8 hét alatt 15 kiló fogyást ígér ez a diéta – egyre többen követik

A súlycsökkenés látványos, de a diéta követelményeit nem könnyű betartani.

2024. október 7., 11:15

Szerző:

Ha valakinek nem okoz nehézséget, hogy szigorú szabályok szerint étkezzen, és a diéta által megkövetelt élelmiszereket fogyassza, annál a Dukan-diéta hatalmas eredményeket hozhat – hívta fel a figyelmet a BBC Good Food.

Ez a diéta gyakorlatilag egy szénhidrátszegény, viszont fehérjedús diéta, ami ugyan már évek óta ismert, de az elmúlt időszakban ismét népszerűvé vált. Ennek hátterében az állhat, hogy akik már kipróbálták, megerősítették, hogy nagyon hatékony. Egyik előnye, hogy viszonylag gyorsan, néhány hét alatt is segít megszabadulni a több kilónyi súlyfeleslegtől, ezért sokan így próbálnak meg egy-egy fontos esemény előtt fogyni.

Ahhoz azonban, hogy eredmény tartós legyen, érdemes tisztában lenni a diéta szabályaival, illetve azzal is, hogy milyen hátrányokkal jár a szervezetre nézve.

4 fázisból áll a diéta, sok önuralomra van szükség

A módszert egy francia orvos, Pierre Ducan dolgozta ki, aki bár alapvetően a neurológiára szakosodott, de szeretett volna segíteni egy barátjának, aki sehogyan sem tudott megszabadulni a súlyfeleslegétől. Úgy vélte, hogy az alacsony kalóriatartalmú és kis adagok fogyasztása nem elég hatékony, így egy fehérjedús étrendet javasolt a barátjának. Miután nála sikeresen volt, kidolgozta a diéta alapjait, és négy részre bontotta azt. Módszere akkora sikert aratott, hogy egy könyvet is kiadott róla, amely több millió példányban kelt el világszerte, és azóta is sokan követik.

A Dukan-diéta során a legfontosabb lépés a szénhidrátok elhagyása, amelyek helyett fehérje, és némi zsír fogyasztását írja elő. Ezzel gyakorlatilag más diétákhoz hasonlóan az éhezést próbálja imitálni, amely arra serkenti a szervezetet, hogy először a szénhidrátraktárakból állítson elő energiát, majd miután ezek 3-4 nap után kiürültek, a zsírraktárakat kezdi el felhasználni.

Ahhoz, hogy ez megvalósuljon, az első szakaszban mindössze napi 6 pohár víz, másfél evőkanál zabkorpa, valamint fehérje fogyasztható. Ez állhat csirkehúsból, tejtermékekből, halakból és tenger gyümölcseiből, de akár marhahúsból vagy tojásból is. Ez a legdrasztikusabb időszak, amely átlagosan 5 napig tart.

A második szakaszban váltogatják egymást a tisztán fehérje, illetve a zöldségnapok, bár a fehérjék fogyasztására minden nap nagy hangsúlyt kell fektetni. A zöldségek közül csak azokat lehet elfogyasztani, amelyeknek alacsony a szénhidráttartalmuk. Ez a fázis nehéz és hosszú lehet, mert addig kell kitartani mellett, amíg a fogyókúrázó el nem éri a kívánt súlyt.

A harmadik szakaszban fokozatosan visszakerül az étrendbe számos gyümölcs, bár a magas cukortartalmú szőlő vagy banán továbbra is tiltott élelmiszernek számít. A teljes kiőrlésű kenyér is fogyasztható minimális mennyiségben, és persze egy fehérjenapot is meg kell tartani. Itt még további súlycsökkenés várható, így heti egyszer akár egy desszert elfogyasztása is belefér.

A negyedik szakasz gyakorlatilag egy életmódváltás alapja. Ha a szénhidrátok visszavezetését sikerült hízás nélkül teljesíteni, akkor beáll egy olyan rend, amely biztosítja, hogy hosszú távon is fenntartható legyen a testsúly.

A legtöbben a harmadik szakaszban buknak el, itt hagy alább a lelkesedésük. A tápanyagvesztés miatt fontos a nyomelemek pótlása, és természetesen a testmozgásról sem lehet megfeledkezni, amelyet a diétát követően is be kell építeni az életmódba. Ezek elmulasztásával a kilók gyorsan visszajöhetnek, így a szakértők szerint is érdemes körültekintőnek lenni az utolsó időszakban.

(Kiemelt képünk illusztráció. Fotó: Freepik)

2024. október 7., 11:17

A legújabb kutatások szerint az ultrafeldolgozott élelmiszerek és a gyorsételek egyaránt növelhetik a rák kockázatát, érdemes tehát lemondani a chips, a pizza, a hamburger és a különböző sütemények okozta örömről.