érdemes fogyasztani. Nevének eredete a latin origanum nyomán keletkezett, amely a görög origanon folytatása és az orosz „hegy” és ganosz „szépség, dísz” szavakból keletkezett. Hazánkban is gyakori, a száraz gyepek, hegyoldalak és erdőszélek növénye. Leginkább a meszes talajokat kedveli.

Az Éva Magazin összefoglalója szerint többféleképpen is fogyaszthatjuk a zamatos oregánót:

  • Fűszerként: Ahogyan a leggyakrabban alkalmazzuk, vagyis az ételek ízesítésére friss vagy szárított formában egyaránt használható.
  • Teaként: Készíthetünk belőle teát, amelyet mézzel és citrommal ízesíthetünk, ennek rendkívül sok jótékony hatása van.
  • Olajként: Az illóolaját masszázshoz vagy aromaterápiához is használhatjuk.

Az oregánó jótékony hatásai

Már az ókori Egyiptomban is ismerték az oregánó gyógyhatásait, köhögéscsillapítóként volt népzserű, az ókori Görögországban pedig sérüléseket gyógyítottak vele. A középkorban az ételeket a szurokfű olajával óvták meg a mikrobás fertőzésektől. A természet antibiotikumának tartják a mai napig.

Karvakrolt, illóolajat, cseranyagot, keserű anyagot és gyulladáscsökkentő timolt tartalmaz; a karvakrol és a timol a baktériumok szaporodását gátolja. Ezen túlmenően az oregánó olajról köztudott, hogy gátolja az élesztőgombák, így a Candida albicans túlszaporodását is, így segítségével megelőzhetőek és kezelhetőek a gombás fertőzések. 

Az oregánó gazdag vitaminokban és tápanyagokban. 20 gramm szárított oreganoban 333 mg káliumot, 0,88 mg cinket, 8,8 mg vasat, 2,2 g fehérjét, 315 mg kalciumot, 0,92 mg magnéziumot és 8,56 g rostot tartalmaz, így szinte az összes létfontosságú tápanyagot megtaláljuk benne. Vitaminokban is gazdag: 1,24 mg B3-vitamint, 0,24 mg B6-vitamint tartalmaz.

Az oregánó gazdag antioxidánsokban, melyek olyan anyagok, amik védik a sejteket a károsodástól.

Lassítja a sejtek romlását, az öregedést.

Sok gyümölcsnél és zöldségénél több antioxidánst tartalmaz, 20 gramm oregánó például 10 mg C-vitamint tartalmaz, ami nagyban segíti a kollagén termelést és a fogak és íny egészségéért is felelős. Tartalmaz továbbá mintegy 3,6 mg E-vitamint, ami védi a vörösvérsejteket és segíti a C-vitamin és az A-vitamin felszívódását is.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: HansLinde via Pixabay)

A galuska a magyar konyha egyik legfontosabb körete, amit levesbetétként és önálló ételként is fogyasztanak. Sokan mégis keverik a nokedlivel és csipetkével. Lássuk a különbséget, és a tökéletes galuska receptjét!