Feketekömény: szinte mindenre jó csodaszer

A feketekömény segít legyőzni az allergiát, szebbé varázsolja a bőrt és még a vérnyomást is csökkenti.

2024. április 4., 19:53

Szerző:

Habár fűszernövényként használjuk a leggyakrabban, a feketekömény egyben gyógynövény, és igazi főnyeremény is!

A feketekömény magjából készült olaj nemcsak az allergia tüneteit csökkentheti, hanem gombaölő és vérnyomáscsökkentő hatással is rendelkezik. A köménymag tehát nem csak a krumplilevesben szerepel jól. A feketekömény pedig nem véletlenül kapta a katicavirág nevet, így hát mindenképp adjunk neki helyet a kertben is, ne csak az ételeinkben – írja az Agroinform.

Ezért fogyassz sok feketeköményt

A feketekömény (Nigella Sativa) gyógyhatásairól a népi mondás úgy tartja, „mindenre jó, csak a halálra nem." A magjából kivont olajat már több mint 2000 éve használják különféle betegségek kezelésére, sőt, a régészek még Tutanhamon egyiptomi fáraó sírkamrájában is megtalálták.

Kiváló a baktériumok ellen, ugyanis a feketeköménymag-olaj antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik, vagyis képes elpusztítani vagy lelassítani a fertőzést okozó baktériumokat. Sőt, nem csak a sima baktériumokat, hanem a többszörösen rezisztens, antibiotikumoknak ellenálló baktériumokat is, mint amilyen például az MRSA és a Staphylococcus aureus.

Ezen kívül a feketekömény tele van antioxidánsokkal. A feketeköménymag-olaj egy timokinon néven ismert fitokemikáliát tartalmaz. A feketeköményben lévő antioxidánsok, mint a timokinon, felveheti a harcot a szabad gyökök ellen, amelyek károsíthatják a sejteket, ezáltal megnövelve több krónikus betegség, köztük a rák kialakulásának kockázatát.

De még az allergiás tüneteket is képes enyhíteni. Így aki legalább hat héten át használja a feketekömény magjából készült olajat, annál csökken a tüsszögés, az orrviszketés, az orrfolyás, sőt, még a szemei is kevésbé fognak viszketni és könnyezni. De az asztmában is segít.

A feketeköménymag-olajnak gombaellenes hatást is tulajdonítanak, vagyis lelassíthatja vagy megállíthatja a gombák terjedését. De még a fogyókúrában is számíthatunk rá, hiszen a feketeköménymag-olaj használata elősegítheti a fogyást. Antibakteriális és gyulladáscsökkentő tulajdonságai révén a feketeköménymag-olaj még a bőrünknek is a segítségére van, de javítja a haj és a köröm állapotát is. Alkalmazható a pattanások, a pikkelysömör, a hiperpigmentáció, a kézekcéma, valamint kisebb sebek kezelésére is, és hidratálja a hajat és a bőrt.

De még ennél is többet tud. A feketeköménymag porított vagy olaj formájában történő bevitele enyhén csökkentheti a vérnyomást. Emellett a feketeköménymag a vércukorszint csökkentésén át segíthet a cukorbetegség és más anyagcsere-betegségek kezelésében.

A feketeköménymag kivonata olaj és kapszula formájában is elérhető. Mivel igen erőteljes az íze, érdemes mézzel vagy citrommal keverni fogyasztás előtt. A haj, a bőr és a köröm esetében az olajat bele kell masszírozni azokba. Ráadásul a feketeköménymag a legtöbb ember számára biztonságos, nem tártak fel számottevő mellékhatásokat. Ha viszont valaki funkcionális diszpepsziában szenved, fogyasztása során hányingert és puffadást tapasztalhat, valamint a terhesség vagy a szoptatás ideje alatt is jobb kerülni.

A feketeköménymag kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel és tápálékkiegészítőkkel, mint a véralvadásgátlók, a vérnyomáscsökkentők, a cukorbetegség elleni szerek, a vízhajtók, a vastartalmú készítmények, valamint a nyugtatók. A szakemberek azt javasolják, hogy lehetőség szerint kúraszerűen, legfeljebb 3 hónapig használjuk.

A feketeköményt akár a saját kertedben is termesztheted, amiről az Agroinform cikkéből tudhatsz meg részleteket.

(Fotó: Unsplash.com)