Vége a hasfájásnak! A gluténmentes diéta hatékony megoldás lehet

Aki gyakran szenved emésztési panaszoktól, annak érdemes lehet kipróbálnia a gluténmentes diéta receptjeit.

2024. október 11., 14:28

Szerző:

Bár elsősorban a lisztérzékenyek életét könnyíti meg, de a gluténmentes diéta alkalmazása mások számára is hasznos lehet – hívta fel a figyelmet a Mayo Clinic.

Kétségtelen, hogy a gluténmentes diéta elengedhetetlen az olyan betegségek esetében, mint például a cöliákia, illetve más, a gluténnal összefüggésben álló kórállapotok fennállásakor. Ugyanakkor azoknak is segíthet, akiknél emésztőrendszeri problémák merülnek fel, de a kutatások szerint a fogyás szempontjából is hatékony, illetve követői arról is beszámoltak, hogy energikusabbnak érzik magukat, mióta gluténmentesen táplálkoznak.

A diéta gyakorlatilag kizár mindent, ami tartalmaz glutént. Ezek közé tartoznak a búzából, árpából vagy rozsból készült ételek is. A cöliákia esetében a glutén egy olyan immunválaszt vált ki a szervezetből, amely a vékonybél nyálkahártyáját is károsítja, és súlyos tüneteket idézhet elő.

A gluténmentes diéta enyhíti, és akár meg is szünteti a tüneteket

Sokan küzdenek hosszú távon is fennálló emésztőrendszeri panaszokkal. Ezek közé tartozik a puffadás, a hasfájás, nem ritkák a gyomorgörcsök sem, és akár folyamatos hasmenés is kialakulhat. A betegek egy részénél bőrkiütések is megjelenhetnek, és a szájban is kialakulhatnak apró sebek, amelyekről a legtöbben nem is feltételezik, hogy bélrendszeri problémára utalnak.

Neurológiai problémák is megjelenhetnek, az egyensúlyérzék és a koordinációs képességek romlása is jellemző tünet, ahogyan a fogminőség romlása is. Mivel a bélbolyhok is sérülnek, számos tápanyag nem tud felszívódni: ez hiányállapotokat, illetve drasztikus fogyást idézhet elő, másrészt a hormonális egyensúlyt is felboríthatja, amely még a depresszió kialakulásához is hozzájárulhat.

A szakemberek azt javasolják, hogy akinél hosszan fennállnak ezek a problémák, mindenképpen forduljon orvoshoz, hogy egy alapos vizsgálat fényt deríthessen a problémák valódi kiváltó okára. A tünetek kezelésében azonban sokat segíthet az is, ha odafigyelnek a táplálkozásukra. Ma már számos egészséges, gluténmentes élelmiszer is beépíthető az étrendbe.

Ilyen a gyümölcsök, és a zöldségek, köztük a bab, a hüvelyesek, illetve a diófélék és egyéb magvak, feldolgozatlan formában. Tojás fogyasztható, illetve a sovány húsok is, mint amilyen például a baromfi vagy a hal. Ezeken kívül a legtöbb alacsony zsírtartalmú tejtermék sem okoz problémát.

Aki a fentiek betartásával tervezi meg az étkezéseit, megszabadulhat a kellemetlen panaszoktól, és akár még a testsúlyát is csökkentheti a tésztafélék és pékáruk fogyasztásának csökkentésével.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Shutterstock)