Allergiától szenved? Akkor ezek a gyógynövények lesznek a legjobb barátai

Az allergia senkit nem kímél – minden évben egyre többen szenvednek a tüneteitől.

2024. június 5., 15:34

Szerző:

Az allergia kínzó tünetei nagyon megviselhetik az érintetteket a pollenszezonban, de érdemes kipróbálni néhány gyógynövényt is, amelyek enyhíthetik a tüneteket – hívta fel a figyelmet a Mindmegette.hu.

A tavasz valóban az év egyik legszebb időszaka, de a hetek óta tartó virágzás sokak életét megkeseríti, ugyanis a levegő pollenkoncentrációja ilyenkor a legmagasabb. Aki allergiás a virágporokra, annak nehezére eshet az is, hogy kilépjen az utcára, ugyanis szinte mindenhol jelen vannak az allergizáló pollenek.

A tünetek közül a leggyakoribbak az orrfolyás, az orrdugulás, a szem viszketése és könnyezése, a köhögés, a tüsszögés és az asztmás tünetek kialakulása, de akár hasmenés vagy bőrpír, esetleg kiütés vagy ekcéma is jelentkezhet.

Néhány régi praktikát azonban érdemes kipróbálni!

Ezek a gyógynövények enyhíthetnek az allergia tünetein

A lándzsás útifű, a menta, illetve a kakukkfű külön-külön is rendkívül kedvelt, gyakran használt gyógynövények. Együtt pedig még hatásosabbak, hiszen fokozzák egymást pozitív hatásait. Mindegyik gyógynövény ismert baktérium-, illetve vírusölő hatásáról, valamint arról is, hogy hatékonyan csillapítják a gyulladásokat és tisztítják a légutakat. A legideálisabb az, ha az allergiás személy egy könnyű teát készít a keverékükből.

A közönséges mályvát, vagy más néven papsajtot szintén érdemes kipróbálni, ám sajtízű termése helyett a szárított leveleire lesz szükség. Az ebből készült teával akár öblögetni is lehet, enyhíti a kínzó köhögést, és a szénanátha tüneteit is segít mérsékelni.

A csalán abban segítheti a szervezetet, hogy megszabaduljon a felhalmozódott felesleges anyagoktól. Sokan kedvelik magas vas- és C-vitamin tartalma miatt is, ám egyesek nehezen fogyasztják el a belőle készült teát az erőteljes íze miatt. Pedig éhgyomorra fogyasztva a leghatékonyabb, és az allergia tüneteit is enyhíti.

A gingko biloba inkább a memóriára gyakorolt jótékony hatásáról ismert, pedig az allergia tüneteit is hatékonyan enyhíti, mivel gátolja az allergén anyagok megtelepedését, és a szervezetre gyakorolt hatásukat. A páfrányfenyőként is ismert növény más szempontból is hasznos, hiszen energizál, és még a vérkeringésnek is jót tesz.

(Fotó: Pixabay)