Így enyhíthetők az allergia tünetei
Gyógyszerek mellett otthoni módszerekkel is enyhíthetők az allergia kínzó tünetei.
Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, az Allergiaközpont főorvosa az Egészségkalauz oldalán osztott meg olyan hasznos tippeket, amikkel a pollenszezonban jelentkező allergia tünetei otthon is enyhíthetők.
Az egyik legegyszerűbb módszer a megelőzés, azaz a magas pollenkoncentrációs kerülése. Érdemes figyelni a napi pollenjelentést, és magas pollenszintek esetén kerülni a kinti, szabadban végzett programokat vagy rövidre tervezni őket. Főleg száraz, meleg vagy szeles időben, mivel ilyenkor a legmagasabb a pollenterhelés. A csapadékos időjárás viszont nem kedvez a pollenek terjedésének.
Sokat segíthet a tünetek enyhítésében néhány praktikus tipp. Így a ruhaneműk, cipők, kabátok gyakori mosása, hazaérkezés után azonnali átöltözés. Az ágyneműt is gyakrabban célszerű cserélni az allergiaszezon alatt. És arra is fontos figyelni, hogy a mosás után ne a szabadban legyen kiteregetve, mert ott könnyen rászállhat a pollen.
Mivel az allergének könnyen megtapadnak a bőrön és a hajan is, jó védekezés a gyakori hajmosás és az esti zuhanyzás, így a megtapadt polleneket éjszaka sem fogja belélegezni. A reggeli szellőztetést érdemes mellőzni, és inkább este, vagy hajnalban végezni. Szeles időben pedig egyáltalán nem szabad, mert ilyenkor terjednek a legjobban a pollenek. A hálószobában is ritkán szellőztessen, ha van, inkább légkondícionáló készüléket használjon.
A haj és a bőr mellett a pollenek a szemben is megtapadhatnak, ezért fontos a napszemüveg használata. A kerti munkák, sportolás vagy egyéb hosszan tartó kinti tevékenységek végzése alatt pedig a pollenszűrűs szájmaszkok segíthetnek.
Az allergia ellen a megfelelő étkezés is segíthet
Néhány zöldség, gyümölcs fogyasztása fokozhatja az allergia tüneteit, ezért érdemes erre is külön figyelni. A helyes táplálkozás viszont csökkenti a tüneteket. Így a hisztamin termelését csökkentő élelmiszerek, így a leveles saláta, a bogyós gyümölcsök, a bab, az alma, a sárgarépá, a spenótból és a zsíros halak fogyasztása ajánlott. Még kerülendő a hisztamin termelését segítő élelmiszerek, a füstölt húsok és halak, a sajtok, a diófélék, a savanyított zöldségek és az alkohol. Emellett a csalántea is sokat segíthet a tünetek enyhítésében, ahogy az ananász fogyasztása is akár gyümölcs, akár ivólé formában.
(Kép forrása: Pixabay)