Így enyhíthetők az allergia tünetei

Gyógyszerek mellett otthoni módszerekkel is enyhíthetők az allergia kínzó tünetei.

2024. június 3., 16:07

Szerző:

Dr. Potecz Györgyi tüdőgyógyász, allergológus, az Allergiaközpont főorvosa az Egészségkalauz oldalán osztott meg olyan hasznos tippeket, amikkel a pollenszezonban jelentkező allergia tünetei otthon is enyhíthetők.

Az egyik legegyszerűbb módszer a megelőzés, azaz a magas pollenkoncentrációs kerülése. Érdemes figyelni a napi pollenjelentést, és magas pollenszintek esetén kerülni a kinti, szabadban végzett programokat vagy rövidre tervezni őket. Főleg száraz, meleg vagy szeles időben, mivel ilyenkor a legmagasabb a pollenterhelés. A csapadékos időjárás viszont nem kedvez a pollenek terjedésének.

Sokat segíthet a tünetek enyhítésében néhány praktikus tipp. Így a ruhaneműk, cipők, kabátok gyakori mosása, hazaérkezés után azonnali átöltözés. Az ágyneműt is gyakrabban célszerű cserélni az allergiaszezon alatt. És arra is fontos figyelni, hogy a mosás után ne a szabadban legyen kiteregetve, mert ott könnyen rászállhat a pollen.

Mivel az allergének könnyen megtapadnak a bőrön és a hajan is, jó védekezés a gyakori hajmosás és az esti zuhanyzás, így a megtapadt polleneket éjszaka sem fogja belélegezni. A reggeli szellőztetést érdemes mellőzni, és inkább este, vagy hajnalban végezni. Szeles időben pedig egyáltalán nem szabad, mert ilyenkor terjednek a legjobban a pollenek. A hálószobában is ritkán szellőztessen, ha van, inkább légkondícionáló készüléket használjon.

A haj és a bőr mellett a pollenek a szemben is megtapadhatnak, ezért fontos a napszemüveg használata. A kerti munkák, sportolás vagy egyéb hosszan tartó kinti tevékenységek végzése alatt pedig a pollenszűrűs szájmaszkok segíthetnek.

Az allergia ellen a megfelelő étkezés is segíthet

Néhány zöldség, gyümölcs fogyasztása fokozhatja az allergia tüneteit, ezért érdemes erre is külön figyelni. A helyes táplálkozás viszont csökkenti a tüneteket. Így a hisztamin termelését csökkentő élelmiszerek, így a leveles saláta, a bogyós gyümölcsök, a bab, az alma, a sárgarépá, a spenótból és a zsíros halak fogyasztása ajánlott. Még kerülendő a hisztamin termelését segítő élelmiszerek, a füstölt húsok és halak, a sajtok, a diófélék, a savanyított zöldségek és az alkohol. Emellett a csalántea is sokat segíthet a tünetek enyhítésében, ahogy az ananász fogyasztása is akár gyümölcs, akár ivólé formában.

(Kép forrása: Pixabay)