Egy rettegett vírus lett a rák ellenszere

A gyengített zikavírus nagy hatékonysággal tudja pusztítani az agydaganat sejtjeit, miközben az egészséges sejteket nem bántja.

2024. március 19., 20:49

Szerző:

Az emberiség szolgálatába állíthatják a tudósok a zikavírust, ami így az agydaganat elleni fegyver lehet – derül ki a Journal of Translational Medicine folyóiratban publikált tanulmányból, melyet a Duke Egyetem és a Szingapúri Állami Egyetem rákkutatói jegyeznek.

A  hvg.hu szemléjéből megtudhatjuk: az 1940-es évek óta ismert zikavírust a szúnyogok terjesztik, és a csecsemőkre nézve súlyos szövődményei lehetnek – az is előfordulhat, hogy mentális problémákkal jönnek világra. Ez ráadásul még nem is a teljes bűnlajstroma, más súlyos neurológiai problémákat is okozhat.

A rákot megöli, az egészséges sejteket nem

A vírus gyengített változata azonban a gyakran végzetes agydaganat elleni küzdelemben jó szolgálatot tehet, mint azt a kutatócsoport tudósai felfedezték. Laboratóriumi kísérletek során ugyanis úgy találták, hogy ez a gyengített zikavírus hatékonyan tudja megcélozni és elpusztítani a rákos sejteket, miközben az ép sejteket javarészt nem bántja.

A tanulmányt összegző Gizmodo megjegyzi: a zika gyakran fertőzi meg és pusztítja el az idegi őssejteket a magzatokban, ezek a sejtek pedig hasonlítanak az agydaganat-sejtekhez. Ebből ered az a felismerés, hogy a vírus élő, de gyengített változata az agydaganat elleni fegyverré is alakítható – főleg ezen ráktípus egyik legagresszívebb formája, a glioblastoma multiforme (GBM) ellen.

A kutatók vizsgálataik során úgy találták, a gyengített zika könnyen meg tudja fertőzni, és el tudja pusztítani a GBM-sejtek 65-90 százalékát, de az egészséges sejtekre – szerencsére – nem igazán tud hatással lenni. Legfeljebb megfertőzi ezeket, de el nem pusztítja.

A lap felhívja a figyelmet, hogy a tanulmányban foglaltak egy rendkívül ígéretes megközelítést tesznek lehetővé, ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy ez a kutatás még igencsak gyerekcipőben jár. Nem lehet tehát arra számítani, hogy egyhamar élesben alkalmazott terápia lesz belőle.

 

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: WikiImages via Pixabay)