Az allergia tüneteit enyhítő tápanyagok minden spájzban ott vannak
Vannak olyan vitaminok és tápanyagok, amelyek rendszeres fogyasztásával minimálisra csökkenthetők az allergia kellemetlen tünetei.
Napjainkban nagyon sokan küzdenek allergiával. Nemcsak tavasszal, de az év szinte minden hónapjában vannak olyan allergének, amelyek sok-sok kellemetlenséget okozhatnak. Hozzáértők szerint az allergia kockázatai csökkenthetők egészséges étrenddel, például teljes kiőrlésű gabonákkal, zöldségekkel, gyümölcsökkel, fűszernövényekkel, gyógynövényekkel, halakkal, omega-3 zsírokkal, diófélékkel és magvakkal – írja a gyogyszernelkul.com.
Nagyon lényeges, hogy elkerüljük a gyulladást keltő ételeket, beleértve a cukrokat, a finomított gabonákat, a transzzsírokat és a feldolgozott élelmiszereket.
Ezek a tápanyagok minimálisra csökkentik az allergia tüneteit
Ha szeretnénk elkerülni az allergiát vagy csökkenteni a tüneteket, fogyasszunk elegendő C-vitamint, amely antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. A C-vitamin támogatja az immunrendszer működését, és csökkenti a szervezet által az allergén expozícióra válaszul termelt hisztamin mennyiségét. Kiváló C-vitamin-források: citrusfélék, paprika, bogyós gyümölcsök, zöld leveles zöldségek.
A csalán kvercetint és más flavonoidokat, valamint számos vitamint, köztük C-vitamint is tartalmaz. A kutatások szerint a csalán a gyulladáscsökkentő és az antihisztamin hatásával csökkenti a szezonális allergiás tüneteket.
A bromelain egy olyan enzim, amely támogatja az emésztést, és gyulladáscsökkentő hatásokkal is bír. A kutatások szerint csökkentheti az allergiás tüneteket és az allergia időtartamát, javíthatja a légzést, és csökkentheti az orrban kialakult gyulladást is. Kvercetinnel együtt is fogyaszthatjuk, mert ez segíti a felszívódást. Sok bromelaint tartalmaz az ananász. A gyümölcs gazdag még más antioxidánsokban és immunerősítő vitaminokban, például C-vitaminban, amely szintén kiválóan enyhíti az allergia tüneteit.
Mivel immunsejtjeink mintegy 80%-a a bélben található, így a bélmikrobiom hatással van a szisztémás immunitásra. Például
tanulmányok igazolják, hogy a probiotikumok javítani tudják az allergia okozta kellemetlen tüneteket.
Nagyszerű probiotikum a savanyú káposzta, a joghurt és a kefir. Prebiotikumokkal pedig táplálhatjuk a bélrendszer jó baktériumait. Prebiotikumforrások: csicsóka, fokhagyma, vöröshagyma, spárga, póréhagyma.
Az eddigi tanulmányok azt mutatják, hogy a D-vitamin támogatja az immunrendszert. A tanulmányok leírása alapján az alacsony D-vitamin-szint és az allergia kialakulása között szoros összefüggés mutatható ki. A D-vitamin legjobb forrásai közé tartoznak a halak, a gomba és természetesen a napfény is, nemhiába nevezik ezt a vitamint napfényvitaminnak.
A fekete kömény hosszú múltra tekint vissza. Ez a gyógynövény antihisztamin, gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatásai miatt csökkentheti a légúti allergia kellemetlen tüneteit.
Egyes kutatások azt mutatják, hogy a bioflavonoidok is enyhíthetik az allergiás tüneteket, hiszen hízósejt-stabilizátorként működnek, ezzel csökkentve az allergénre reagáló sejtek számát. A hízósejtek felelősek a hisztamin felszabadításáért. Az egyik legjobb bioflavonoid a kvercetin, amely nagyon hatékony a gyulladás elleni küzdelemben és az allergia enyhítésében. A kvercetin jó forrásai közé tartozik a tea, a vörösbor, az alma és a hagyma.
(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)