Rossz hír az allergiásoknak: berobbant az allergiaszezon

A jó idő beköszöntével berobbant az allergiaszezon is. Ez nyilván nem jó hír az allergiásoknak, ráadásul átmenetileg gyógyszerhiány is kialakulhat.

2024. április 12., 16:54

Szerző:

Lehet sokan örülnek neki, hogy hamarabb kopogtatott be a jó idő, de így az allergiások egy elég durva szezonra készülhetnek. Az sem kizárt, hogy sok új beteg fog megjelenni – írja a Femina.

Enyhe tél, melegebb tavasz, nem csoda, hogy a szunnyadozó természet is jóval hamarabb ébredt fel. A fák pollenjei legalább egy hónappal előbb és nagyobb mennyiségben kerültek a levegőbe.

Az allergiaszezon kezdetén sokan szenvednek a pollenek és egyéb allergének okozta kellemetlen tünetektől, sőt, lehet egyre többen lesznek.

Ha az allergiás tünetek súlyosak, vagy már nagyon zavaróak, érdemes allergológushoz fordulni, aki segíthet az allergének azonosításában és személyre szabott kezelési terv kidolgozásában.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) szerint a pollenszezon elérte a csúcsot. Pedig ilyenkor még nem szoktak előjönni a tünetek, de hamarabb kopogtatott a tavasz.

Az antihisztaminok és szteroid orrspray-k segíthetnek a tünetek enyhítésében. Fontos, hogy időben elkezdjük őket használni, még a tünetek megjelenése előtt.

Április és szeptember között másfélszer annyit váltanak ki a magyar betegek allergia elleni készítményből, illetve antihisztaminból, antiallergén szemcseppből pedig tízszer annyi fogy, mint a téli időszakban korábbi közlések szerint. Hiány is kialakulhat, ezért érdemes feltölteni a gyógyszeres fiókot.

Csalán: a természetes antihisztamin, amely csökkenti a gyulladást és a szénanátha tüneteit is

A csalán az embernek, kertnek doktora, az egyik legsokoldalúbb gyógynövény. Természetes antihisztamin, amely sikerrel csökkenti a szervezetben a gyulladást, az allergiás reakciókat, a magas vérnyomást, és még a vércukorszintet is stabilizálja.

A csalánteát nagyon sokan kedvelik, azonban tavasszal a csalán zsenge hajtásaiból leves, saláta és még főzelék is készíthető. A csalánnak nemcsak a levelei, hanem a gyökere is rendkívül sok tápanyagot tartalmaz. A csalán előnyei közé tartozik többek között, hogy csökkenti a magas vérnyomást, nagyon hatékonyan stabilizálja a vércukorszintet. Ezen kívül számíthatunk rá a szezonális allergia tüneteinek csökkentésében is, és még a gyulladás csillapításában is számíthatunk ennek a gyógynövénynek a segítségére – írja a gyogyszernelkul.com.

Az ezerarcú csalán

A csalánból készíthetünk teát is, amely nagyon hatékonyan enyhíti a gyulladási szintet a szervezetben, ezzel pedig a krónikus betegségek kockázatai csökkennek le jelentősen.

A csalántea a vesék egészségét is biztosítja, hiszen fokozza a szervezetben a vizelettermelést, és csökkenti a húgysavszintet, ami azért is nagyon előnyös, mert a magas húgysavszint oka lehet a köszvény kialakulásának.

A vesekövek kialakulása ellen is védelmet jelenthet a csalán, ugyanis a megfelelő folyadékáramlást segíti elő a vesékben, illetve a húgyhólyagban, ezzel pedig megakadályozza a kisebb és nagyobb vesekövek lerakódását.

A csalántea télen is nagyon hasznos lehet, hiszen segít feloldani a tüdőben és a légutakban lerakódott váladékot, illetve nagyon hatékony lehet még az asztma tüneteinek a csökkentésében is.

A csalántea nemcsak a magas vérnyomást kezeli nagyon eredményesen, hanem a magas koleszterinszintet is csökkenti, ezzel pedig a szívbetegségek előzhetők meg.

Az ekcéma nagyon kellemetlen, hiszen ilyenkor a bőr kiszárad és még viszket is. Az ekcéma természetes kezelésére is használhatjuk a csalánt. Tea formájában fogyasszuk, vagy pedig borogatásként alkalmazzuk.

A csalánt akkor is bevethetjük, ha ízületi gyulladásban szenvedünk, ugyanis jelentősen csökkenti a kellemetlen tüneteket. A csalán gyulladáscsökkentő hatása más autoimmun betegségek ellen is védelmet nyújthat.

(Kiemelt kép: Engin Akyurt/PExels)

15:06

A gyümölcsök és a zöldségek előkészítése nem merülhet ki annyiban, hogy meghámozzuk és bő vízzel, alaposan lemossuk azt, amit meg szeretnénk enni. A friss élelmiszereket érdemes zöldség- és gyümölcsmosó szer használatával megtisztítani.

A zsigeri zsírok csökkentése nem egyszerű feladat, a hason és a derékon található zsírpárna a végsőkig ellenáll. Minél több zsírt raktározunk a belső szerveink között, annál nagyobb eséllyel alakulhat ki nálunk szív- és érrendszeri betegség, agyvérzés (stroke), cukorbetegség, magas vérnyomás, daganatos betegség, terméketlenség, reflux, zsírmáj , epekövesség, légzési probléma vagy akár depresszió is. Mutatjuk, mit kell tennie, hogy megszabaduljon a hasi zsírpárnáktól.